Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Estonian hylky vuotaa Itämereen öljyä

Vuonna 1994 uponneen matkustajalaiva Estonian hylky on vuotanut Itämereen öljyä. Asiasta sunnuntaina tiedottaneen Länsi-Suomen merivartioston mukaan vuodossa on kyse todennäköisesti kevyestä polttoöljystä. Asian varmistamiseksi Rajavartiolaitos on ottanut aineesta näytteen.

Hylystä on aiemminkin tihkunut vähäisiä määriä öljyä, mutta nyt vuoto on merivartioston mukaan selvästi lisääntynyt. Merivartioston mukaan aineen torjuntatoimia ei toistaiseksi pystytä tekemään. Jos aine on kevyttä polttoöljyä, kuten merivartiosto arvelee, se haihtuu tai sekoittuu nopeasti, jolloin aineen kerääminen ei ole mahdollista.

Aluksella ovat operoineet sunnuntaina Viron ja Ruotsin onnettomuustutkintaviranomaiset. Länsi-Suomen rajavartiolaitos seuraa tilannetta aktiivisesti ja aloittaa torjuntatoimet muiden viranomaisten kanssa, jos vuoto jatkuu.

Yksi Rajavartiolaitoksen tehtävistä on ympäristöonnettomuuksien torjunta avomerellä. Vanhojen hylkyjen ympäristöturvallisuudesta taas vastaa Suomen ympäristökeskus.

Selkämeren mysteeriaineesta ei uutta kerrottavaa

Länsi-Suomen merivartiostosta kerrottiin sunnuntaina STT:lle, että Selkämerellä keskiviikkona havaittu suuri määrä tuntematonta ainetta ei kuitenkaan ole peräisin Estonian hylystä. Selkämerellä tuntemattoman aineen oli havainnut ensimmäisenä Ruotsin rannikkovartiosto, ja sitä oli enimmillään lähes 200 kilometriä pitkän ja puoli kilometriä leveän kokoisen lautan alueella. Aine oli perjantaihin mennessä pitkälti hävinnyt näkyvistä.

Näytteet aineesta on toimitettu rikoslaboratorioon analysoitavaksi. Aineen koostumus ja alkuperä ovat merivartioston mukaan edelleen selvityksessä.

Merivartiostosta arvioitiin STT:lle perjantaina, että näytteiden analysointiin kuluu viikkoja. Sunnuntaina merivartiostosta todettiin, ettei asiasta ole uutta kerrottavaa.