Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus antaa tänään tuomionsa lähes 30 vuotta sitten tapahtuneesta lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta – IL: ruumis löydettiin merestä 44 metrin syvyydestä muutama päivä ennen alkuperäistä oikeudenkäyntiä

Oikeus antaa tänään perjantaina tuomion elokuussa 1994 tapahtuneesta lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta. 33-vuotias Härmäläinen ilmoitettiin kadonneeksi 3.8.1994. Ruumista ei löydetty moneen kymmeneen vuoteen, eikä tuomioita pääosin siksi jaettu.

Tänä keväänä ruumis on kuitenkin löytyi merenpohjasta Naantalin edustalta. Syytetyn penkillä istuu nyt 69-vuotias entinen mainostoimistoyrittäjä. Syyttäjän mukaan hän murhasi Härmäläisen purjeveneessään pitääkseen talousrikoksensa salassa. Mainostoimistoyrittäjän puhelin kuitenkin yhdistyi Naantalissa sijainneeseen tukiasemamastoon.

Ruumiin etsintä vuosikymmenien jälkeen syvältä merenpohjasta on vaikea prosessi. Iltalehti avasi tänään prosessia tarkemmin.

Poliisi teki pitkään yhteistyötä Puolustusvoiminen kanssa. Merivoimat oli kartoittanut mahdollisia kohteita, joita lopulta lähdettiin tarkastamaan sukelluksilla. Etsinnöissä löytyi peräti kaksi ruumista. Ensimmäisen löydetyn, vuonna 1979 kadonneen henkilön kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Toinen ruumis löydettiin 2. maaliskuuta. Sukeltajat saivat ruumiin nostettua Merivoimien veneeseen nostolaitteella.

Alun perin tuomio piti antaa kahden päivän kuluttua, 4. maaliskuuta. Käsittely peruttiin ruumislöydöksen takia, ja asia palautettiin käräjäoikeuteen.

Poliisin mukaan ruumis oli säilynyt merenpohjan viileässä vedessä hyvin. Se oli kääritty muovimattoon ja jätesäkkeihin, jotka oli upotettu mereen ankkurilla. Vainaja oli tunnistettavissa Härmäläiseksi. Ruumiissa oli kaksi ampumahaavaa, takaapäin selässä ja edestäpäin päässä.

69-vuotias mainosmies kiistää syyllisyytensä. Hänellä ei kertomansa mukaan ollut autoa käytettävissään, ja oli omasta mielestään tekoaikaan toisaalla.