Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Danske Bank arvioi taantuman uhkaavan Suomea ja muita länsimaita

Danske Bank arvioi, että Suomen ja muiden länsimaiden taloutta uhkaa taantuma. Työvoiman hyvä kysyntä kuitenkin vakauttaa Suomessa tilannetta, ja palkat nousevat hieman aiempaa nopeammin.

– Odotamme, että euroalue seuraa Yhdysvaltoja maltilliseen taantumaan 2023 jälkipuoliskolla, kertoo Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen tiedotteessa.

Hänen mukaansa pankki ei odota toistaiseksi taantumasta poikkeuksellisen syvää eikä usko esimerkiksi työttömyysasteen kohoavan selvästi nykytasoilta.

Danske odottaa taantuman uhasta huolimatta, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia. Maaliskuussa pankki arvioi kasvuksi 1,7 prosenttia.

Ensi vuodelle kasvuennuste on 1,6 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo, että kotitalouksien ostovoimaa heikentää aiempaa selvästi korkeampi inflaatio. Ensi vuonna hän odottaa ostovoiman hieman kohentuvan, jos inflaatio laskee ennustetun mukaisesti.

Kuoppamäen mukaan työvoiman hyvä kysyntä pelastaa Suomen syvältä taantumalta. Työttömänä oli huhtikuussa 193 000 henkeä eli 69 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

– Avoimien työpaikkojen määrä on ennätyksellisen korkea. Koronarajoitusten purku parantaa etenkin palvelualojen työllisyystilannetta. Palkat nousevat tällä hetkellä hieman aiempaa nopeammin, hän arvioi.

Toisaalta Venäjän kaupan romahdus ja kansainvälisen talouden heikompi suhdanne heikentävät monien yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja lisäävät lomautuksia.

Vuoden euribor selvästi yli prosenttiin syksyllä

Markkinakoroista 12 kuukauden euriborin Danske Bank ennakoi nousevan syksyllä selvästi yli prosenttiin.

Euroopan keskuspankin koronnostojen myötä lainojen korkokustannukset ovat kääntyneet nousuun pitkän negatiivisten korkojen aikakauden jälkeen. Danske näkee, että on olemassa yhä riskejä odotettua voimakkaammista koronnostoista.