Niinistö turvallisuusratkaisusta: Kyse on Suomen turvallisuuden varmistamisesta – "Tämä ei ole nollasummapeliä”

Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut tänään eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa valtioneuvoston ajankohtaisselonteosta, joka koskee turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen turvallisuuden vahvistamista.

– Turvallisuusratkaisussa on kyse Suomen turvallisuuden varmistamisesta. Tämä ei ole nollasummapeliä, se ei ole keneltäkään pois, Niinistö arvioi tiedotteessa.

Hän on keskustellut Suomen turvallisuuden vahvistamisesta tällä viikolla myös puolustusvaliokunnan sekä eduskunnan puhemiehistön ja puoluejohtajien kanssa.

Niinistö tapaa eduskunnan valiokuntia säännöllisesti keskustellakseen heidän kanssaan ajankohtaisista asioista. Edellisen kerran hän tapasi ulkoasiainvaliokunnan 9. maaliskuuta.

"Työ on enää loppusilausta vailla"

Torstaina Niinistö arvioi, että turvallisuusselontekoa koskeva työ on enää loppusilausta vailla. Niinistö tapasi torstaina eduskunnan puhemiehistön, ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat, ulkoministerin ja eduskuntaan valittujen puolueiden johtoa.

– Tilannekuva on yhteinen. Etenemme suunnitelmallisesti ja yhdessä. Päämäärä on selvä: Suomen turvallisuuden takaaminen kaikissa oloissa, Niinistö sanoi tapaamisen jälkeen.

Hän toisti myös, että hän kertoo oman kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen viimeistään 12. toukokuuta.

"Jäsenyyden välittömät pakolliset kustannukset suhteellisen pieniä"

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta katsoo saamansa selvityksen perusteella, että Nato-jäsenyyden välittömät pakolliset kustannukset olisivat Suomelle suhteellisen pieniä. Nato-jäsenyys on valiokunnan mielestä täten vaihtoehto, jota pitää arvioida ensisijaisesti puolustuspoliittisesti.

Valiokunnan mukaan turvallisuusselonteossa ei ole juurikaan käsitelty jäsenyyden aiheuttamia välillisiä ja pitkän aikavälin taloudellisia vaikutuksia. Lisäksi selonteossa ei ole käsitelty liittoutumattomuuden kustannusvaikutuksia.

– Mahdollinen Nato-jäsenyys ei saa puolustusmenojen osalta muuttaa Suomen budjettiprosessiin kuuluvia demokratian ja läpinäkyvyyden vaatimuksia, valiokunta myös muistuttaa.

Valiokunta sai lausuntonsa turvallisuusselonteosta valmiiksi perjantaina. Lausunto oli yksimielinen.

Valtiovarainvaliokunnan lisäksi yhdeksän muuta valiokuntaa antaa lausuntonsa ajankohtaisselonteosta ulkoasiainvaliokunnalle, joka laatii asiasta mietinnön.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka