Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjanlahdella on havaittu suuri tuntemattoman aineen vuoto – aine ei uhkaa rannikon uimavesiä

Pohjanlahdella on havaittu suuri tuntemattoman aineen vuoto, Ruotsin rannikkovartiosto kertoi tiedotteessaan torstaina. Länsi-Suomen merivartioston kenttäjohtajan Jussi Ikolan mukaan aiemmin lähes 200 kilometriä pitkä ja 500 metriä leveä lautta oli torstai-iltaan mennessä haihtunut tai hälvennyt pienemmiksi lautoiksi.

Aineesta tehtiin ensimmäinen havainto keskiviikkona satelliittikuvien perusteella. Ainetta on levinnyt sekä Suomen että Ruotsin aluevesille.

Ikola kertoi STT:lle puhelimessa, että aine ei ole kuvien ja laitteiden perusteella ainakaan mineraaliöljyä, mutta tämän tarkempaa tietoa aineesta ei toistaiseksi ole.

– Aine saattaa olla laillista tavaraa, luonnontuotetta tai laiton päästö, Ikola sanoi.

Aineesta otettuja näytteitä analysoidaan Ruotsissa. Ikolan mukaan laboratoriotulokset eivät kerkeä valmistua enää torstaina, mutta lisätietoa saattaa tulla jo perjantaina.

Hajonneet lautat eivät näytä olevan tulossa rannikon suuntaan, joten ne eivät aiheuta uhkaa rannikon uimavesille. Ikola kertoi, että aine on levinnyt sillä tavalla, ettei torjuminen ole käytännössä enää mahdollista. Kun saadaan selville, mitä aine on, niin voidaan arvioida, onko siitä haittaa ympäristölle.

Suomi ja Ruotsi seuraavat yhdessä tilannetta

Öljyn ja muiden Pohjanlahdelle joutuneiden päästöjen valvomista tehdään yhdessä Ruotsin rannikkovartioston kanssa. Ikola kertoo, että heillä on suora puheyhteys Ruotsiin.

Maiden rannikkovartiostot suorittavat säännöllisesti valvontalentoja Pohjanlahdella. Vartiostot sopivat tekevät valvontalentonsa vuorotellen meren yllä.

– Koneista voi nähdä kummankin maan rannikon. Jos merellä olisi öljypäästö, niin sen näkee kauempaakin, kun lentää alueen yllä, Ikola kertoo.

Ikolan mukaan Ruotsissa on aluskalustoa, jota voi käyttää öljynkeräykseen, jos sellaiselle tarvetta ilmenisi.