Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Media: Lavrovin mukaan Venäjä ei koe olevansa sodassa Naton kanssa, Zelenskyi: Venäjä yrittää tuhota kaiken elämän Donbassin alueella, Putin sai kutsun G20-huippukokoukseen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Monet epävakaan persoonallisuushäiriön oireet ovat yleisiä teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla

Epävakaan persoonallisuushäiriön kriteerit täyttyvät jopa 2–4 prosentilla 20–25-vuotiaista aikuisista. Koko väestöstä kriteerit täyttyvät kuitenkin alle prosentilla, Turun yliopistosta kerrotaan.

Epävakaalla persoonallisuushäiriöllä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmisellä on suuria tunteiden ja käyttäytymisen säätelyn ongelmia. Nuoruusiässä tällainen on yleistä ilman persoonallisuushäiriötäkin, kunnes iän myötä säätely kehittyy ja yllykkeiden hallinta paranee.

Toisin kuin tavallisessa nuoruuden kuohunnassa, epävakaassa persoonallisuushäiriössä oireet ovat jatkuvia ja pitkäaikaisia, eivätkä ne ilmene vain tietyissä tilanteissa tai vuorovaikutussuhteissa. Tyypillistä on myös itsetuhoisuus.

Epävakaa persoonallisuushäiriö diagnosoidaan useimmiten noin 20 ikävuoden tuntumassa.

Yksi kuoli ulosajossa Leppävirralla

Yksi ihminen on kuollut Pohjois-Savon Leppävirralla henkilöauton ulosajossa. Itä-Suomen poliisi tviittasi autossa olleesta kahdesta ihmisestä toisen loukkaantuneen ulosajossa.

Poliisi ei ole kertonut autossa olleiden ikää tai sukupuolta.

Katolleen ojaan päätynyt auto ajoi ulos tieltä kovalla nopeudella. Auto suistui loivasti kaartuvassa mutkassa kulkusuunnassa oikealla puolelle ojaan ja päätyi katolleen ojaan katkaisten valopylvään.

Viitostiellä Kotalahden kohdalla tapahtuneessa onnettomuudessa ei ollut osallisena muita ajoneuvoja.

Poliisi tiedottaa asiasta lisää myöhemmin tänään.

Media: Lavrovin mukaan Venäjä ei koe olevansa sodassa Naton kanssa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi perjantaina, ettei Venäjä koe olevansa sodassa sotilasliitto Naton kanssa. Asiasta kertoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti BBC:n mukaan.

Lavrovin mukaan kehitys sellaiseen suuntaan kasvattaisi ydinsodan riskiä, jollaista ei voi sallia.

Venäjä ei Lavrovin mukaan uhkaa ketään ydinsodalla, mutta syytti länsimaiden tekevän niin.

RIA Novosti kertoi BBC:n mukaan Lavrovin myös sanoneen, että Ukrainan naapurimaan Moldovan pitäisi olla huolissaan tulevaisuudestaan, koska sitä kiskotaan Natoon.

Zelenskyi: Venäjä yrittää tuhota kaiken elämän Donbassin alueella

Venäjän joukot yrittävät tuhota kaiken elämän Itä-Ukrainan Donbassissa, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puheessaan.

Hänen mukaansa Venäjä on iskenyt alueella toistuvasti muun muassa asuinrakennuksia kohti. Myös Harkovan tilannetta hän kuvaili vaikeaksi.

Zelenskyi kommentoi myös pommituksia, jotka Venäjä teki eilen Kiovaan YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin vierailun aikana. Zelenskyin mukaan on valitettavaa, että tarkoituksella tehty nöyryyttävä isku YK:ta vastaan ei aiheuttanut voimakkaampia reaktioita.

Putin sai kutsun G20-huippukokoukseen, jonne myös Zelenskyi on kutsuttu

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut saapuvansa G20-kokoukseen Indonesian kutsumana marraskuussa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsuttu kokoukseen.

Yhdysvallat on ilmoittanut vastustavansa Putinin saapumista Balilla pidettävään kokoukseen. Indonesia ei kuitenkaan ole perunut kutsua, vaan sanonut, että maa haluaa pysytellä neutraalina Ukrainan sodassa.

Valkoinen talo ei vielä kommentoinut, peruuko Yhdysvallat osallistumisensa, mikäli Putin saapuu paikalle.

Venäjä on G20-maiden jäsen, Ukraina ei. (Lähde: AFP)

Poikkeuksellinen lämpöaalto piinaa Intiaa ja Pakistania

Etelä-Aasiassa Intiaa ja Pakistania koettelee ennätysmäinen lämpöaalto. Intian pääkaupungissa Delhissä on tänään mitattu 43 asteen lämpötila.

Kuumuus on aiheuttanut myös pulaa sähköstä, kun poikkeuksellisen kuuma kevät on lisännyt sähkönkysyntää ja aiheuttanut pulaa kivihiilestä. Intian viranomaiset ovat varoittaneet, että tilanne voi aiheuttaa lähipäivinä sähkökatkoksia sairaaloissa ja metrossa.

Intian pohjoisosassa on myös riehunut viime viikkoina satoja maastopaloja alueilla, joilla normaalisti tähän aikaan vuodesta sataa vettä, räntää tai jopa lunta. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa epävakaa pörssiviikko päättyi selvään laskuun

Yhdysvalloissa turbulentti pörssiviikko päättyi perjantaina pörssikurssien selvään laskuun. Pörssin alavireeseen vaikutti muun muassa teknologiajätti Amazonin odotettua heikompi tulos. Tämän lisäksi markkinoita piinaa huoli inflaatiosta sekä nousevista koroista.

Wall Streetillä merkittävimmät yhdysvaltalaiset osakeindeksit olivat laskussa kaikki.

Suuryritykset laajalti kattava S&P 500 heikentyi 3,6 prosenttia. Yhdysvaltain pörssien 30 suurimman yrityksen osakekursseja mittaava Dow Jones puolestaan heikkeni 2,8 prosenttia ja laajasti teknologiayhtiöitä kattava Nasdaq Composite 4,2 prosenttia.

Huhtikuu oli Wall Streetin kehnoin kuukausi sitten maaliskuun 2020, jolloin kursseja riepotteli koronaviruksen aiheuttama paniikki. (Lähde: AFP)