Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi: Venäjällä laajemmat alueelliset tavoitteet Euroopassa – "Hyökkäys Ukrainaan on ensimmäinen askel, jonka Venäjän johto tarvitsee avatakseen tien muihin maihin"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti Euroopan unionia auttamaan Ukrainaa pääsemään alkuun matkallaan kohti EU-jäsenyyttä.

Samalla hän varoitti Venäjällä olevan alueellisia tavoitteita aina Puolasta Bulgariaan.

Zelenskyi puhui keskiviikkona Tshekin parlamentille videoyhteyden välityksellä.

– Venäjä ei ole ainoastaan kiinnostunut meidän kaupungeista Mariupolista, Sjevjerodonetskista, Harkovasta ja Kiovasta. Sen tavoitteet ovat suunnattu laajalle alueelle aina Varsovasta Sofiaan, Zelenskyi sanoi, antamatta kuitenkaan todisteita väittämälleen.

– Kuten menneisyydessä, Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ensimmäinen askel, jonka Venäjän johto tarvitsee avatakseen tien muihin maihin, muiden kansojen valloitukseen, hän jatkoi.

Euroopan komission odotetaan ilmoittavan päätöksestä antaa Ukrainalle EU-jäsenehdokkaan asema ensi viikolla.

Zelenskyin puheista uutisoi muun muassa Reuters ja The Guardian.

Guardian kertoi keskiviikkona Romanian presidentin Klaus Johanniksen kutsuneen Ukrainan jäsenehdokkuutta oikeaksi päätökseksi, mikäli se toteutuu.

– Mielestäni jäsenehdokkuus tulisi antaa mahdollisimman pian, Johanniksen kerrotaan sanoneen pian sen jälkeen, kun hän keskusteli Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Johanniksen mukaan päätöstä voi odottaa kesäkuun loppuun mennessä.