Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keuruulle vaimonsa luo saapunut ukrainalaismies vietti yli kuukauden kokoamisleireillä Venäjällä ­– kertoi matkastaan SPR:lle

Suomeen vaimonsa luo saapunut ukrainalaismies vietti yli kuukauden kokoamisleireillä Venäjällä. Asiasta kertoo tiedotteessa Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri.

Mies kertoo kokemuksistaan nimettömänä. Mariupoliin loukkuun jääneen miehen yhteys vaimoon katkesi viikoiksi.

– Vaimoni oli lähtenyt helmikuun alussa Harkovaan, kun tyttäremme oli synnyttänyt lapsen. En päässyt mukaan, koska en saanut työnantajalta vapaata. Kun Venäjä teki ohjusiskut Harkovaan, vaimoni pakeni ensin Odessan alueelle ja lähti lopulta Puolan kautta Suomeen, jonne hän saapui 13.4., kertoo mies.

Mies tuli perässä Punaisen Ristin vapaaehtoisten avustamana 28.4. ensin Joutsenoon Lappeenrantaan ja sieltä 13.5. Keuruulle, josta vaimo oli saanut asunnon.

57-vuotias mies on äidinkieleltään venäjänkielinen, mutta puhuu hyvin myös ukrainaa. Hän kertoo SPR:lle tulkin välityksellä, miten matka Mariupolin kellareista vaimon luo Suomeen ja Keuruulle sujui.

– Olimme olleet pari viikkoa kellarissa, kun sotilaat tulivat sanomaan, että pitää lähteä. He olivat Donetskin tasavallan väkeä, tankeissa oli valkoinen Z-merkki ja musta-sini-puna-lippu. He tiesivät, että pommitukset kovenevat ja varoittivat, että jos jäämme, meillä ei ole mahdollisuutta selviytyä hengissä.

Ihmiset evakuoitiin busseihin ja kuljetettiin ensin Donetskiin, jossa otettiin sormenjäljet ja kirjattiin tunnistetiedot. Rekisteröinnin jälkeen matka jatkui Venäjälle.

– Olin pyytänyt, että saisin jäädä, mutta siihen ei suostuttu. Sotilaat sanoivat, että he ovat meistä vastuussa ja määräys on, että meidän on jatkettava matkaa, mies kertoi.

Venäjän puolelta Asovanmeren rannalla sijaitsevasta Taganrogista hän sai vielä yhteyden vaimoonsa ennen kuin yhteys katkesi viikoiksi.

– Puhelimestani oli loppunut virta eikä akkua saanut ladattua. Monien puhelimia tutkittiin ja tietoja poistettiin, mutta myöhemmin huomasin, että minun puhelimessani tiedot olivat säilyneet. Sain Taganrogissa käyttööni sim-kortin, ja mukanani olleella pienemmällä puhelimella, jossa ei ollut nettiyhteyttä, pystyin soittamaan vaimolleni. Hän oli tuolloin Odessan alueella.

Taganrog oli Mariupolista lähteneille välietappi. Matka jatkui junalla Moskovan koillispuolelle Jaroslavliin ja edelleen 40 kilometrin päässä sijaitsevaan Velikoeen. Leiri oli pystytetty männikköön, joka oli miehen majapaikkana kuukauden. Huhtikuun puolivälissä leiri siirrettiin Sosnovyi Boriin.

– Siinä vaiheessa sain tietää, että vaimoni on Suomessa. Majoituimme Sanatoriy Profialaktoriy Sosnovyi Borin lomakeskuksessa, jonka johtaja otti yhteyttä Punaisen Ristin vapaaehtoiseen. Vapaaehtoinen toi minut Pietariin, josta matkustin toisen vapaaehtoisen kanssa Suomeen.

Mies kertoi SPR:lle, että hänellä ei ole huonoja kokemuksia leirioloista tai kohtelusta.

Puhelimet ja internet-yhteydet olivat käytössä. Leirillä pääsi miehen mukaan seuraamaan niin Ukrainan kuin Venäjän uutisia.

Hän kuvailee, että ruokaa ja juomaa oli riittävästi ja olosuhteet olivat siistit ja viihtyisät, kuin lomalla. Pelkoa tai ahdistusta ei tarvinnut tuntea.

Lomakeskuksen oli kuitenkin määrä toimia tilapäismajoituksena kesäkuun loppupuolelle. Jäi siis avoimeksi, mihin matka olisi jatkunut, jos vapaaehtoiset eivät olisi avustaneet miestä Suomeen.

Kadonneen omaisen löytämisessä autetaan SPR:n mukaan monin tavoin.

SPR välittää Suomessa tehdyt henkilötiedustelut Punaisen Ristin kansainvälisen komitean henkilötiedustelukeskuksen toimistoon Geneveen.

– Suomesta välitetään kaikkiaan vuosittain yli sata tiedustelua sodissa tai luonnonkatastrofeissa kadonneista ihmisistä kansainvälisen komitean toimistolle. Ukrainalaisia varten on Ukrainan tilanteen ja kansainvälisen aseellisen konfliktin vuoksi perustettu erillinen toimisto, ICRC’s CTA Bureau for the International Armed Conflict in Ukraine, Suomen Punaisen Ristin Maahanmuuttotyön yksikön suunnittelija Aki Väilä kertoo.

Väilän mukaan henkilötiedustelulomakkeen täyttämisessä auttavat vastaanottokeskusten sosiaalityöntekijät, jotka tuntevat prosessin ja osaavat antaa neuvoja.

– Ukrainalaisia varten laadittu integroitu lomake on vähän monimutkaisempi täyttää. Kun lomake on lähetetty ja tiedot kirjattu tietokantaan, kansainvälinen Punainen Risti ottaa yhteyttä sodan osapuoliin. Ukrainassa toimii kansainvälisen komitean delegaatio, joka tukee Ukrainan Punaista Ristiä kadonneiden etsinnöissä. Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset käyvät etsimässä kadonneiksi ilmoitettuja henkilöitä kokoamisleireiltä ja vankiloista.

– Ukrainan Punainen Risti ei pysty tällä hetkellä täysin toimimaan sota-alueella, mutta kadonneiden tiedot ovat tallessa ja niitä verrataan löytyneiden tietoihin jatkuvasti.

Sotavangeilla on Geneven sopimuksiin perustuva oikeus kirjoittaa Punaisen Ristin viesti omaisilleen. Lomakkeessa on tilaa yhteystiedoille ja noin 20 riville tekstiä.