Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannia tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin, sanoo Britannian puolustusministeri

Britannia tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin, olivat maat sotilasliitto Naton jäseniä tai eivät.

Näin sanoi Suomessa vieraillut Britannian puolustusministeri Ben Wallace yhteisessä tiedotustilaisuudessa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa Niinisalossa. Wallacen mukaan Suomi ja Britannia puolustavat yhteisiä arvoja, demokratiaa ja ihmisoikeuksia sekä oikeusvaltiota.

Ministerit seurasivat yhteistä Arrow 22 -sotaharjoitusta Niinisalon Pohjankankaalla ja käyvät myöhemmin kahdenväliset keskustelut Helsingissä.

– On mahdotonta ajatella, ettei Britannia tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi huolimatta siitä, missä vaiheessa Nato-prosessia ne ovat, Wallace sanoi.

– Meillä on yhteiset arvot, ja siksi me aina auttaisimme Suomea, hän sanoi.

Kaikkonen puolestaan sanoi, että Suomelle on tärkeää kuulla tällaisia viestejä kumppaneilta prosessin aikana.

Wallace sanoi Britannian myös tukevan Suomen päätöstä Nato-asiassa, teki Suomi minkä päätöksen hyvänsä. Hän sanoi Suomen täyttävän Nato-maan kriteerit ja painotti länsimaiden yhteistyön tärkeyttä yhteisten arvojen puolustamiseksi.

– Tämä on vahva viesti yhtenäisyydestä niille, jotka uhkaavat meidän vapauttamme, Wallace sanoi.

Sotaharjoitus sovittu jo viime vuonna

Kaikkonen korosti Wallacen kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että yhteinen Arrow 22 -sotaharjoitus on säännönmukainen, jo viime vuonna sovittu harjoitus. Kansallisten joukkojen lisäksi siihen osallistui joukkoja Britanniasta, Latviasta, Yhdysvalloista ja Virosta.

– Harjoitus on vuosia ollut yksi tärkeimmistä maavoimien monikansallisista harjoituksista. Ulkomaisten joukkojen maahantulo alkoi jo ennen pääsiäistä. Tämä on tärkeää myös muun muassa kansainvälisen avun ottamisen ja logistiikan näkökulmasta, Kaikkonen sanoi.

– Harjoittelemme pitääksemme puolustuksemme kunnossa.

Kun paikalla ollut ulkomainen media kysyi Kaikkoselta, miksi Nato-jäsenyyden kannatus on noussut Suomessa huomattavasti, Kaikkonen sanoi Ukrainan sodan vaikuttaneen suomalaisten mielipiteisiin.

– (Venäjän) hyökkäys Ukrainaan muutti suomalaisten ja valtionjohdon asennetta (Nato-jäsenyyteen), hän sanoi.