Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erdoganin tiedottajan mukaan Nato-kiistassa ei voida edetä ennen kuin Turkin odotuksiin on vastattu – Suomen ulkoministeriö Twitterissä: Vuoropuhelu Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä jatkuu

Suomen ja Ruotsin Nato-kiistassa Turkin kanssa ei voida edetä ennen kuin Turkin odotuksiin on vastattu, sanoi Turkin presidentin tiedottaja Ibrahim Kalin tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Ulkoministeriön mukaan virkamiesneuvotteluja Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä käytiin "rakentavassa hengessä". Vuoropuhelun sovittiin jatkuvan, ulkoministeriö sanoi Twitterissä tapaamisen jälkeen.

Turkin presidentin tiedottaja Kalin taas sanoi tulkinneensa, että Suomen ja Ruotsin delegaatiot "suhtautuivat myönteisesti" ainakin asevientikiellon purkamiseen. Suomen ja Ruotsin edustajat eivät kuitenkaan tuoreeltaan kommentoineet tapaamisen sisältöä.

Ruotsi ja Suomi ovat noudattaneet asevientikieltoa Turkkiin vuodesta 2019. Syynä on Turkin sotaoperaatio Pohjois-Syyriassa.

– Näimme myönteistä suhtautumista liittyen (asevientikiellon) poistamiseen. Ei ole oikein, että liittolaiset kohdistavat asevientikieltoja toisiinsa. Olemme sanoneet tämän myös muille Nato-liittolaisillemme, Kalin sanoi televisioidussa puheessaan.

Tapaaminen järjestettiin Erdoganin linnan tiloissa

Suomen ja Ruotsin delegaatiot tapasivat Kalinin sekä Turkin varaulkoministeri Sedat Önalin. Paikalla olivat muun muassa delegaatiota johtava ulkoministeriön valtiosihteeri Jukka Salovaara, tasavallan presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Petri Hakkarainen sekä Suomen Ankaran-suurlähettiläs Ari Mäki. Tapaaminen järjestettiin Recep Tayyip Erdoganin hulppean presidentinlinnan tiloissa.

Turkin presidentin kanslia jakoi toimittajille videokuvaa tapaamisesta, jossa delegaatiot kättelivät heidät vastaanottanutta Kalinia sekä istuivat pöydän äärellä vastakkain Turkin neuvottelijoiden kanssa.

STT:n tavoittelema ulkoministeriön valtiosihteeri Salovaara ei vastannut haastattelupyyntöön keskiviikkona.

Presidentti Erdogan on toistuvasti ilmoittanut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Erdogan on syyttänyt maita muun muassa "terroristien majoittamisesta" viitaten aseelliseen kurdijärjestö PKK:hon sekä Yhdysvalloissa asuvan turkkilaissaarnaaja Fethullah Gülenin liikkeen jäseniin.

"Nyt he ovat saaneet viestimme"

Kalin sanoi myös painottaneensa delegaatioille, että aseellinen kurdijärjestö PKK ja siihen liittyvä, Pohjois-Syyriassa toimiva YPG ovat yksi ja sama järjestö.

Kalinin mukaan neuvottelujen eteneminen riippuu siitä, miten Turkin esittämiin vaatimuksiin vastataan Tukholmassa ja Helsingissä. Vaatimukset on välitetty hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin delegaatioiden mukana maiden johdoille.

– Nyt he ovat saaneet viestimme. Me päätämme yhdessä kuinka jatkaa (neuvotteluja) sen jälkeen, kun he ovat välittäneet nämä viestimme johtajilleen omissa pääkaupungeissaan, Kalin sanoi.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu oli kertonut Turkin medialle tiistaina, että Ankara haluaa sopia Suomelta ja Ruotsilta vaatimistaan toimista kirjallisesti. Kalin toisti tämän vaatimuksen tiedotustilaisuudessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on arvioinut, että esillä voi olla myös sellaisia asioita, jotka liittyvät enemmänkin Naton nykyisiin jäseniin, ei niinkään Suomeen ja Ruotsiin.