Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Estonian hylystä vuotava aine ilmeisesti kevyttä polttoöljyä – tällä hetkellä ei uhkaa ympäristölle

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että matkustajalaiva Estonian hylystä ei valu Itämereen raskasta polttoöljyä. Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Ilja Iljin kertoi STT:lle maanantaina, että silmämääräisesti arvioituna aine vaikuttaa kevyeltä polttoöljyltä. Neste haihtuu pintaan tullessaan, eikä aiheuta pieninä määrinä ympäristölle haittaa.

Iljin kertoo, että kevyt polttoöljy haihtuu nopeasti, kun taas raskas polttoöljy ei haihtuisi, vaan kerääntyisi veden pinnalle lautoiksi. Rajavartiolaitos on kuitenkin ottanut aineesta näytteen toimitettavaksi laboratorioon, jotta voidaan varmistua siitä, mitä aine on.

Vuonna 1994 uponneen aluksen hylystä on aiemminkin tihkunut vähäisiä määriä öljyä, mutta sunnuntaina merivartiosto tiedotti, että vuoto oli selvästi lisääntynyt. Iljinin mukaan syynä voi olla se, että hylky on ollut pohjassa kauan ja alkanut pikkuhiljaa ruostumaan ja hajoamaan.

Suomen ympäristökeskuksen projektipäällikkö Tommi Kontto kertoi STT:lle, että Rajavartiolaitoksen käydessä paikan päällä pinnalle oli noussut tippa kymmenen sekunnin välein.

– Yksikin tippa leviää laajalle alueelle, kun pinta on tyyni, Kontto sanoi.

Torjuntatoimiin ei näillä näkymin vielä tarvetta

Merivartiosto kertoi tiedotteessaan, että torjuntatoimia ei voida toistaiseksi tehdä. Jos aine on kevyttä polttoöljyä, se haihtuu tai sekoittuu nopeasti, eikä aineen kerääminen ole mahdollista.

Kontto arvioi, että aluksella saattaa olla myös raskasta polttoöljyä. Aluksen tankkeja tyhjennettiin vuosina 1995–1996, mutta koska hylky on meren pohjalla kyljellään, kaikkiin tankkeihin ei päästy käsiksi. Konton mukaan raskasta polttoöljyä käytetään pääkoneisiin ja kevyttä muun muassa generaattoreihin ja lämmityskattiloihin.

Kummatkin haastateltavat kertoivat, että näillä näkymin hylyllä ei ryhdytä toimenpiteisiin, jos vuoto pysyy pienenä ja aine varmistuu kevyeksi polttoöljyksi. Konton mukaan tilanne arvioidaan uudelleen, jos öljyä alkaa tulla enemmän.