Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnesty International kertoo dokumentoineensa sotarikoksia Kiovan ympäristössä – lainvastaisia ilmaiskuja ja tahallisia siviilien tappamisia

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Venäjän joukkoja sotarikoksista Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähistöllä. Paikan päällä järjestön tutkijat ovat dokumentoineet lainvastaisia ilmaiskuja ja tahallisia siviilien tappamisia.

Amnesty Internationalin tutkijat ovat haastatelleet muun muassa Butshan, Borodjankan, Andriivkan ja Makarivin asukkaita.

– Ennen Ukrainaan saapumistamme tapasimme Puolaan paenneita pakolaisia. Ukrainassa tapasimme ihmisiä, jotka olivat menettäneet perheenjäseniä pommituksissa, kertoi Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard tiedotustilaisuudessa Kiovassa perjantaina.

Amnestyn mukaan on tärkeää, että sotarikoksiin syyllistyneet, myös komentoketjuun kuuluvat, saadaan tuotua oikeuden eteen.

"Ihmisoikeuksien loukkaukset välttämätöntä tutkia"

Amnesty Internationalin kriisiasiantuntija Donatella Rovera on ollut Ukrainassa neljä viikkoa tutkimassa erityyppisiä sotarikoksia.

– Olen tutkinut etenkin siviilirakennusten pommituksia, joissa on kuollut yli 40 siviiliä, sekä mielivaltaisia teloituksia monissa kaupungeissa ja kylissä, Rovera kertoi STT:lle etäyhteyden välityksellä.

Sota Ukrainassa on kestänyt yli kaksi kuukautta, ja sodan aikana Venäjän joukot ovat hänen mukaansa syyllistyneet moniin ihmisoikeusloukkauksiin, muun muassa sotarikoksiin.

Hän mainitsee laittomat teloitukset Butshassa ja monissa muissa kaupungeissa ja kylissä Kiovan pohjoispuolella. Tutkijat dokumentoivat 22 tällaista tapausta.

Ukrainassa on Roveran mukaan tällä haavaa paljon tiedotusvälineitä, joten erilaisista ihmisoikeuksien loukkauksista ja rikoksista raportoidaan.

– Kuitenkin on välttämätöntä tutkia näitä väitteitä yksityiskohtaisesti. Tämä on tarpeellista, jos tulevaisuudessa on mahdollisuus saada rikoksentekijät oikeuden eteen.

Ukrainassa on tapahtunut myös muunlaisia sotarikoksia. Rovera kertoo olleensa viime viikolla Harkovassa, jossa hän dokumentoi rypälepommien käytöstä siviilien asuinalueilla.

– Tämä tutkimus ei ole valmis. Jatkan tutkimusta tulevina päiviä ja viikkoina, Rovera kertoi.

Kaikki sotarikoksiin syyllistyneet pitää saada vastuuseen

Amnesty International sanoo, että mielivaltaiset teloitukset kansainvälisen aseellisen konfliktin aikana ovat harkittuja tappamisia ja siten sotarikoksia. Niin ikään sotarikoksia ovat summittaiset ja suhteettomat pommitukset, joita tehdään rikollisessa tarkoituksessa.

Eri osapuolten kaikki sotarikoksiin syyllistyneet pitää Amnestyn mukaan saada vastuuseen toiminnastaan.

Aiemmin perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa kysyttiin, tutkiiko Amnesty myös mahdollisia ukrainalaisten tekemiä ihmisoikeuksien loukkauksia.

– Tietenkin tutkimme, kuten kaikissa tutkimuksissa on tapana, Rovera sanoi.

Rovera kertoi, että Amnestyn tiedossa on videoita, joissa ukrainalaisjoukot tappavat venäläisiä sotavankeja. Nämä videot on hänen mukaansa pystytty paikantamaan ja niiden aitous varmistamaan.

– Nämä myös ovat sotarikoksia, Rovera sanoi.