Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän kaasutoimitukset Suomeen loppuvat tänään – energiajätti vaati maksamaan kaasusta ruplissa

Maakaasun toimitukset Venäjältä Suomeen loppuvat tänään aamuseitsemältä. Venäläinen energiayhtiö Gazprom ilmoitti asiasta eilen.

Maakaasua Suomeen tuova yhtiö Gasum kertoi Gazpromin ilmoituksen jälkeen alkavansa toimittaa maakaasua asiakkailleen Viron kaasuverkon kautta Balticconnector-putkea pitkin.

Venäläisen kaasun tuonnin lopettamisen taustalla ovat Gasumin ja Gazpromin väliset sopimuskiistat. Venäläinen energiajätti on muun muassa vaatinut Gasumia maksamaan kaasusta ruplissa, mihin Gasum ei ole suostunut.

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan kaasun tuonnin katkeaminen Venäjältä ei ole Suomen energiajärjestelmän kannalta suuri asia. Yksittäisille yhtiöille se voi aiheuttaa vaikeuksia mutta ei vielä lähikuukausina.

Suomeen tuodusta maakaasusta noin 90 prosenttia on tullut Venäjältä, mutta sen osuus koko teollisuuden energiankulutuksesta on vain kuusi prosenttia.

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtajan Riku Huttusen mukaan erityisesti metsä- ja kemianteollisuuden yritykset käyttävät toiminnassaan maakaasua.

Venäläinen kaasu saadaan korvattua

Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiön Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä arvioi, että Suomessa maakaasun kysyntä on viime viikkoina ollut noin 40 gigawattituntia. Hänen mukaansa tämä määrä pystytään tuomaan hyvin myös Balticconnector-putkea pitkin.

Lisäksi Gasgridin kerrottiin eilen solmineen kymmenen vuoden sopimuksen yhdysvaltalaisen Excelerate Energy -yhtiön kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta. Yhtiön terminaalilaiva Exemplar tulee näillä näkymin kuluvan vuoden lopulla Suomen etelärannikolle turvaamaan etenkin teollisuuden kaasunsaantia.

Terminaalilaiva toimii niin, että sinne tuotu nesteytetty maakaasu höyrystetään laivalla ja syötetään sitten Suomen siirtoverkkoon. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan alus tulee käytännössä mahdollistamaan Suomen irtautumisen venäläisestä energiasta.