Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohonneet kustannukset painoivat Atrian tulosta tammi-maaliskuussa

Kohonneet kustannukset painoivat elintarvikekonserni Atrian tulosta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Oikaistu liikevoitto heikkeni tammi-maaliskuussa selvästi vuoden takaisesta ja putosi 2,3 miljoonaan euroon 6,6 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kasvoi kaikilla liiketoiminta-alueilla.

Toimitusjohtaja Juha Gröhnin mukaan liikevaihdon kasvun taustalla on osaltaan hintojen nousu, joka ei kuitenkaan ollut riittävä suhteessa kustannusten nousuun.

Gröhn luonnehtii vuoden 2022 alkua monella tavalla poikkeukselliseksi.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan vauhditti edelleen kustannusten nousua ja monien hyödykkeiden hinnoittelu ei ole enää perinteiseen markkinatalouteen perustuvaa, vaan ollaan poikkeusolojen hinnoittelussa, hän sanoo osavuosikatsauksessa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Atria teki päätöksen luopua pikaruokaliiketoiminnasta Venäjällä. Gröhnin mukaan tämä saataneen päätökseen toisen vuosineljänneksen aikana. Teollista toimintaa Atrialla ei ole ollut Venäjällä kevään 2021 jälkeen, kun Pit-Product myytiin.

Lisäksi Atrian henkilöstössä sairauspoissaolot ovat noin kaksinkertaistuneet normaalitilanteeseen verrattuna koronan takia.

Tänä vuonna Atria-konsernin oikaistun liikevoiton arvioidaankin olevan pienempi kuin edellisvuonna, jolloin se oli yli 49 miljoonaa euroa. Kustannusten merkittävä ja nopea nousu sekä maailmanlaajuisen sianlihan kysynnän ja tarjonnan epätasapaino aiheuttavat epävarmuutta toimintaympäristössä kuluvana vuonna, yhtiö arvioi.