Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö Ruotsin Kuninkaanlinnan juhlaillallisella: Viisi Pohjoismaata Natossa vahvistaisi turvallisuutta koko Euroopassa

Presidentti Sauli Niinistö kiitteli Ruotsin Kuninkaanlinnan illallistilaisuudessa tiistai-iltana pitämässään puheessaan Suomen ja Ruotsin erityistä suhdetta ja sen tiivistymistä. Hän sanoi, että koronapandemian myötä maiden yhteistyö siviilikriisivalmiuden alalla on vahvistunut ja nyt maat ovat hakemassa yhdessä Naton jäsenyyttä.

Niinistön mukaan Suomi ja Ruotsi kulkevat turvallisuuspolitiikassa intressiensä mukaan käsi kädessä.

– Maiden välille on mahdoton kuvitella eriävää linjaa. Siksi olen nyt erittäin tyytyväinen maidemme päätökseen hakea yhdessä puolustusliitto Naton jäsenyyttä, hän sanoi.

Niinistön mukaan Nato, jossa kaikki viisi Pohjoismaata olisivat jäseninä, vahvistaisi turvallisuutta koko Euroopassa.

– Samalla voisimme tuoda Natoon pohjoismaista ajattelua ja paljon osaamista. Kuten sanoin Ruotsin valtiopäiville aiemmin tänään pitämässäni puheessa: Naton pohjoisella laidalla vahvistuu vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola.

Presidentti Niinistön ja rouva Jenni Haukion valtiovierailun ensimmäinen päivä Ruotsissa huipentui tiistaina juhlaillallisiin Kuninkaanlinnassa. Kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian lisäksi kuningasperheestä olivat paikalla muun muassa kruununprinsessa Victoria puolisonsa prinssi Danielin kanssa sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia.

Ruotsin poliittista johtoa illallispöydässä edustivat muun muassa pääministeri Magdalena Andersson ja ulkoministeri Ann Linde. Suomen hallituksesta paikalla oli puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).