Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä aikoo liittää Donetskin ja Luhanskin itseensä "kansanäänestyksellä", kertoo yhdysvaltalaislähde – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.50 Päätämme päivittyvän seurannan tältä illasta. Seuranta jatkuu jälleen aamulla.

22.45 Ukrainan Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoidut siviilit pääsevät Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin tiistaina, kertoi Ukrainan valtion tietotoimisto Ukinform myöhään maanantaina.

Terästehtaan alueelta evakuoitiin sunnuntaina noin sata siviiliä. Aiemmin heidän odotettiin pääsevän Zaporizhzhjaan maanantaina.

Zaporizhzhja sijaitsee yli 200 kilometrin päässä Mariupolista.

22.31 Venäjän maanantaisessa ohjusiskussa eteläukrainalaiseen Odessan rantakaupunkiin on kuollut teini-ikäinen poika, sanoi kaupungin hallinto sosiaalisessa mediassa.

Surmansa sai 15-vuotias poika. Lisäksi tyttö vietiin hoitoon sairaalaan, kaupungin hallinto kertoi Telegram-viestipalvelussa. Venäjän hyökkäykset Odessa vastaan ovat lisääntyneet viime viikkoina. Huhtikuun lopulla viisi ihmistä kuoli Venäjän iskettyä kaupunkiin. Kuolleiden joukossa oli kolmen kuukauden ikäinen tyttövauva.

Viime viikonloppuna ohjusisku vaurioitti Odessan lentokenttää.

22.12 Venäjä aikoo liittää tunnustamansa Donetskin ja Luhanskin "kansantasavallat" itseensä, kertoo Yhdysvaltain ETYJ-suurlähettiläs Michael Carpenter maanantaina uutisotimisto AFP mukaan. Suomessa asiasta kertoi ensin Yle.

Carpenterin mukaan viimeisimmät tiedustelutiedot viittaavat siihen, että Venäjä aikoo järjestää alueilla kansanäänestykset toukokuun puolivälissä.

21.30 Ukrainan Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoitujen siviilien odotettiin saapuvan Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin myöhemmin maanantaina, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Terästehtaan alueelta evakuoitiin sunnuntaina noin sata siviiliä. Zaporizhzhja sijaitsee yli 200 kilometrin päässä Mariupolista.

Maanantaina odotettiin myös toisen siviilien evakuointioperaation alkua. Myöhemmin maanantaina Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi, että evakuointi oli "käynnissä", mutta ei tässä vaiheessa antanut siitä lisää tietoja.

– Kaikki on hyvin haurasta, asiat voivat hajota minä hetkenä hyvänsä. Niinpä on parempi odottaa, kunnes evakuointi on ohi, Kuleba sanoi yhdessä Tanskan ulkoministerin Jeppe Kofodin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

20.41 Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan EU-mailla on tällä hetkellä hyvin yhtenäinen tilannekuva ja maat ovat valmiita myös solidaarisuuteen toisiaan kohtaan.

Varautumista mahdollisiin uusiin kaasutoimitusten katkaisuihin pyritään edistämään esimerkiksi vapaaehtoisten kaasun yhteishankintojen eteenpäin viemisellä sekä kaasuvarastointiasetuksen pikaisella loppuun saattamisella.

Lintilä arvioi, että Suomellekin tilanne on verrattain akuutti, koska seuraava kaasumaksu erääntyy kuun loppupuolella.

– Siihen valmistaudutaan, että silloin kaasun tuleminen Venäjältä katkeaa. Toki näissä kaikissa pitää mieltää se, että yritys tekee ratkaisut. Meillä ei ole tällä hetkellä velvoittavaa lainsäädäntöä tähän olemassa, Lintilä sanoi.

Jos Venäjä katkaisee kaasun Suomelta, sillä olisi Lintilän mukaan huomattavia vaikutuksia esimerkiksi teollisuuteen. Yksi varautumiskeino on Suomen ja Viron yhteinen hanke kelluvan kaasuterminaalin hankkimisesta, jossa on Lintilän mukaan edetty jo varsin pitkälle. Hän kuitenkin myöntää, että kisa nestemäisen maakaasun (LNG) varastointiin sopivista aluksista on kova.

20.10 Euroopan jalkapalloliitto Uefa on päättänyt sulkea venäläisjoukkueet ensi kauden seurajoukkuekilpailuistaan, joihin lukeutuu esimerkiksi jalkapallon miesten Mestarien liiga. Uefa kertoi asiasta verkkosivuillaan.

Lisäksi Uefa sulkee Venäjän naisten maajoukkueen kesän EM-kilpailuista, jotka pelataan Englannissa. Portugali ottaa Venäjän paikan kisoissa, joissa on mukana myös Suomi.

20.01 Useita ihmisiä on haavoittunut ja kuollut raketti-iskussa Mustanmeren satamakaupunki Odessaan maanantai-iltana, uutisoi Reuters.

Asiasta kertoi Odessan kuvernööri Maksym Martsenko Telegramissa. Tarkempaa tietoa uhrimäärästä ei toistaiseksi ole.

Ukrainan armeija kertoi myös toisesta ohjusiskusta, joka tapahtui Odessan alueella. Viime viikonloppuna risteilyohjusisku vaurioitti Odessan lentokenttää.

Juttua päivitetty klo 21.00 toisen kappaleen jälkeen.

19.59 Ukrainan armeijan mukaan sen joukot ovat saaneet takaisin hallintaansa menetettyjä alueita Harkovan alueen pohjois- ja itäosissa. Armeijan mukaan esimerkiksi Ruska Lozovan kylä Harkovan pohjoispuolella on valloitettu takaisin. Asiasta uutisoi CNN.

Armeijan mukaan myös Verknya Rohonkan kylä Harkovan itäosassa on jälleen Ukrainan hallinnassa. CNN kertoo, että viimeisen kahden viikon aikana Ukraina on ottanut takaisin noin puoli tusinaa kylää Harkovan alueella ja saanut joukkonsa lähemmäksi Venäjän huoltolinjoja, jotka kulkevat Izjumin kaupungista Venäjän rajalle.

19.08 Kiovan aluepoliisin apulaispäällikkö Maksim Otšeretianin mukaan Ukrainan viranomaiset ovat tunnistaneet Kiovan alueella yli 1 200 siviilin henkilöllisyyden. Hänen lehdistötilaisuuden lausunnostaan uutisoi New York Times.

280 löydettyä ruumista ei ole vielä tunnistettu. Otšeretianin mukaan 148 henkilöä on löytynyt joukkohaudoista. Poliisin mukaan aluetta miehittäneet venäläiset ovat tappaneet löydetyt siviilit.

18.55 Saksan liittokansleri Olaf Scholz on vedonnut Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin Ukrainan sodan ja "järjettömän tappamisen" lopettamiseksi, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Scholz puhui Berliinissä tiedotustilaisuudessa, jossa oli mukana myös Intian pääministeri Narendra Modi. Scholz myös kehotti Putinia "vetämään joukkonsa Ukrainasta". Hän lisäsi, että "rajoja ei pitäisi muuttaa väkivaltaa käyttämällä".

Modi puolestaan kehotti vuoropuheluun Ukrainan sodan lopettamiseksi. Hän kuitenkin vältti suoraan tuomitsemasta Venäjää hyökkäyksestä. Intia hankkii paljon armeijansa aseistusta Venäjältä, ja niinpä se on harrastanut diplomaattista tasapainoilua lännen ja Venäjän välillä. Se on kehottanut vain lopettamaan välittömästi vihollisuudet.

18.50 Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoo Twitterissä Ruotsin avaavan keskiviikkona uudelleen suurlähetystöntä Ukrainan pääkaupunki Kiovassa.

Tänään maanantaina Tanska avasi pohjoismaista ensimmäisenä suurlähetystönsä jälleen Kiovassa. Maanantaina lisäksi Unkari kertoi siirtäneen suurlähetystönsä Lvivistä takaisin Kiovaan.

17.27 Ukrainalaisen verkkomedia Kyiv Independentin mukaan kahdesta maailmansodasta selvinnyt Lyshychansk Gymnasium -koulu Luhanskin alueella Itä-Ukrainassa on tuhoutunut Venäjän pommituksissa.

Kyiv Independentin tviitin mukaan aluekuvernööri Serhi Haidai kertoo, että koulu oli Ukrainassa sadan parhaimman koulun joukossa.

– Yli 100 vuotta sitten rakennettu Lysychansk Gymnasium -koulu selviytyi kahdesta maailmansodasta ja Venäjän hyökkäyksestä vuonna 2014, Haidai kertoi lehden mukaan.

16.38 Rosatom on erittäin pettynyt siihen, että Fennovoima on päättänyt irtisanoa laitostoimitussopimuksen Rosatomin tytäryhtiön Raos Projectin kanssa.

Yhtiö toteaa näin lausunnossaan, jonka Uutissuomalainen sai sähköpostitse Raos Voima Oy:n maajohtajalta Alina Haapalainen-Kamenevilta. Raos Voima on Rosatomin tytäryhtiö, joka omistaa 34 prosenttia Fennovoimasta.

Rosatom kirjoittaa lausunnossaan, että Raos Project olisi huolellisesti täyttänyt kaikki velvoitteensa, joihin kuuluu rakentamislupaan tarvittavien asiakirjojen laatiminen. Rosatomin mukaan se luovutti luvan myöntämiseen vaadittavat asiakirjat Fennovoimalle viime vuonna.

– Fennovoima toimitti niistä yli 98 prosenttia Säteilyturvakeskukselle ja Fennovoiman arvioitiin saavan asiakirjat viranomaiselle päätökseen huhti–toukokuussa, Rosatom toteaa lausunnossaan.

16.25 Ukrainassa on tämänhetkisten tietojen mukaan kuollut yli 3 000 siviiliä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) mukaan todellinen luku on arvatenkin huomattavasti korkeampi. Suurin osa on saanut surmansa räjähteistä, YK sanoo.

16.07 Saksan talousministeri Robert Habeck kertoo Saksan kykenevän elämään ilman Venäjältä toimitettua öljyä vuoden loppuun mennessä. Habeckin lausunnosta uutisoi BBC.

Mediatietojen mukaan EU-komissio on esittämässä venäläisölylle pakotteita, jotka astuisivat täysimittaisesti voimaan vuoden 2022 loppuun mennessä. Energiavientikiellosta on kuitenkin eriäviä mielipiteitä Euroopan unionissa.

BBC muistuttaa, että EU-maista Unkari on ilmaissut vastustavansa venäläisen öljyn ja kaasun kieltämistä. Saksa puolestaan ei olisi valmis kieltämään Venäjältä tuotavaa maakaasua. Saksa on vähentänyt venäläisöljyn osutta kokonaistuonnistaan 35 prosentista 25 prosenttiin Venäjän hyökkäyssodan alettua.

Brittilehti The Guardian puolestaan uutisoi Puolan ympäristö- ja ilmastoministeri Anna Moskwan kertoneen maan olevan valmis katkaisemaan fossiilisten polttoaineiden toimitukset Venäjältä. Moskwan mukaan Puolan kaasuvarastot täytetään talveksi.

– Puola on ylpeä siitä, että se on (Venäjän presidentti Vladimir) Ukrainan sotilaat valmistelevat käyttöön panssarintorjuntaohjusta Luhanskin alueella helmikuussa.listaamien epäystävällisten maiden luettelossa, hän kertoi toimittajille Brysselissä.

16.04 Ukrainassa evakuoinnit Mariupolin satamakaupungista maan eteläosassa ovat viivästyneet, kertovat useat lähteet, muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. Asukkaat odottavat edelleen sovituissa paikoissa busseja, mutta niitä ei jostain syystä ole tullut. Tiedossa ei ole, saadaanko kaupungista tänään pois ihmisiä.

Mariupolista evakuoitiin eilen Ukrainan mukaan satakunta ihmistä Azovstalin terästehdaskompleksista. Venäläislähteiden mukaan tehdasalueella on edelleen yli 500 siviiliä. Tehdaskompleksin alueelle ovat vetäytyneet myös viimeiset Mariupolia puolustavat ukrainalaisjoukot.

15.05 Venäjän valtaaman lentokentän läheisyydessä Ukrainan eteläosassa on tapahtunut suuri räjähdys, kertoo uutiskanava CNN. Sosiaaliseen mediaan ladatuissa kuvissa näkyy paksu musta savupilvi, joka nousee Hersonin kaupungin lähellä sijaitsevasta Tshornobaivkan kylästä, missä kenttä on.

Sen paremmin Ukraina kuin Venäjäkään eivät ole kertoneet räjähdyksestä tai sen syystä. Venäjän asemiin ja kalustoon Tshornobaivkassa on kuitenkin isketty aikaisemminkin. Ukrainan armeija kertoi viime viikolla, että venäläiset ovat vetäytymässä kohti Tshornobaivkaa kärsittyään sitä ennen raskaita tappioita.

15.04 Yksityiskodeista vietyjen pesukoneiden, kännyköiden ja tablettien lisäksi Ukrainassa sotivat venäläisjoukot ovat iskeneet kyntensä myös suurikokoisempiin kohteisiin. Uutiskanava CNN:n mukaan Melitopolissa miehittäjät anastivat paikallisen John Deere -jälleenmyyjän liikkeestä leikkuupuimureita, traktoreita ja muita maatalouskoneita miljoonien eurojen arvosta.

Turvallisuussyistä nimettömänä pysyvän kauppiaan mukaan koneita kuljetettiin pois ilmeisesti sotilasajoneuvojen kyydissä. Osa päätyi lähistölle, mutta jotkut puimureista ja traktoreista ovat tällä hetkellä jo Tshetsheniassa yli tuhannen kilometrin päässä Ukrainasta.

Maatalouskoneet pystyttiin jäljittämään, koska niissä on gps-paikannin. Moderni teknologia tarjoili venäläisille myös toisen yllätyksen: ukrainalaiset saattoivat lukita koneet etäyhteydellä.

14.48 Tanskasta tuli maanantaina ensimmäinen Pohjoismaa, joka avasi uudelleen suurlähetystönsä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

– Tämä toimii hyvin voimakkaana symbolina, joka kertoo Tanskan tuesta Ukrainalle ja Ukrainan kansalle, sanoi Kiovassa vierailulla ollut Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod.

14.37 Siiviilien evakuointi Azovstalin terästehtaalta Mariupolissa on viivästynyt. BBC kertoi iltapäivällä, että evakuoitavat odottavat edelleen busseja, joiden piti saapua jo aamulla. Kaupunginvaltuusto on pyytänyt siviilejä jäämään noutopisteeseen, koska toive on, että evakuointi vielä tapahtuu.

14.12 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut natsidiktaattori Adolf Hitlerillä olleen "juutalaisverta". Tämä on suututtanut Israelin. Maan ulkoministerin Yair Lapidin mukaan Lavrovin kommentti oli "anteeksiantamaton ja pöyristyttävä" ja historian valossa "virheellinen". Juutalaiset eivät murhanneet itse itseään juutalaisten kansanmurhassa, hän painotti.

Lavrov lausui kommenttinsa italialaistelevision haastattelussa sunnuntaina. Hän toisti myös Venäjän väitteen siitä, että hyökkäys Ukrainaan tehtiin "Ukrainan puhdistamiseksi natseista". Lavrovin mukaan se, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen, ei todista etteikö hän olisi natsi.

13.34 Suomalais-venäläinen Rufi-yhdistys on aikeissa järjestää äitienpäivän jälkeisenä maanantaina pääkaupunkiseudulla Venäjä-mielisen automielenosoituksen. Yhdistys on noussut viime päivinä otsikoihin muun muassa siksi, että hakkerit iskivät heidän verkkosivuilleen. Iltalehden mukaan Rufin sivut ovat sittemmin tuotettu täyteen Vladimir Putinia kritisoivaa sisältöä. Toukokuun 9. päivänä Venäjällä vietetään niin sanottua Voitonpäivää.

13.10 Tässä on viimeisin arvio venäläisjoukkojen tappioista Ukrainan asevoimien mukaan. Taulukon on julkaissut Twitterissä The Kiev Independent -lehti.

13.06 Britannian puolustusministeriön tviitti näyttää sotarintamien viimeisimmät asetelmat Ukrainassa.

12.45 Suomen hallitus aikoo perua tai laittaa jäihin Saimaan kanavan suurremontin, kertoo Helsingin Sanomat. Varautumisen ministerityöryhmän on tarkoitus käsitellä asiaa lähiaikoina. HS:n mukaan rahoituksen peruminen johtuu Ukrainan sodan pakotteista, joiden takia kanavan käyttö on vähenemässä.

12.41 Yle aloittaa ukrainankielisen uutispalvelun. Palvelu on suunnattu Ukrainasta sodan vuoksi paenneille ja muille Suomessa asuville ukrainalaisille

12.35 YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan ainakin 5,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön (IOM) viimeisimmän raportin mukaan 5 563 959 rekisteröidyn pakolaisen lisäksi ainakin 7,7 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Ukrainassa.

12.02 Venäjän Facebookiksi kutsutussa Telegram-sovelluksessa uutisia julkaiseva venäläinen General SVR -palvelu kertoi vapunaattona, että presidentti Vladimir Putin on menossa syöpäleikkaukseen toukokuussa. Venäläistietojen mukaan Putin ei kuitenkaan halua luopua vallasta eli luovuttaa maan lain mulkaisesti presidentin tehtäviä väliaikaisesti pääministerille. Venäjän hallinto ei ole vahvistanut eikä kiistänyt General SVR:n tietoja

11.35 219 lasta on kuollut ja 405 loukkaantunut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kertoo maan valtakunnansyyttäjä Sky Newsin mukaan.

Eniten lapsiuhreja on todettu Donetskin alueella, Kiovassa ja Harkovassa.

11.25 Ukrainan armeija tuhosi maanantaiaamuna kaksi venäläistä partiovenettä Mustallamerellä, uutisoi muun muassa The Kiev Independent. Lehden mukaan Raptor-luokan partioalukset tuhottiin turkkilaisilla Bayraktar-drooneilla lähellä Zmiinyin saarta (Käärmesaari).

11.05 Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi on varoittanut, että sota voi aiheuttaa globaalin ruokakriisin. Puhuessaan Australian 60 Minutes -uutisohjelmalle Zelenskyi sanoi, että Ukraina voi menettää kymmeniä miljoonia tonneja viljaa, koska Venäjä on saartanut satamat Mustallamerellä.

Ukraina on yksi maailman suurimmista viljan ja muiden elintarvikkeiden viejistä.

10.58 Venäjä saattaa suunnitella hyökkäystä Moldovaan lähitulevaisuudessa, kertovat brittilehti The Timesin siteeraamat ukrainalaiset tiedustelulähteet. Lähteiden mukaan hyökkäys Moldovaan auttaisi Venäjää uhkaamaan Odessan satamakaupunkia Ukrainassa.

10.52 Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Twitterissä: Fennovoiman päätös on selkeä. Projektin eteenpäin vieminen olisi ollut käytännössä mahdotonta. Arvioimme ministeriössä ratkaisun vaikutuksia viranomaisnäkökulmasta.

10.27 Fennovoima on päättänyt Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen Rosatomin kanssa. Fennovoima kertoo syyksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset ja Ukrainan sodan aiheuttamat riskit.

- Valitettavasti laitostoimituksen päättämisellä arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin. Vaikutusten arvioidaan koskevan lisäksi kaikkia toimitusketjun toimijoita ja Pyhäjoen aluetta. Päätavoitteenamme on tukea henkilöstöä pitämällä heidät ajan tasalla tilanteesta ja toimia tiiviissä yhteistyössä henkilöstömme ja luottamushenkilöiden kanssa. Lisäksi ylläpidämme työmaa-aluetta, sanoo tiedotteessa Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht.

- Laitostoimituksen päättämistä RAOS Projectin kanssa ei ole tehty kevyin perustein. Näin suuressa hankkeessa on merkittäviä ja monisyisiä näkökulmia, ja hankkeeseen liittyvät päätökset tehdään aina huolellisen harkinnan perusteella. Ymmärrämme täysin päätöksen vaikutukset, ja teemme parhaamme niiden hallitsemiseksi, sanoo tiedottessa Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä.

Aiheesta kerrotaan lisää tiedotustilaisuudessa kello 12.

10.15 Venäjän ohjushyökkäys on tuhonut viljavaraston Dnipropetrovskin alueella. Uhreista ei ole raportoitu.

9.45 Yhdysvaltalaissenaattori Bob Menendezin mukaan Ukrainan jatkuva sotilaallinen menestys voi lisätä presidentti Vladimir Putinin mahdollisuutta turvautua ydinaseisiin, uutisoi Sky News. Fox Newsin haastattelussa senaatin ulkosuhdekomitean demokraattipuheenjohtaja sanoi pelkäävänsä, että Putin voisi turvautua ydinaseisiin "pelastaakseen kasvonsa".

9.25 Professori Juha Väätäsen mukaan Venäjä voi ajautua lähiviikkoina maksukyvyttömäksi. Väätänen myös varoittaa, että Suomen pitää varautua talouden pitkään taantumajaksoon Venäjällä.

8.36 Satoja siviilejä on edelleen piiritetyissä Azovstalin terästehtaan bunkkereissa, kertoi Ukrainan kansalliskaartin Denys Shleha sunnuntaina.

BBC:n mukaan hän totesi myös, että tarvitaan vielä ainakin kaksi evakuointia kaikkien ihmisten saamiseksi ulos terästehtaan uumenista. Tulitauon ansiosta yli 100 siviiliä saatiin sunnuntaina evakuoitua Azovstalin terästehtaasta. Eräs evakuoitu nainen kertoi BBC:n mukaan, ettei ollut nähnyt auringon valoa kahteen kuukauteen.

8.25 Ukrainan sodan alettua Venäjä kiinnitti hyökkäykseensä noin 65 prosenttia maan koko maataisteluvoimasta, arvioi Britannian puolustusministeriö aamukatsauksessaan. Ministeriö arvioi, että "todennäköisesti" yli neljännes näistä maataisteluyksiköistä on nyt toimintakyvyttömiä. Eniten tappioita ovat ministeriön mukaan kärsineet jotkin Venäjän eliittiyksiköt kuten VDV:n ilmavoimat. Kestää todennäköisesti vuosia ennen kuin Venäjä pystyy palauttamaan yksikköjen toimintakyvyn ennalleen.

7.59 The New York Times kertoo, että Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikkö, kenraali Valeri Gerasimov vieraili poikkeuksellisesti sodan etulinjassa Itä-Ukrainassa viime viikolla. Lehden mukaan Gerasimov olisi pelastautunut täpärästi Ukrainan hyökkäykseltä, jossa noin 200 venäläisen sotilaan väitetään kuolleen, mukaan lukien yksi kenraali. New York Timesin tietoja ei ole vahvistettu.

7.42 Yhdysvaltain presidentin puoliso Jill Biden matkustaa tällä viikolla Romaniaan ja Slovakiaan osoittamaan tukeaan ukrainalaispakolaisille.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Biden tapaa Yhdysvaltain sotilaita sekä kummankin maan korkeimpia hallituksen virkamiehiä.

Kooste yön tapahtumista kello 7.40:

Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan ukrainalaisten siviilien evakuoinnit jatkuvat tänään piiritetystä kaupungista, kertoo CNN. Presidentti Volodymyr Zelenskyi vahvisti sunnuntaina, että tulitauon ansiosta yli 100 siviiliä saatiin evakuoitua Azovstalin terästehtaasta, jota on pidetty Ukrainan vastarinnan tunnetuimpana linnakkeena.

Voiton päivä 9. toukokuuta ei vaikuta Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, totesi ulkoministeri Sergei Lavrov italialaisen tv-kanavan haastattelussa sunnuntaina.

– Sotilaamme eivät perusta toimintaansa tiettyyn päivämäärään, Lavrov sanoi kysyttäessä, olisiko 9. toukokuuta virstanpylväs tai käännekohta sodassa, Lavrov totesi Reutersin mukaan.

– Muistamme voittoamme (toisessa maailmansodassa) juhlallisesti, mutta Ukrainan tapahtumat liittyvät tarpeeseen minimoida siviilien ja venäläisten sotilaiden riskit, hän lisäsi.

Länsimaiden hallitukset ja analyytikot olivat ennakoineet, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ulistaisi voiton Ukrainassa hyvissä ajoin ennen 9. toukokuuta järjestettäviä juhlia.

Belgorodissa, Etelä-Venäjän alueella Ukrainan rajanaapurissa tapahtui maanantaina aamuyöllä kaksi räjähdystä.

– Uhreja tai vahinkoja ei tapahtunut, alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov kirjoitti sosiaalisessa mediassa Sky Newsin mukaan.

EU:n energiaministerit käyvät hätäneuvottelut maanantaina. Ryhmittymä pyrkii yhtenäiseen vastaukseen Venäjälle, joka on vaatinut kaasustaan ruplia tai muuten toimitukset loppuvat.

Sky Newsin mukaan Venäjä keskeytti kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan viime viikolla, kun ne kieltäytyivät maksamasta ruplissa.