Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stoltenberg kutsuu Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat neuvonpitoon

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo olevansa tiiviisti yhteydessä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin sekä Suomen ja Ruotsin johtajien kanssa. Hän sanoi aikovansa lähiaikoina kutsua koolle kolmen maan korkeita edustajia Brysseliin lähipäivinä.

Stoltenberg kertoi suunnitelmastaan tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa.

Turkki on estänyt Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten käsittelyn ja syyttää molempia maita kurditerroristien suojelemisesta.

Stoltenberg sanoi jatkavansa työtä, jotta Suomen ja Ruotsin hakemukset saataisiin etenemään ennen Naton huippukokousta kesäkuun lopulla. Päätökset on tehtävä yksimielisesti, joten ilman Turkkia asia ei etene.

– Suomi ja Ruotsi ovat tehneet selväksi, että ne ovat valmiita neuvottelemaan Turkin kanssa vastatakseen sen huoliin. Kaikki Nato-liittolaiset ovat myös valmiita keskustelemaan Turkkiin kohdistuvasta terrorismin uhasta. Mikään muu Nato-liittolainen ei ole kärsinyt yhtä paljon terroristihyökkäyksistä kuin Turkki, Stoltenberg sanoi.

Hän totesi, että Turkki on strategisesti tärkeä liittolainen Natolle, jonka huolia Nato kuuntelee.

– Kaikki liittolaiset ovat vakuuttuneet, että Naton laajentuminen on ollut suuri menestys, joka on levittänyt demokratiaa ja vapautta Eurooppaan. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Natossa on eripuraa, mutta meillä on kokemusta ratkaisujen löytämisestä.

Blinken sanoi luottavansa siihen, että ratkaisu on löydettävissä. Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, mihin myönnytyksiin Yhdysvallat olisi valmis Turkin taivuttelemiseksi.

– Natossa on laaja tuki Suomen ja Ruotsin nopealle liittymiselle. Turkin huoliin vastaavat suomalaiset ja ruotsalaiset Naton avustuksella, Blinken sanoi.