Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan mietintö: Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä – eduskunta äänestää tänään asiasta

Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin, sanoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunta mietinnössään.

Valiokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä kahdesta valtioneuvoston selonteosta, ajankohtaisselonteosta turvallisuusympäristön muutoksesta sekä selonteosta Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon.

Valiokunnan mukaan Nato-jäsenyys muodostaa merkittävän sotilaallisen pidäkevaikutuksensa ansiosta vahvan lisäsuojan Suomen turvallisuuden takaamiseksi.

Eduskunta käsittelee valiokunnan mietintöä tänään täysistunnossaan.

Valiokunta esittää mietinnössään kannanottoehdotuksen, että eduskunta yhtyy valtioneuvoston kantaan, jonka mukaisesti Suomi hakee Pohjois-Atlantin liiton Naton jäsenyyttä. Lisäksi valiokunta edellyttää, että eduskunta saa ajantasaisesti tietoa jäsenyyshakemuksen käsittelyn etenemisestä.

Valiokunta korostaa, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole suunnattu ketään vastaan vaan sen tehtävänä on Suomen turvallisuuden vahvistaminen.

Valiokunnan mukaan Venäjän jo pidempään jatkunut voimapolitiikka sai uuden ulottuvuuden maan hyökättyä Ukrainaan ja tilanteeseen reagoimatta jättäminen johtaisi Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen liikkumatilan kaventumiseen.

– Ulkoasiainvaliokunta katsoo, että Suomen turvallisuusympäristö on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena heikentynyt ratkaisevasti. Ei ole odotettavissa, että tilanne normalisoituisi tai että luottamus Venäjän ja länsimaiden välillä voisi palautua näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa. Olosuhteet vaativat Suomelta vaikuttavia ja pitkän aikajänteen ratkaisuja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) sanoi valiokunnan tiedotustilaisuudessa.

Ulkoasiainvaliokunnan mietintö oli yksimielinen.

Ulkoasianvaliokunnan kannanotto sai vastaehdotuksen

Eduskunta äänestää tänään Nato-kannastaan. Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) teki vastaehdotuksen ulkoasiainvaliokunnan kannanottoon, ja muun muassa kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas.) kannatti sitä.

Ulkoasiainvaliokunta oli kannanotossaan yhtynyt valtioneuvoston kantaan, jonka mukaan Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä turvallisuutensa vahvistamiseksi. Mustajärvi esitti vastaehdotuksessaan, että Suomi ei hae sotilasliitto Naton jäsenyyttä vaan pysyy myös jatkossa sotilaallisesti liittoutumattomana.

– Vain sotilasliittojen ulkopuolella Suomella on mahdollisuus pysyä suursodan syttyessä sotatoimien ulkopuolella, hän perusteli ehdotustaan.

Äänestys tapahtuu sen jälkeen, kun parhaillaan käynnissä oleva eduskunnan palautekeskustelu on päättynyt.

Marin: Prosessi ei pääty hakemuksen jättämiseen

Kun eduskunta on tehnyt ratkaisunsa, asia menee valtioneuvostoon. Se tekee tänään illalla muodollisen esityksen, jonka presidentti virallisesti hyväksyy.

Tämän jälkeen Suomen hakemus voidaan toimittaa Naton pääkonttoriin Brysseliin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) huomautti eduskunnalle, ettei liittymisprosessi pääty hakemuksen jättämiseen.

– Meillä on vielä prosessi edessä. Tässäkin kohtaa me tarvitsemme malttia. Me tarvitsemme rakentavaa otetta. Uskon, että Suomen pitkällä historialla ja ulko- ja turvallisuuspoliittisella perinteellä me tätä malttia kykenemme osoittamaan mahdolliset edessä olevat mutkat ja hankaluudet yhdessä ratkaisten, hän sanoi.

Marin lupasi, että eduskuntaa informoidaan prosessin kaikissa vaiheissa.

Presidentti Sauli Niinistö on tiistaina Ruotsissa kaksipäiväisellä valtiovierailulla, jossa hänellä on varsin tiivis ohjelma. Presidentti voi kuitenkin nuijia Suomen Nato-jäsenyyden hakemista koskevan päätöksen tarvittaessa Ruotsin-matkaltaan, kertoi oikeuskansleri Tuomas Pöysti eilen STT:lle.

Maanantaina eduskunnassa käyty lähetekeskustelu jatkui liki puoli yhteen yöllä, kun lähes jokainen kansanedustaja halusi käyttää puheenvuoron.

Aamupäivällä alkanut keskustelu kesti yli 14 tuntia, ja sen aikana eduskunnassa käytettiin yhteensä 212 puheenvuoroa.