Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin keskuspankki hilasi ohjauskorkoa ylöspäin – Totutelkaa korkeampiin korkoihin, neuvoo pääjohtaja Ingves

Ruotsin keskuspankki on nostanut ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä ja ennakoi, että nostot jatkuvat lähivuosina. Riksbankenin korkoennusteen mukaan ohjauskorko on vuoden kuluttua 1,18 prosenttia ja kahden vuoden päästä 1,57 prosenttia. Ennustekauden lopulla kolmen vuoden päästä ollaan jo lähellä kahta prosenttia.

Pääjohtaja Stefan Ingves kehotti korkopäätöksen yhteydessä ruotsalaisia totuttautumaan korkeampaan korkotasoon.

Ruotsin keskuspankki oli pitänyt korkonsa nollassa vuodesta 2014 lähtien. Koron nosto katsottiin tarpeelliseksi, jotta inflaatio saataisiin hidastumaan.

Riksbanken on kääntänyt kelkkaansa korkoasiassa tämän kevään aikana. Vielä helmikuussa se ennusti, että ensimmäinen koronnosto olisi edessä vasta vuoden 2024 lopulla.

Inflaatio on kuitenkin noussut selvästi korkeammaksi kuin mitä keskuspankki aiemmin odotti, ja hinnat nousevat laajalla rintamalla.

– Tänään ei ole kyse ainoastaan korkeammista energiahinnoista, vaan hinnat nousevat nyt laajalla rintamalla, Ingves sanoi.

Riksbanken ennustaa nyt, että kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna 5,5 prosentin tahtia. Ensi vuonna inflaatio hidastuu 3,3 prosenttiin. Koronnostoillaan Riksbanken pyrkii siihen, että inflaatio saataisiin puristettua lähelle kahta prosenttia vuonna 2024.