Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konservatiiveille tulossa merkittävä vaalitappio Britannian paikallis- ja aluevaaleissa – Johnson: "Meillä on ollut vaikea yö joissain osissa maata"

Pääministeri Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue on menettämässä Lontoossa keskeiset valtuustopaikat Britannian paikallis- ja aluevaaleissa. Tämä oli tilanne perjantai-iltana Suomen aikaa, kun noin kaksi kolmannesta Englannin valtuustoista oli julkistanut tuloksensa.

Työväenpuolue oli Keir Starmerin johdolla voittamassa pääkaupungissa useilla konservatiivien pitkään hallitsemilla alueilla. Puolue on saamassa voiton muun muassa entisen pääministerin Margaret Thatcherin "lempivaltuustossa" Wandsworthissa sekä Barnetissa ja Westminsterissä, joissa konservatiivit ovat olleet johdossa vuosikymmeniä.

Starmer kuvaili vaalivoittoa tuoreeltaan "suureksi käännekohdaksi".

– Kun on kyse Lontoosta, on hankala uskoa, että päästämme näitä nimiä suustamme. Wandsworth! He ovat vuosia sanoneet, ettemme koskaan saa Wandsworthia heiltä. Olemme juuri tehneet sen! Westminster! Tämä tulos on uskomaton, Starmer hehkutti puhuessaan kannattajilleen Barnetissa.

Entinen konservatiivipääministeri Theresa May kutsui Lontoon vaalitulosta "katastrofaaliseksi".

BBC:n ennusteen mukaan konservatiivit olivat Englannissa menettämässä yli 200 valtuustopaikkaa ja saamassa 30 prosenttia äänistä. Työväenpuolue kahmi 35 prosenttia äänistä ja lisäsi paikkamääräänsä noin sadalla. Liberaalidemokraateille oli luvassa 19 prosenttia ja muille 16.

Työväenpuolueen voitto jäi kuitenkin laihemmaksi kuin etukäteen oli odotettu.

Johnsonin juhlat tutkinnassa

Johnson on puolestaan kuvaillut konservatiivipuolueen tuloksia vaaleissa sekalaisiksi.

– Meillä on ollut vaikea yö joissain osissa maata, Johnson sanoi lisäten, että osissa maata konservatiivit ovat pärjänneet merkittävän hyvin.

Huonon vaalituloksen oli etukäteen arvioitu hankaloittavan entisestään skandaaleissa ryvettyneen Johnsonin asemaa. Johnsonia vastaan on käynnissä tutkinta, jossa selvitetään, johtiko pääministeri tahallisesti kansanedustajia harhaan niin kutsutussa partygate-kohussa.

Perjantaina tosin kerrottiin, että myös Starmer joutuu poliisitutkinnan kohteeksi, koska hänenkin epäillään rikkoneen koronasääntöjä.

Vaalien suurimmaksi yllättäjäksi olivat nousemassa liberaalidemokraatit, jotka ovat menestyneet hyvin muualla Englannissa.

Pohjois-Irlannin vaalituloksesta oli povattu historiallista, kun tasavaltalaismielinen Sinn Fein -puolue eteni ja tarrasi kiinni suurimman puolueen asemaan. Puolue on sitoutunut järjestämään kansanäänestyksen Irlannin yhdistymisestä. Tuloslaskennan alkuvaiheessa ensimmäisen paikan nappasi kuitenkin liittopuolue (Alliance), joka haluaa pysyä Pohjois-Irlannin perinteisen jakolinjan ulkopuolella.