Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulujen tuki oppilaiden liikunnalle ja kouluruokailusuositusten noudattaminen vähenivät koronan aikana – "On tärkeää, että koronavuosien toimintatavat eivät jää pysyviksi"

Kouluruokasuositusten noudattaminen sekä peruskoulujen tuki oppilaiden koulupäivän aikaiselle liikunnalle ovat vähentyneet koronan aikana. Asia tulee ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Opetushallituksen viime syksynä kouluille tekemästä tiedonkeruusta.

Liikuntaan kannustaminen vähentyi edelliseen syksyn 2019 tiedonkeruuseen verrattuna muutamilla prosenttiyksiköillä. Kouluruokailusuositusten noudattaminen taas vähentyi 10 prosenttiyksiköllä.

Opetushallituksen arvion mukaan muutoksiin ovat vaikuttaneet koronapandemian torjumiseksi kouluissa tehdyt toimenpiteet. Etäopetusvaiheessa ei ollut koulumatkoja eikä välitunteja, ja lähiopetuksessa pyrittiin välttämään oppilaiden välisiä kontakteja. Tiedonkeruun mukaan myös kouluruokailua koskevissa vaatimuksissa joustettiin.

– On tärkeää, että koronavuosien toimintatavat eivät jää pysyviksi, sillä sekä liikunnan että ravitsemuksen merkitys kokonaishyvinvointiin ja myös oppimisen edellytyksiin on olennainen, sanoo Opetushallituksen opetusneuvos Marjaana Manninen tiedotteessa.

Toimintakulttuuri säilynyt hyvänä koronasta huolimatta

Peruskoulujen hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen toimintakulttuuri on säilynyt suhteellisen hyvänä koronavuosien läpi, kun koulujen toimintaa arvioitiin tiedonkeruun kaikilla indikaattoreilla.

Esimerkiksi koulujen oppilashuoltoryhmät kokoontuivat tiedonkeruun mukaan jopa aiempaa useammin. Yleisimmin oppilashuoltoryhmissä käsiteltiin luokkien ilmapiiriä sekä oppilaiden hyvinvointi- ja terveystilannetietoja.

Myös yksittäisten oppilaiden asioita käsiteltiin aiempaa enemmän, vaikka se on säädösten vastaista.

Seuraava peruskoulujen tiedonkeruu tehdään syksyllä 2023.

– Tiedonkeruut antavat vertailutietoa koulujen toiminnan arviointiin ja kehittämiseen. Ne kertovat vahvuuksista ja kehittämiskohteista oppilaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja auttavat hyvien toimintamallien löytämisessä, sanoo THL:n projektipäällikkö Kirsi Wiss tiedotteessa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen peruskouluissa -tiedonkeruu tehtiin loka-joulukuussa 2021. Tiedot pyydettiin kokoamaan rehtorin ja koulun oppilashuoltoryhmän yhteistyönä. Tiedonkeruuseen vastasi 1 865 koulua eli valtaosa Manner-Suomen peruskouluista.