Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selkämereen vuotanut tuntematon aine on mahdollisesti haihtunut ilmakehään – alkuperästä ei tietoa vieläkään

Selkämereen päässyt tuntematon aine on viimeisten havaintojen perusteella mahdollisesti haihtunut ilmakehään, eikä tarvetta kiireellisiin torjuntatoimiin ole, tiedottaa Länsi-Suomen merivartiosto.

Merivartioston mukaan tuntematonta ainetta ei toistaiseksi kyetä yksilöimään. Aineesta on otettu näytteitä, jotka on toimitettu rikoslaboratorioon analysoitavaksi.

Merivartiostosta arvioidaan STT:lle, että näytteen arviointiin kuluu viikkoja.

Länsi-Suomen merivartiosto tutkii asiaa yhteistyössä poliisin ja Ruotsin viranomaisten kanssa.

SVT: Vuoto liittyy säiliöiden puhdistamiseen

Aikaisemmin perjantaina merivartiosto oli kertonut Helsingin Sanomille vuodon olevan peräisin rautamalmia kuljettaneesta suomalaisaluksesta. Uudessa tiedotteessaan Länsi-Suomen merivartiosto kuitenkin toteaa, että tapahtumaan ei voida ennen tutkinnan valmistumista liittää yksittäistä alusta tai laivanisäntää. Epäilyjä rautamalmista ei myöskään ole todennettu.

Suomalainen ESL Shipping -varustamo puolestaan kertoi, ettei vuoto ollut peräisin epäillyltä Rautaruukki-alukselta. Aluksella oli havaittu torstaina pieni lastivuoto, mutta varustamon Ruotsin merivartiostolta saamien tietojen mukaan se ei todennäköisesti liity Pohjanlahden ympäristöpäästöön.

Ruotsin merivartiosto kertoi tänään Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle kartoittaneensa meriliikennettä alueella ja tehneensä jo kuulusteluja. Merivartiosto epäilee, että vuoto voisi liittyä jonkinlaiseen aluksen säiliöiden puhdistamiseen merellä.

Vuodosta ensimmäinen havainto keskiviikkona

Ruotsin merivartiosto kertoi torstaina, että Pohjanlahdella oli havaittu suuri tuntemattoman aineen vuoto. Ensimmäinen havainto aineesta tehtiin keskiviikkona satelliittikuvien perusteella. Ainelautta oli siinä vaiheessa levinnyt sekä Suomen että Ruotsin aluevesille.

Länsi-Suomen merivartioston kenttäjohtaja Jussi Ikola kertoi torstaina STT:lle, että aiemmin lähes 200 kilometriä pitkä ja 500 metriä leveä lautta oli torstai-iltaan mennessä haihtunut tai hälvennyt pienemmiksi lautoiksi.

Ikolan mukaan hajonneet lautat eivät näyttäneet olevan tulossa rannikon suuntaan, joten hän arvioi, etteivät ne aiheuttaisi uhkaa rannikon uimavesille.