Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laittomasti eläimiä maahantuoneet saivat useamman tuhannen sakot – koiranpennut määrättiin lopetettavaksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt kahdelle henkilölle sakon eläinten laittomasta maahantuonnista. Heillä ei ollut lain vaatimia terveystodistuksia eläimille. Molemmat tapaukset paljastuivat tammikuussa.

Toisessa tapauksessa hevoskuljettaja yritti tuoda maahan hevosia väärillä terveystodistuksilla, ja hänelle määrättiin 3 000 euron seuraamusmaksu.

Toisessa tapauksessa henkilö yritti tuoda koiranpentuja maahan aikomuksenaan myydä ne. Hänellä ei ollut pennuista lain mukaisia terveystodistuksia. Tästä tapauksesta määrättiin 2 000 euron sakko.

Vuoden alussa eläintautilaki muuttui siten, että aluehallintovirasto ja Tulli voivat määrätä 300–5 000 euron suuruisen sakon eläinten laittomasta maahantuonnista.

Hevoskuljettajan tapauksessa havaittiin, ettei yhdellä hevosista ollut passia. Lisäksi kaikilta kolmelta hevoselta puuttui terveystodistus. Kuljettaja esitti tarkastuksessa terveystodistuksia, jotka eivät kuuluneet kyseisille hevosille.

Etelä-Suomen avin läänineläinlääkärin Sari Haikan mukaan toimintatavat osoittavat piittaamattomuutta eläintautien torjuntaa kohtaan.

Hevoset palautettiin välittömästi takaisin lähtömaahan.

Terveystodistus vaaditaan myyntiin tuoduista lemmikkieläimistä

Haikka muistuttaa avin tiedotteessa, että myös myyntitarkoituksessa maahantuoduista lemmikkieläimistä vaaditaan terveystodistukset.

– Tällä suojellaan eläimiä ja ihmisiä vakavilta taudeilta ja tehostetaan valvontaa myös eläinten hyvinvoinnin osalta, Haikka kertoo.

Koiranpentujen tapauksessa henkilö yritti tuoda maahan neljää koiraa ilman asianmukaisia terveystodistuksia. Henkilö kertoi, että oli tuomassa pennut itselleen, mutta todellisuudessa hän oli tuonut pennut myytäväksi.

Koiranpennut määrättiin lopetettavaksi, koska maahantuoja ei halunnut palauttaa pentuja lähtömaahan.