Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Suomessa asuvista venäjänkielisistä osa kannattaa Natoa – venäjämieliset katsovat, että Suomi toimii "USA:n vetonarujen varassa"

Suomessa asuvien venäläisten internetissä Natosta käymä keskustelu on kuin tilkkutäkki, kuvaa Iltalehden haastattelema Polina Kopylova.

– Se on kuin tilkkutäkki, jossa korostuu kaksi muita suurempaa tilkkua: Naton kannattajat ja venäjämieliset. Jälkimmäisten parissa yksi yleisimmistä mielipiteistä on, että Suomi ei tee liittymispäätöstä itse, vaan toimii USA:n vetonarujen varassa, Kopylova sanoo Iltalehdelle.

Kopulova on venäjänkielisten kotoutumista edistävän Cultura-säätiön projektikoordinaattori ja monikielisen viestinnän sekä monikulttuurisuuden asiantuntija. Hän itse on sekä Suomen että Venäjän kansalainen, ja hän on asunut Suomessa lähes 20 vuotta.

Hänen mukaansa Suomessa asuvien venäläisten nettikeskusteluissa näkyy myös suru ja harmistus Suomen ja Venäjän välisten hyvien suhteiden rikkoutumisesta.

Iltalehti haastatteli jutussaan neljää Suomessa asuvaa ihmistä, joilla on Venäjälle henkilökohtaisia siteitä. Heistä kaikki kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä.

Suomessa 21 vuotta asunut runoilija Hamdam Zakirov sanoo Iltalehdelle, että hänen tutuistaan noin puolet kannattaa jäsenyyttä ja puolet on eri mieltä.

Zakirov ja Kopylova molemmat kertovat, etteivät ole kevään aikana kohdannut vihapuhetta venäläisen taustansa takia. Kopylova kiittää tilanteesta Suomen päättäjiä. Eduskuntaryhmät antoivat maaliskuussa yhteisvetoomuksensa siitä, että Suomessa asuvia venäläisiä ei pidä maalittaa.

– Mielestäni se rauhoitti paljonkin sodan ensimmäisenä päivänä alkanutta tilannetta, kun hätääntyneet ihmiset esittivät omaa tyrmistystään ja kohdistivat sen Suomessa asuviin venäläisiin, Kopylova arvioi Iltalehdelle.