Vasemmistoliitto ei jätä hallitusta Naton takia – "Vasemmistolainen voi perusteellisesti olla sekä Naton kannattaja että vastustaja"

Vasemmistoliitto aikoo jatkaa hallituksessa, vaikka Suomi lähiaikoina päättäisi hakea Naton jäsenyyttä. Eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous päätti tänään, että Nato-jäsenyys ei ole puolueelle kynnyskysymys.

Puheenjohtaja Li Andersson ja puoluehallitus esittivät yhteiskokoukselle, että hallituksessa tulisi jatkaa. Andersson kertoi, että päätös syntyi äänin 52–10. Yksi kokouksen osanottaja äänesti tyhjää.

Anderssonin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut monien puolueen äänestäjien ja aktiivien kantaa Nato-jäsenyyteen. Samalla puolueessa on myös monia, joille sotilaallisen liittoutumisen vastustaminen on keskeinen osa aatemaailmaa.

– Tilanne, jossa kannat yhteen keskeiseen kysymykseen jakautuvat näin voimakkaasti, olisi vaikea mille tahansa puolueelle. Siksi mielestäni on vastuullista tuoda esille, että vasemmistolainen voi perusteellisesti olla sekä Naton kannattaja että vastustaja, hän sanoi.

Yhteiskokous ei ottanut kantaa Nato-jäsenyyteen, vaan linjan päivittäminen on esillä vasta kesäkuun puoluekokouksessa Porissa. Vasemmistoliiton kansanedustajilla on vapaat kädet eduskunnan mahdollisessa Nato-äänestyksessä.

Yhteiskokouksen puheenvuoroissa käytiin läpi myös jo vasemmiston kantaa siihen, miten Suomi mahdollisena Naton jäsenenä toimisi.

Puheenvuoroissa korostettiin, että mikäli Suomi päätyy hakemaan Nato-jäsenyyttä, Suomen tulee jatkaa samalla aktiivista työtä niin globaalin rauhan eteen kuin ihmisoikeuksia edistävää politiikkaa.

Anderssonin kanta julki ensi viikolla

Andersson ei ole kertonut omaa Nato-kantaansa, mutta arvioi aiemmin STT:n haastattelussa, että hän kertoo sen ensi viikolla, kun muu valtionjohto tuo oman kantansa julkisuuteen.

– Tämä on suuri muutos Suomelle, jos sitten päädytään Nato-jäsenyyttä hakemaan. Tämä asettaa meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikan uuteen asentoon tuleviksi vuosikymmeniksi. Mutta suuri muutos ja syy miksi suomalaisten Nato-mielipiteet ovat muuttuneet, niin sehän on Venäjän toiminta ja se, että Putin on osoittanut olevansa valmis edistämään poliittisia päämääriään myös sodan keinoin, hyökkäämällä toiseen itsenäiseen valtioon Euroopassa, Andersson sanoi.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Natoon kriittisesti suhtautuva Jussi Saramo totesi myös, että muutos on suuri koko suomalaiselle yhteiskunnalle, ei vain vasemmistolle.

– Annetuista lausunnoista voi tulkita, etteivät ihan kaikki edustajat olleet tämän päätöksen takana, mutta suurin osa edustajista kuitenkin, hän summasi puolueen kansanedustajien tuntoja kokouksen jälkeen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka