Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan naapurimaassa Moldovassa tilanne on jännittynyt varsinkin Transnistrian separatistialueen takia

Venäjän vastaista sotaa käyvän Ukrainan naapurimaassa Moldovassa jännitteet ovat viime päivinä kasvaneet. Katseet ovat kääntyneet erityisesti Moldovan separatistialueelle Transnistriaan.

Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä, ei edes Venäjä. Sen sijaan Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta, ja Venäjällä on myös joukkoja siellä.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä pyrkii horjuttamaan lähialuetta sotilastoimillaan Moldovassa Transnistrian separatistialueella.

Zelenskyi arvioi, että Venäjä uhkailee Moldovaa ja Transnistrian tapahtumilla pyritään näyttämään Moldovalle miten käy, jos maa tukee naapurimaataan Ukrainaa.

Zelenskyiltä kysyttiin Moldovan tilanteesta tämän tavattua Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin tiistaina. Ukrainalaispresidentin kommenteista ovat kertoneet muun muassa uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

Onko Moldova Venäjän seuraava kohde?

Viime päivien aikana Ukraina on syyttänyt venäläisjoukkojen ampuneen ohjuksia ja suorittaneen sotilasoperaatioita Transnistriassa.

Viime viikolla Venäjän armeijan kenraalimajuri Rustam Minnekajev linjasi Venäjän tavoitteita Ukrainassa. Siinä yhteydessä hän sanoi, että Venäjän tavoitteena on valloittaa eteläinen Ukraina ja luoda yhteys Krimiltä Transnistrian separatistialueelle Moldovassa. Hän myös suututti Moldovan viittaamalla venäjää puhuvien ihmisten "sortoon" Transnistriassa.

Maanantaina Transnistrian alueella tapahtui räjähdysten sarja, jonka kohteena oli muun muassa Transnistrian "turvallisuusministeriö".

Räjähdysten sarja Transnistriassa tapahtui samaan aikaan, kun sota naapurimaa Ukrainassa jatkuu. Tämä on herättänyt pelkoja Moldovassa, että siitä saattaisi tulla Venäjän seuraava kohde.

Transnistrian separatistialueen "sisäministeriö" väitti, että Ukrainan puolelta olisi keskiviikkoaamuna ammuttu kohti Kolbasnan kylää, jossa sijaitsee Venäjän asevarasto. Niin ikään väitettiin, että alueen yläpuolella olisi tiistai-iltana lentänyt Ukrainasta lähetettyjä lennokkeja.

Väitteitä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.