Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Saasteet aiheuttivat joka kuudennen ennenaikaisen kuoleman vuonna 2019

Joka kuudes ennenaikainen kuolema maailmassa vuonna 2019 johtui saasteista, kertoo keskiviikkona julkaistu tutkimus.

Etenkin ilmansaasteiden ja lyijymyrkytysten aiheuttamien kuolemien määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Kaikkiaan saasteet aiheuttivat yhdeksän miljoonaa kuolemaa, mikä on yhtä paljon kuin edellisessä, vuotta 2015 koskeneessa tutkimuksessa.

Saastuminen on tutkijoiden mukaan suurempi uhka terveydelle kuin esimerkiksi sota, terrorismi, malaria, hiv, tuberkuloosi, huumeet ja alkoholi.

Ulkoilman saasteiden osuus on kuitenkin kasvanut. Nyt ne aiheuttivat 4,5 miljoonaa kuolemaa, kun vuonna 2015 lukema oli 4,2 miljoonaa ja vuonna 2000 vain 2,9 miljoonaa. Taustalla on teollistuminen etenkin Etelä- ja Itä-Aasiassa.

Kemikaalimyrkytystenkin määrä on nousussa, ja pelkästään lyijymyrkytykset johtivat 900 000 ihmisen kuolemaan. Vaikka lyijyä ei enää käytetä polttoaineissa, leviää se esimerkiksi valvomattoman akkujen kierrätyksen kautta.

Vastaavasti sisäilman saasteiden, saastuneen juomaveden ja puutteellisen jätehuollon aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet, mikä johtuu etenkin Afrikassa otetuista edistysaskelista.

Myös valtava taloudellinen vaikutus

Kaikkiaan ilmansaasteet tappoivat 6,7 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Ongelma on tutkijoiden mukaan kietoutunut yhteen ilmastonmuutoksen kanssa, koska molemmissa pääsyynä ovat fossiiliset polttoaineet.

– Jos emme pysty saavuttamaan kasvua puhtaalla ja vihreällä tavalla, teemme jotakin karmealla tavalla väärin, tutkimuksen pääkirjoittaja Richard Fuller sanoi.

Saasteet eivät yleensä tapa ihmisiä nopeasti, mutta ne aiheuttavat esimerkiksi sydäntauteja, syöpää, hengitysongelmia ja ripulia.

Saasteiden aiheuttamien kuolemien taloudellinen vaikutus oli tutkimuksen mukaan vuonna 2019 noin 4,6 biljoonaa dollaria, mikä vastaa noin kuutta prosenttia maailmantaloudesta. Ongelmat kohdistuvat etenkin keskituloisiin ja matalan tulotason maihin, joissa tapahtuu yli 90 prosenttia saasteiden aiheuttamista kuolemista.

Sen lisäksi että saasteet tappavat, ne aiheuttavat myös kognitiivisia ongelmia, jotka myös rasittavat taloutta.

Tutkimus julkaistiin Lancet Planetary Health -lehdessä.