Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi: Venäjä miehittää viidesosaa Ukrainasta – Ruotsi lisää aseapua Ukrainalle, paketissa tehokkaita meritorjuntaohjuksia

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot miehittävät viidesosaa Ukrainasta. Zelenskyi kertoi tilanteesta etänä pitämässään puheessa Luxemburgin parlamentille, uutisoi muun muassa Guardian-lehti.

Zelenskyin mukaan taisteluita käydään yli tuhat kilometriä pitkällä rintamalinjalla, ja ukrainalaisilla on hänen mukaansa vastassaan lähes koko Venäjän armeija. Päivittäin sodassa kaatuu noin sata ukrainalaissotilasta ja jopa 500 haavoittuu, Zelenskyi lisäsi.

Sadat suojassa pommituksilta kemikaalitehtaalla Sjevjerodonetskissa

Itä-Ukrainassa Sjevjerodonetskin kaupungissa noin 800 ihmistä, mukaan lukien joitakin lapsia, on piiloutunut Azot-kemikaalitehtaan uumeniin.

Asiasta kertoi Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai CNN:lle.

Ihmiset ovat piiloutuneet tehtaan neuvostoaikaisiin pommisuojiin suojautuakseen Venäjän pommituksilta, hän kertoi.

Jotkut paikalliset olivat kieltäytyneet lähtemästä kaupungista kehotuksista huolimatta, Haidai sanoi.

Paikalliset viranomaiset ovat kertoneet Venäjän pommittaneen Azotin tehdasta ja osuneet yhteen sen hallintorakennuksista sekä varastorakennukseen, jossa säilytetään metanolia.

Ruotsin apu nousee aseavun myötä uudelle tasolle

Ruotsi lisää tukeaan Ukrainalle miljardilla kruunulla (95 miljoonalla eurolla), kertoo maan hallitus. Apuun kuuluu rahan lisäksi meritorjuntaohjuksia, 5 000 sinkoa ja tarkkuuskivääreitä ammuksineen.

Hallitus kertoi antavansa Ukraina-avusta lisäbudjettiehdotuksen valtiopäiville.

Puolustusministeri Peter Hultqvist perusteli lisäapua sillä, että vaikka lahjoitettavat aseet on alun perin tarkoitettu Ruotsin puolustamiseen, on tilanne Ukrainassa nyt äärimmäisen vakava. Ruotsin puolustuskyky ei avusta heikkene, koska täydennyksiä pystytään hankkimaan kohtuullisessa ajassa, Hultqvist vakuutti.

Hultqvistin mukaan Ruotsin Ukrainalle antama aseapu nousee uusimman paketin myötä aivan uudelle tasolle.

Puolustusministeri korosti erityisesti meritorjuntaohjusten olevan aseistusta, jota Ukrainasta on pyydetty. Robot 17 -nimellä Ruotsissa tunnetut ohjukset ovat modifioituja versiota yhdysvaltalaisesta Hellfire-ohjuksesta.

– Ne ovat hyvin tarkkoja, ja niitä voi käyttää sekä aluksilta että maalta merellä tai maalla olevia kohteita vastaan, Hultqvist kertoi.

Aseiden lisäksi Ruotsi aikoo lahjoittaa Ukrainan keskuspankille 578 miljoonaa kruunua (55 miljoonaa euroa) maan asevoimien tukemiseen.

Myös Britannia lähettää raketinheitinjärjestelmiä

Britannia aikoo lähettää Ukrainalle raskaita raketinheitinjärjestelmiä, kertoo puolustusministeri Ben Wallace CNN:n mukaan. Britannian tarjoamat M270-heittimet ovat samoja, joita on käytössä myös Suomen Puolustusvoimissa.

Yhdysvaltalaisvalmisteisella raketinheittimellä voi iskeä kohteisiin enimmillään 80 kilometrin päässä. Britannian ulkoministeriön mukaan aseapu on koordinoitu Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat ilmoitti aiemmin toimittavansa Ukrainalle Himars-raketinheittimiä.

Ukrainan presidentti Zelenskyi on aiemmin vakuuttanut, ettei raketinheittimiä käytetä Venäjän alueella oleviin kohteisiin. Zelenskyi on kuvannut taistelutilannetta Itä-Ukrainassa erittäin vaikeaksi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.