Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies ammuttiin Järvenpäässä kerrostalon pihalle keskellä päivää – kolmikymppinen mies tuomittiin syyntakeettomana tehdystä taposta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 29-vuotiaan miehen syyntakeettomana Järvenpäässä tehdystä henkirikoksesta. Uhri kuoli ampumisessa saamiinsa vammoihin kerrostalon pihalle keskellä päivää.

Oikeuden mukaan uhri oli tarttunut aseeseen, joka tuomitulla oli kädessään. Miehet väänsivät aseesta, joka laukesi väännön yhteydessä. Laukaus osui uhria käteen. Tämän jälkeen syytetty ampui uhria lähietäisyydeltä selkään, ja uhri kuoli oikeuden mukaan välittömästi.

Uhri oli oikeuden mukaan houkuteltu paikalle, jotta aiempia huumausainekauppoja olisi voitu selvitellä hänen kanssaan.

Mies sanoi puolustuksessaan toimineensa hätävarjelutilanteessa. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt uskottavana sitä, että uhri olisi ennen toista laukausta kaivanut housunkaulustaan siten, että syytetty olisi voinut olettaa tämän tavoittelevan asetta. Oikeus katsoi, että ampumiseen ei liittynyt hätävarjelua miltään osin.

Ensimmäisen laukauksen osalta on jäänyt oikeuden mukaan selvittämättä, laukaisiko syytetty aseen tietoisesti.

Oikeus: Teossa ei käytetty vakaata harkintaa

Mielentilatutkimuksessa syytetty todettiin syyntakeettomaksi eli hän ei ymmärtänyt tekoaan. Oikeuden mukaan hänen olisi silti täytynyt ymmärtää, että ampumisesta saattaa varsin todennäköisesti seurata uhrin kuolema.

Miehen syyksi luettiin muun muassa syyntakeettomana tehty tappo ja syyntakeettomana tehty ampuma-aserikos. Hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. STT ei julkaise syyntakeettomana tuomittujen nimiä.

Syyttäjä vaati tuomitulle ja hänen mukanaan olleelle toiselle miehelle tuomioita murhasta. Oikeus kuitenkin katsoi, että teossa ei ollut kyse vakaasta harkinnasta.

Toinen 29-vuotias mies tuomittiin ampuma-aserikoksesta 30 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Muut syytteet häntä vastaan hylättiin.

Oikeus antoi tuomionsa viime viikon keskiviikkona, mutta toimitti sen medioille vasta nyt.