Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija Ruotsin Nato-analyysistä: Suomen linjoilla, mutta ruotsalaisilla mausteilla

Tutkija Mikko Majander ei yllättynyt Ruotsin turvallisuusanalyysin Nato-myönteisestä sävystä. Hänen mukaansa selvitys seuraili Suomessa aiemmin julkaistua selontekoa aina muotoa myöten, mutta ruotsalaisia nyansseja arvioista toki löytyy.

Tärkein niistä on Majanderin mukaan kaikkien Naton hyötyjen luettelemisen keskellä se rauhoitteleva vakuutus, että Ruotsi voisi jatkaa jäsenenäkin aiempaa arvopohjaista ulkopolitiikkaansa. Hänen mukaansa viesti on suunnattu erityisesti hallituspuolueen Nato-epäilijöille.

– Luulen, että Ruotsin keskustelussa on tällä hetkellä nyt hirveän tärkeää puhutella tätä osaa sosiaalidemokraattista kansanliikettä, Majander ajatuspaja Magmasta sanoo.

Sosiaalidemokraatit paljastavat kantansa Nato-jäsenyyteen sunnuntai-iltana. Majanderin mukaan ei ole suurtakaan epäilystä siitä, että puolue tulee suosittelemaan jäsenyyden hakemista.

– Jos (puolustusministeri Peter) Hultqvist ja muut kantaansa panttaavat olisivat päätymässä kielteiselle kannalle, he puhuisivat nyt aivan toisella tavalla, Majander perustelee.

"Yllättävän laaja konsensus"

Analyysin julkistustilaisuudessa Tukholmassa kuultiin hyvin suoraa kritiikkiä sen johtopäätöksistä muun muassa vasemmistopuolueelta. Myös ympäristöpuolue pitää kiinni kielteisestä Nato-kannastaan. Venäjä-analyysistä kaikki puolueet sentään olivat yhtä mieltä.

– Sanoisin, että lähtötilanteeseen verraten yllättävän laajan konsensuksen he ovat saaneet aikaan. Olisin jopa kuvitellut, että tämä ottaa kovemmalle, Majander pohtii.

Erityisen koville "diskuteeraamiseen" tottuneille demareille näyttää ottavan päätöksenteon kiire, joka ei johdu vain Venäjän aloittamasta sodasta ja Suomen jo tekemästä Nato-linjavalinnasta vaan myös päälle painavista syksyn valtiopäivävaaleista. Niiden pääteemaksi sosiaalidemokraatit eivät suin surminkaan halua turvallisuuspolitiikkaa ja Nato-päätöstä, Majander sanoo.