Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norja peruu tilauksen kuljetushelikoptereista – toimitukset myöhässä

Norjan hallitus on perunut neljäntoista sotilashelikopterin tilauksen. Hallituksen mukaan NH90-kuljetushelikopterien toimitukset ovat myöhässä, eikä jo toimitettuihin koptereihin ole saatu tarpeeksi varaosia.

Norja tilasi helikopterit yli 20 vuotta sitten konsortiolta, jonka muodostavat Airbus, italialainen Leonardo ja hollantilainen Fokker. Kolmestatoista toimitetusta kopterista vain kahdeksan on täydessä toimintakunnossa, Norjan hallitus sanoo.

– Valitettavasti olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että vaikka kuinka monta tuntia teknikkomme työskentelevät ja kuinka paljon osia tilaamme, emme saa koskaan NH90:tä vastaamaan Norjan asevoimien tarpeita, kertoo puolustusministeri Björn Arild Gram.

Norja palauttaa nyt helikopterit ja vaatii konsortion palauttamaan viisi miljardia Norjan kruunua eli noin 500 miljoonaa euroa.

Konsortio pitää Norjan päätöstä laillisesti perusteettomana. Konsortio kertoo lausunnossaan olevansa äärimmäisen pettynyt Norjan päätökseen.

Australia päätti joulukuussa luopua NH90-koptereista ja on valinnut korvaajaksi yhdysvaltalaisen Sikorskyn helikopterit. Norjan hallitus kertoo tutkivansa seuraavaksi vaihtoehtoja NH90:lle.

NH90-helikoptereita on myös Suomen Puolustusvoimien käytössä.