Presidentti Niinistö keskusteli puolustusvaliokunnan kanssa turvallisuuden vahvistamisesta

Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut tänään eduskunnan puolustusvaliokunnan kanssa etäyhteyden välityksellä. Presidentin kanslian tiedotteen mukaan keskustelunaiheena oli muun muassa Suomen turvallisuuden vahvistaminen.

– Sanomani on selvä: Suomi varmistaa turvallisuutensa. Se ei ole keneltäkään pois, Niinistö sanoi tiedotteen mukaan.

Eduskunta käsittelee parhaillaan ajankohtaisselontekoa, joka käy läpi Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ympäristön muutosta. Selonteko oli esillä presidentin ja valiokunnan välisessä keskustelussa.

Presidentti jatkaa tiivistä yhteydenpitoaan eduskuntaan myöhemminkin tällä viikolla.

Huomenna Niinistön on määrä keskustella eduskunnan puhemiehistön, ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajien, ulkoministerin sekä eduskuntaan valittujen puolueiden johdon kanssa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa Niinistön on määrä keskustella perjantaina.

Päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta lähestyy

Selonteon käsittelyn aikana kansanedustajat pääsevät keskustelemaan Nato-kysymyksestä ja saavat lisätietoja liittymisen hyödyistä ja siihen liittyvistä uhista.

Suomen odotetaan päättävän sotilasliitto Naton mahdollisen jäsenyyden hakemisesta tässä kuussa.

Valtionjohto voisi halutessaan tehdä päätöksen Nato-hakemuksen jättämisestä ilman monipolvista eduskuntaprosessia, mutta on pidetty tärkeänä, että eduskunta saa muodostaa kantansa rauhassa.

Niinistö kertoi lauantaina Ilta-Sanomien haastattelussa paljastavansa Nato-kantansa viimeistään 12. toukokuuta, jolloin eduskuntaryhmät kokoontuvat.

Eilen pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että hän paljastaa oman Nato-kantansa ennen sosiaalidemokraattien puoluevaltuuston kokousta, joka on 14. toukokuuta.

Talousvaliokunta lausunnossaan: Nato-jäsenyys tukisi taloudellisen toimintaympäristön vakautta

Eduskunnan talousvaliokunta katsoo, että Nato-jäsenyys tukisi taloudellisen toiminta- ja investointiympäristön vakautta. Lisäksi jäsenyys minimoisi Suomeen kohdistuvan maariskin ja ylläpitäisi Suomen houkuttelevaa ja turvallista maakuvaa pitkällä aikavälillä.

Talousvaliokunta sai valmiiksi lausuntonsa turvallisuusselonteosta keskiviikkona.

Lausunnon mukaan asiantuntijakuulemisissa on korostettu, että jäsenyys sotilasliitossa vahvistaisi Suomen kykyä pysyä sotilaallisten kriisien ulkopuolella. Tätä kautta se vahvistaisi myös houkuttelevuutta taloudellisen toiminnan sijaintipaikkana.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho jätti selontekoon eriävän mielipiteen.

Talousvaliokunnan lisäksi yhdeksän muuta valiokuntaa antaa lausuntonsa ajankohtaisselonteosta ulkoasiainvaliokunnalle, joka laatii asiasta mietinnön.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka