Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa venäläissotilaista on väitetysti lopettanut käskyjen noudattamisen, Venäjän suurlähettiläs sotkettiin maalilla Puolassa – seurasimme päivää hetki hetkeltä

Tässä jutussa seurasimme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Seuranta palaa heti huomenna.

22.02: Von der Leyen: Unkarin kanssa saavutettu edistystä venäläisen öljyn kieltoa koskevissa neuvotteluissa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo Twitter-tilillään, että Unkarin kanssa käytävissä neuvotteluissa on saavutettu edistystä. Unkari on pitkälti riippuvainen venäläisestä öljystä, eikä se ole suostunut mukaan EU:n pakotepakettiin, jossa öljyn tuontia Venäjältä rajoitetaan.

Von der Leyenin mukaan Unkarin pääministeri Viktor Orban on selittänyt maan ongelmat pakotepaketissa. Von der Leyen kertoo aikovansa pitää Unkarin lähimaiden kanssa videokonferenssin mahdollisista tukitoimista, jotta Unkari saadaan mukaan pakettiin.

21.40: Yhdysvallat nostaa Trumpin aikana asetetut tullit ukrainalaiselta teräkseltä väliaikaisesti.

Yhdysvallat on päättänyt nostaa Donald Trumpin presidenttikauden aikana asetetut tullimaksut ukrainalaiselta teräkseltä väliaikaisesti. Terästeollisuus on Ukrainalle hyvin merkittävä tulonlähde. Yhdysvaltain mittakaavassa Ukrainan-tuonti on pientä.

Trumpin hallinto asetti 25 prosentin tullimaksut ulkomaiselle teräkselle ja 10 prosentin maksut alumiinille vuonna 2018 osana laajaa ohjelmaa, jossa Yhdysvallat pyrki kohottamaan kotimaisen tuotannon profiilia. Joe Bidenin hallinto on löystyttänyt näitä maksuja yksitellen virkakauden alkupuolella parantaakseen kahdenvälisiä suhteita eri maiden kanssa.

21.18: YK päivitti tietojaan sodan siviiliuhreista.

YK:n tuoreiden tietojen mukaan sodassa on kuollut varmistetusti ainakin 3381 siviiliä, joista 235 on ollut lapsia. YK:n mukaan uhrien todellinen määrä on todennäköisesti paljon korkeampi, sillä Venäjä on tulittanut surutta kaupunkeja ja asuinalueita niin tykistöllä kuin lentokoneilla ja ohjuksillakin.

20.45: Zelenskyi palkitsi maailmantähdeksi nousseen miinakoira Patronin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi palkitsi sunnuntaina yli 200 räjähdettä tunnistaneen miinakoira Patronin. Koirasta on ehtinyt tulla internetin suosikki sodan aikana.

20.28: Kiinan Xi Jinping: sodan täytyy pysyä hallinnassa.

Kiinan presidentti Xi Jinping täsmensi tänään kotimaansa mediassa, että sodan täytyy pysyä hallinnassa, ettei siitä muodostu "tilannetta, jota ei voi enää hallita". Xi Jinping piti tänään videokokouksen yhdessä Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa. Scholz tapasi tänään myös Ranskan presidentti Macronin.

Kiina on pyrkinyt toistaiseksi näyttäytymään puolueettomana, onhan se Venäjän merkittävä kumppani. Kiina on kuitenkin vaatinut sodan päättämistä rauhallisin keinoin.

20.12: Amerikkalaisviranomainen: osa venäläissotilaista on lakannut tottelemasta käskyjä.

Yhdysvaltain sotilasviranomaiset uskovat, että jotkut venäläiset joukot ovat lakanneet tottelemasta käskyjä. The Guardianin mukaan joukkoon kuuluu keskitason upseereja aina pataljoonatasolle asti. Väitetyn tottelemattomuuden syy vaikuttaa olevan haluttomuus osallistua Donbasin alueen uusiin hyökkäyksiin.

– Nämä upseerit ovat joko jättäneet tottelematta käskyjä, tai eivät ole toimineet samalla innolla kuin upseereilta voisi odotaa, yhdysvaltalaisviranomainen kertoo Guardianin mukaan.

Venäläisjoukot ovat kertoman mukaan kärsineet motivaatio-ongelmasta jo pitkään.

19.41: Venäläiset ovat protestoineet sotaa vastaan voitonpäivänä.

Useissa venäläisissä kaupungeissa on järjestetty tänään sodanvastaisia mielenosoituksia. Totuttuun tapaan mellakkapoliisit ovat pidättäneet mielenosoittajia pelkkien kylttien perusteella. Muun muassa Moskovasta on useita silminnäkijähavaintoja mielenosoittajista, joiden kylteissä luki yksinkertainen "ei sodalle"-viesti, kertoo The Guardian.

18.35: Venäjän syytetään majoittaneen sotilaitaan pakolaisten hylkäämiin taloihin ja asuntoihin Hersonissa.

Ukrainan tiedustelupalvelun raportin mukaan venäläisjoukot ovat kysyneet paikallisviranomaisilta listoja tyhjistä asunnoista. Noin 300 000 asukkaan Hersonin kaupunki on ainoa suurista kaupungeista, jonka Venäjä on sodassa onnistunut valtaamaan kokonaan. Tavoitteena on Ukrainan mukaan sotilaiden majoittaminen pysyvästi pakolaisten asuntoihin. Venäjä on myös yrittänyt ottaa Hersonissa käyttöön ruplan rahayksikkönä.

18.25: Macron: "menee todennäköisesti vuosikymmeniä, ennen kuin Ukrainasta tulee EU:n täysi jäsen".

Ranskan vastikään jatkokaudelle valittu presidentti Emmanuel Macron puhui tänään Euroopan Parlamentin kokouksessa Strasburgissa. Hänen mukaansa Ukrainan liittymiseen Euroopan Unioniin voi mennä vielä vuosikymmeniä. Hän kuitenkin lisäsi, että Ukraina on jo nyt "Euroopan yhteisön" jäsen urheutensa ja kärsimyksensä vuoksi, BBC kertoo.

17.35: Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja joutui hakeutumaan pommisuojaan Odessan-vierailullaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel joutui Odessassa suojautumaan Venäjän ohjushyökkäykseltä, kertoo EU-virkamies. Hänen mukaansa Michelin tapaaminen Ukrainan pääministerin Denys Smyhalin kanssa jouduttiin keskeyttämään iskun vuoksi.

Michelin vierailu Odessaan oli yllätys. Venäjä ei ole vielä sodan aikana hyökännyt satamakaupunkiin muutoin kuin ohjuksin.

17.25: Kolme neljäsosaa suomalaisista haluaa Natoon.

Kolme neljäsosaa suomalaisista haluaa Naton jäseneksi, selviää Ylen tuoreesta gallupista. Peräti 76 prosenttia haluaa liittymispäätöksen. Vastustajia puolestaan on enää 12 prosenttia. Epävarmojenkin määrä on tippunut 11 prosenttiin.

Ylen kysely: Yli kolme neljäsosaa haluaa Suomen liittyvän Natoon

16.50: Ukraina väittää Venäjän hyökkäävän Azovstalin terästehtaaseen, Venäjä kiistää.

Ukrainan puolustusministeriö sanoo Venäjän aloittaneen Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa jonkinnäköisen rynnäkköhyökkäyksen. Ministeriön mukaan alueelle saatetaan kohdistaa myös ilmaiskuja. Terästehtaan sokkeloisilla käytävillä on väijyssä Mariupolin puolustusta hoitaneen Azovin pataljoonan elossa olevia sotilaita, joita Venäjä yrittää savustaa tehtaasta ulos.

Venäjä kiistää Ukrainan väitteen hyökkäyksestä. Venäläisten mukaan he pyrkivät säästämään venäläisten sotilaiden henkiä.

16.15: Zelenskyi vaatii välittömiä toimia ukrainalaisten satamien avaamiseksi vehnäkuljetuksille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati tänään välittömiä toimia maan satamien avaamiseksi vehnätuotteiden viennille. Hän kommentoi myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin vierailua Odessaan.

– On tärkeää estää Venäjän hyökkäyksen aiheuttama ruokakriisi ympäri maailmaa. Tarvitaan välittömiä toimia satamien avaamiseksi. Arvostan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan rohkeaa vierailua Odessassa. Olen kiitollinen siitä avusta, jota EU on monessa asiassa tarjonnut, Zelenskyi sanoi Telegram-kanavallaan The Guardianin mukaan.

15.45: Ukrainan armeija on huolestunut Venäjän ylitettyä joen maan itäosissa.

Ukrainaa puolustava armeija on huolestunut Venäläisten Luhanskiin rakentamasta ponttoonisillasta, joka ylittää Siversky Donets -joen, kertoo CNN. Silta voi teoriassa auttaa venäläisiä vahvistamaan rintamalinjoja, ja tukemaan omia joukkojaan paremmin.

Luhanskin alueen puolustuksesta vastaavien joukkojen komentaja Serhiy Haydayn mukaan ukrainalaiset yrittivät katkaista nimenomaan sen huoltoreitin, jota silta vahvistaa. Venäläisten linjojen vahvistuminen voisi johtaa hänen mukaansa esimerkiksi siihen, että aluetta halkovan tien hallinta menetetään.

15.35: Venäläinen diplomaatti sotkettiin punaisella maalilla Puolassa.

Venäjän suurlähettiläs sotkettiin punaisella maalilla Puolan Varsovassa iltapäivällä. Suurlähettiläs Sergei Andreev oli osallistunut toisen maailmansodan uhrien muistotilaisuuteen. Andreevin mukaan kukaan seurueesta ei loukkaantunut tilaisuudessa. RIA Novostin mukaan asialla olivat puolalaiset ja ukrainalaiset mielenosoittajat.

Venäjällä tekoon suhtauduttiin arvattavasti nuivasti. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova ennätti haukkumaan tekijät uusnatsien kannattajiksi ja hautojen häpäisijöiksi. Venäjän suurlähetystö aikoo tehdä asiasta virallisen valituksen.

15.02 Euroopan komissio vastaa Ukrainan jäsenyyshakemukseen ensi kuussa, kertoo komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Von der Leyen kertoo keskustelleensa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ja odottavansa nyt vastauksia jäsenyyttä koskeviin kysymyksiin.

Komission päätöksen jälkeen Ukrainan mahdollinen jäsenyys voi edetä jäsenmaiden käsittelyyn.

15.01 Venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial järjesti maanantaina virtuaalisen mielenosoituksen verkossa Venäjän voitonpäivänä. Rauhanprotesti keräsi kymmeniätuhansia osallistujia.

Iltapäivällä virtuaalisessa mielenosoituksessa paikalla oli tapahtuman verkkosivun mukaan noin 63 000 osallistujaa. Rauhanprotestiin pystyi kokoontumaan virtuaalisuuden ansiosta osallistujia ympäri maailmaa.

14.43 Maanantaina Venäjällä vietetyn voitonpäivän kunniaksi järjestetty paraati televisioitiin laajasti ympäri maailman. Ruutujensa ääreen kokoontuneet venäläiset älytelevision omistajat saivat kuitenkin kokea yllätyksen, uutisoi brittilehti The Guardian. Tv-ohjelmaopas oli ilmeisesti hakkeroitu.

The Guardian: Voitonpäivän paraatia televisiosta katsoneita venäläisiä odotti yllätys: "Käsissänne on ukrainalaislasten verta"

14.22 Kirkkonummella Kolsarbyn venäläisellä hautausmaalla on perjantain ja lauantain välisenä yönä tehty ilkivaltaa spraymaalilla, poliisi tiedottaa. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos tutkii asiaa vahingontekona ja pyytää asiasta tietäviä kertomaan tietonsa sähköpostitse vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 413 031.

14.11 Puolassa vieraillut Venäjän-suurlähettiläs sai raivokkaan vastaanoton Ukrainaa tukevilta mielenosoittajilta yrittäessään viedä kukkia neuvostosotilaiden haudalle, uutisoi brittilehti The Guardian.

Washington Postin toimittaja Mary Ilyushina jakoi Twitterissä kaksi videota, joilla näkyy, kuinka suurlähettilään päälle heitetään punaista maalia. Toisella videoista kuuluu, kuinka mielenosoittajat huutavat fasistisyytöksiä.

13.47 Yhdysvaltalaisen CNN:n haastattelema puolustusasiantuntija Nicholas Drummond kuvailee tämänvuotista voitonpäivän paraatia "hillityksi tapahtumaksi".

Drummondin analyysin mukaan monilla kasvoilla näkyi teräksisiä ilmeitä ja läsnä oli kurinalaisuutta, jota edellisvuonna ei ollut.

Esimerkiksi paraatiin suunniteltu hävittäjien ylilento oli peruttu sääolosuhteisiin vedoten. Tämä kuitenkin herätti kansainvälisesti kummeksuntaa, sillä suoran lähetyksen perusteella sää oli Moskovassa selkeä ja poutainen.

13.41 Venäjä on ampunut neljä ohjusta satamakaupunki Odessaan, kertoo ukrainalainen uutismedia The Kyiv Independent.

Ohjukset laukaistiin ilmeisesti Venäjän miehittämältä Krimiltä.

13.36 Ruotsin sosiaalidemokraatit kertovat kantansa mahdollisesta sotilasliitto Natoon liittymisestä tulevana sunnuntaina, kertoo sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Tobias Baudin. Sosiaalidemokraatit keskustelevat sitä ennen asiasta jäsentensä kanssa.

Ruotsin turvallisuuspoliittinen analyysi valmistuu perjantaina, minkä jälkeen siitä käydään keskustelua ulkoministeri Ann Linden johdolla.

Ruotsin demarit kertovat Nato-kantansa sunnuntaina

12.31 Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov ei vaikuttanut olevan paikalla voitonpäivän paraatissa maanantaina – ainakaan häntä ei suorissa videokuvissa näkynyt. Tämä havainto antoi uutta potkua huhuille hänen väitetystä haavoittumisestaan.

Viikko sitten komentajan kerrottiin vierailleen Itä-Ukrainassa vaarallisilla alueille eturintamassa. Ukrainalaismedioiden mukaan Gerasimov, 66, olisi myös haavoittunut vierailullaan saatuaan sirpalehaavan sääreensä Ukrainan armeijan iskussa Iziumiin. Tietoa ei kuitenkaan voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Missä on komentaja Gerasimov? Huhutaan haavoittuneen, ei näkynyt voitonpäivän paraatissa

11.24 Venäjän asevoimat joutuu käyttämään Ukrainassa vanhentunutta kalustoa, joka ei ole luotettavaa, kertoo Britannian sotilastiedustelu päivittäisraportissaan.

Venäjän täsmäaseiden varastot ovat niin ikään ehtymässä, koska sota on kestänyt paljon pitempään kuin Venäjä odotti. Venäjä ei kykene nykyisellään tekemään suuressa määrin täsmäiskuja, vaan pommittaa Ukrainaa summittaisesti piittaamatta juurikaan siviiliuhreista, sotilastiedustelu kirjoittaa.

11.19 Helsingissä pidetään tänään kolmen kirkkokunnan yhteinen rauhanrukous Ukrainan ja rauhan puolesta. Rukous järjestetään Pyhän Henrikin katedraalin pihalla Ullanlinnan kaupunginosassa kello kolmelta iltapäivällä. Venäjän suurlähetystö sijaitsee katedraalia vastapäätä.

11.19 Paraati on päättynyt.

10.59 Toisin kuin moni oli etukäteen pelännyt, Putin ei puheessaan julistanut sotaa Ukrainaa vastaan tai yleistä liikekannallepanoa. Puheessa ei tehty muitakaan merkittäviä uusia julistuksia sotaan liittyen, vaan se koostui Putinin vanhojen väitteiden kierrätyksestä.

Puheessaan hän muun muassa vertasi nyt Ukrainassa olevia joukkoja toisen maailmansodan esivanhempiinsa heidän taistelussaan natsi-Saksaa vastaan.

Lue tästä Putinin odotetun voitonpäivän puheen tärkeimmät asiat

10.38 Paraatiin suunniteltu hävittäjien ylilento on peruttu sääolosuhteiden takia, uutisoi CNN Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto RIA Novostin tietoihin nojaten. Aiemmin odotettiin, että Ukrainan hyökkäyssodan symboliksi noussut Z-kirjain olisi nähty paraatissa taivaalla osana ylilentoa.

10.31 Voitonpäivän paraati jatkuu.

10.27 Putinin puhe päättyy. Sodanjulistusta tai liikekannallepanoa ei kuultu.

10.24 Putin keskittyy puheessaan puhumaan Donbasissa taistelevista sotilaista, eikä puhu laajemmin hyökkäyksestä Ukrainassa. Kesken puheen pidettiin minuutin hiljainen hetki.

10.20 Putin puhuu edelleen Ukrainan "operaatiosta" eikä ainakaan toistaiseksi ole kutsunut sitä sodaksi. Putinin mukaan Venäjän oli pakko reagoida, koska "vaara kasvoi koko ajan".

10.16 Putinin puhe alkaa.

10.11 Osana voitonpäivän juhlallisuuksia, jotka alkoivat kello 10, Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä pitää puhe, jonka odotetaan tarjoavan vihjeitä siitä, miten sota Ukrainassa jatkuu. Putinin on arveltu voivan jopa julistaa Ukrainalle sodan ja panna toimeen liikekannallepanon. Toisissa vaihtoehdoissa presidentin on arveltu kertovan kansanäänestyksistä Luhanskissa ja Donetskissa, minkä jälkeen ne voitaisiin aikanaan liittää Venäjään.

Puheessa saatetaan myös kuulla viittauksia ydinaseisiin.

10.00 Venäjällä Moskovassa voitonpäivän paraati on alkanut. Paraatiin ottaa osaa 11 000 sotilasta, pitkälle toista sataa erilaista sotilasajoneuvoa sekä vajaat 80 lentokonetta tai taisteluhelikopteria.

09.52 Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan heittää varjonsa voitonpäivän tapahtumien ylle myös Israelissa, jossa toisen maailmansodan loppua ja natsi-Saksan kaatumista juhlistava merkkipäivä on ollut virallinen pyhäpäivä viiden vuoden ajan.

Asiasta kertovat muun muassa israelilaislehti Haaretz ja Latviassa toimiva riippumaton venäläismedia Insider.

Ukrainan sodan vuoksi perinteinen veteraaniparaati peruttiin ja merkkipäivää juhlistetaan muutenkin tavanomaista hillitymmin. Veteraanijärjestöt ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

09.49 Euroopan unionin tulisi harkita Venäjän jäädytettyjen varojen käyttämistä Ukrainan jälleenrakentamiseen, sanoo EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell Financial Times -lehdelle. Borrellin mukaan Yhdysvallat on käyttänyt Afganistanin keskuspankin jäädytettyjä varoja afganistanilaisten hyväksi sen jälkeen kun Taleban-liike nousi valtaan viime vuonna.

Sodan alettua EU ja sen liittolaiset jäädyttivät satojen miljardien dollarien arvosta Venäjän keskuspankin tileille talletettuja varoja. Venäjän maaliskuisen ilmoituksen mukaan keskuspankkiin kohdistetut pakotteet ovat jäädyttäneet noin 300 miljardin dollarin arvosta sen kulta- ja valuuttavarantoja.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ovat ehdottaneet jäädytettyjen varojen käyttöä Ukrainan jälleenrakentamiseen.

08.42 Piiritetystä Mariupolista saatiin evakuoitua Zaporizhzhiaan sunnuntai-iltana 175 ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters. Heistä 40 oli Azovstalin terästehdasalueelta.

Uupuneen näköisten ihmisten joukossa oli monia lapsia ja vanhuksia.

Reutersin mukaan kyseessä olisi ollut Azovstalista evakuoitavien ihmisten "viimeinen aalto". Terästehdasta puolustavan Azovin pataljoonan komentajat pitivät kuitenkin sunnuntaina lehdistötilaisuuden, jossa he kertoivat, että eivät ole kyenneet varmistamaan evakuoinnin täydellistä onnistumista.

08.14 Japani aikoo luopua asteittain venäläisen öljyn käytöstä yhdessä muiden G7-maiden kanssa, sanoo pääministeri Fumio Kishida uutistoimisto Reutersin mukaan. Irtaantuminen tulee kuitenkin viemään aikaa.

– Maalle, joka on hyvin riippuvainen energiatuonnista, tämä on hyvin vaikea päätös, Kishida sanoi, mutta korosti, että G7-maiden yhteistyö on tällaisena aikana kaikkein tärkein asia.

08.10 YK:n kriisikoordinaattori Amin Awad pitää viikonlopun kouluiskua "jälleen vahvana muistutuksena tämän sodan julmuudesta", uutisoi yhdysvaltalainen CNN.

– Siviilit ja siviili-infrastruktuuri pitää säästää sota-aikana. Kansainvälisen humanitäärisen lain mukaiset vaatimukset eivät ole neuvoteltavissa, Awad sanoo.

Myös YK:n lastenjärjestö Unicef on tuominnut kouluiskun.

– Emme vielä tiedä, paljonko lapsia kuoli tai haavoittui pommituksessa, mutta pelkäämme, että tämä isku lisäsi niiden satojen lasten määrää, jotka ovat jo menettäneet henkensä tässä sodassa, Unicefin pääsihteeri Catherine Russell kommentoi.

Ukrainalaiskoulun pommituksessa Itä-Ukrainassa kuoli viikonloppuna 60 ihmistä, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sunnuntai-iltana G7-maille pitämässään puheessa. Zelenskyin mukaan ihmiset olivat hakeutuneet suojaan Bilohorivkan kylässä sijainneeseen kouluun, kun Venäjän ilmaisku osui rakennukseen lauantaina.

Aiemmin myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi olevansa tyrmistynyt Bilohorivkan kouluiskusta.

07.13 Venäjällä juhlitaan tänään voitonpäivää, jolla muistetaan toisessa maailmansodassa kaatuneita sotilaita ja natsi-Saksasta saavutettua voittoa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä pitää puhe, jonka odotetaan tarjoavan vihjeitä siitä, miten sota Ukrainassa jatkuu.

Venäläisten menestys sodassa on ollut kehnoa, eikä juhlittavaa juuri ole.

Putinin on arveltu voivan jopa julistaa Ukrainalle sodan ja panna toimeen liikekannallepanon. Toisissa vaihtoehdoissa presidentin on arveltu kertovan kansanäänestyksistä Luhanskissa ja Donetskissa, minkä jälkeen ne voitaisiin aikanaan liittää Venäjään.

Puheessa saatetaan myös kuulla viittauksia ydinaseisiin.

Moskovassa pidetään myös sotilasparaati, johon ottaa osaa 11 000 sotilasta, pitkälle toista sataa erilaista sotilasajoneuvoa sekä vajaat 80 lentokonetta tai taisteluhelikopteria. Paraatissa on mukana myös hävittäjien ylilento.

07.02 Jos Suomi jättää lähiviikkoina hakemuksensa sotilasliitto Naton jäseneksi, jää Venäjälle vielä paljon aikaa erilaiseen hybridivaikuttamiseen muun muassa talouden, infrastruktuurin ja kybermaailman alueilla. Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtajan Hanna Smithin mukaan reaktio Venäjältä on kestänyt, mutta nyt on nähty merkkejä koneiston käyntiin lähtemisestä.

Venäjä näyttää lisäävän painetta jo ennen kuin Nato-kysymyksestä äänestetään eduskunnassa. Sisäministeriön kansallisen turvallisuuden osaston neuvottelevan virkamiehen Eero Kytömaan mukaan virastoissa ja ministeriöissä on tehty pitkää päivää Venäjän hybridivaikuttamiseen valmistautumiseksi.