Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pahimmat ruuhkat Helsinki–Vantaalla tänään ohi – ruuhkia odotettavissa taas sunnuntaina

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tänään ollut poikkeuksellisen paljon ruuhkaa, mutta pahin on todennäköisesti tänään jo takana, arvioi Finavian kehitysjohtaja Sami Kiiskinen noin kello 17. Pahimmillaan jonot turvatarkastukseen olivat noin tunnin mittaisia, ja pahin ruuhkahuippu oli kello kolmen aikaan iltapäivällä.

Finavia varoitti aamulla, että lentokentällä on tänään iltapäivällä poikkeuksellisen vilkasta. Finavian ennakoi tuolloin, että iltapäivälle kello 14–18 välille osuu lentoaseman historian suurimmat matkustajamäärät.

Vaikka perjantailta pahin on ohi, ruuhkaa on vielä luvassa, sillä myös seuraavat viikot ovat vilkkaita.

– Sunnuntaina on odotettavissa, että matkustajia on sama määrä kuin tänään. Hyvin vilkas lomaliikenne on käynnissä niin kuin meillä on ollut kesäisin ennen pandemiaakin. Nyt olemme siinä tilanteessa, Kiiskinen sanoo.

Kiiskisen mukaan matkustajamäärien kasvu ei ole tullut yllätyksenä, vaan se on ollut tiedossa. Hänen mukaansa kaikki mahdollinen on kuitenkin tehty.

– Olemme pyrkineet saamaan kaikki mahdolliset resurssit käyttöön, mutta kun henkilöstöä ei ole tarpeeksi, silloin me emme voi ihan täysin kysyntään vastata, Kiiskinen sanoo.

Kiiskisen mukaan tilanne todennäköisesti helpottaa syksyllä.

Koronapandemian takia monet lentokentällä työskennelleet ovat vaihtaneet alaa, sillä pandemian takia lentoliikenne oli ajoittain käytännössä kokonaan pysähdyksissä. Lisäksi sairauspoissaoloja on koronan takia enemmän kuin ennen pandemiaa.

Finavia huolehtii lentokentillä turvatarkastuksesta, lentoyhtiöt lähtöselvityksestä.

Finavia on pyytänyt aiemminkin tässä kuussa matkustajia varaamaan riittävästi aikaa lentokentälle sekä varautumaan jonoihin erityisesti aamuisin kello 5–8 ja iltapäivisin kello 14–18.

"Täällä on aika tyrmistyttävän näköinen jono"

Helsinki–Vantaan lentokentälle noin iltapäiväkahden aikaan saapunut Maiju Paanajärvi oli lähdössä lomamatkalle Italiaan.

– Täällä on aika tyrmistyttävän näköinen jono. En ole koskaan nähnyt näin pitkää jonoa lentokentällä. Vähän kauhistuttaa, että kuinka pitkään tuossa menee. Toivottavasti aika riittää, Paanajärvi sanoi.

Hänen lentonsa lähtöön oli vielä kaksi ja puoli tuntia aikaa. Paanajärvi tiesi tulla lentokentälle ajoissa, sillä hän oli edellisenä päivänä lukenut uutisjutun, jossa ruuhkista varoitettiin.

Berliiniin lähdössä oleva Sinikka Haapiainen puolestaan sanoi, että vaikka jonossa oli todella paljon ihmisiä, jono edelleen kuitenkin liikkui koko ajan.

– Olimme varautuneet ruuhkiin. Varasimme reilut kaksi tuntia aikaa. Meillä ei ole myöskään ruumaan menevää tavaraa.

Lentokentällä oleva Lehtikuvan kuvaaja Vesa Moilanen kuvaili niin ikään kahden aikoihin iltapäivällä ihmisten vyöryvän jonoon ja sanoi, että jos jono olisi suora, se olisi jo satoja metrejä. Hänen arvionsa mukaan jono oli puolen tunnin sisään tuplaantunut. Moilanenkaan ei muistanut koskaan nähneensä lentokentällä niin pitkää jonoa.

Finavia on ohjeistanut, että lähtöselvitys kannattaa tehdä ennakkoon, jos matkustaa ilman ruumamatkatavaroita. Tällöin voi kävellä suoraan turvatarkastukseen.

Myös turvatarkastuksessa on odotettavissa ruuhkaa, joten lisäaikaa on syytä varata kunnolla myös ilman ruumatavaroita matkustettaessa. Terminaali 1:n turvatarkastuspisteen kerrottiin sulkeutuvan kello 10.45 jälkeen aamupäivällä, joten vain terminaali 2:n turvatarkastus on toiminnassa loppupäivän.

Finavian mukaan lomaruuhkia on odotettavissa koko kesäkuun ajan, erityisesti viikonloppuisin.