Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläislehti: Venäjä voi purkaa Saimaan kanavan vuokrasopimuksen, jos Suomi liittyy Natoon

Venäjä voisi purkaa Saimaan kanavan vuokrasopimuksen, jos Suomi liittyy sotilasliitto Natoon, kirjoitti venäläislehti Izvestija keskiviikkona.

– Duuma ei sulje pois tällaista vaihtoehtoa. Kun suhteet minkä tahansa maan kanssa huononevat, on aivan luonnollista tehdä muutoksia aikaisempiin sopimuksiin, lehti kirjoitti.

Izvestijan mukaan Venäjän Helsingin-suurlähetystössä seurataan ja analysoidaan tarkasti Suomessa käytävää Nato-keskustelua.

Suomi vuokraa Venäjältä parinkymmenen kilometrin mittaista, Venäjän puolella kulkevaa osaa kanavasta. Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2062.

Kanavan käytöstä ja kunnossapidosta vastaa Väyläviraston urakoitsijana Arctia Oy.

Suomen kanavavaltuutettu kansliapäällikkö Minna Kivimäki sanoo, että kanavan vuokrasopimuksen voi irtisanoa diplomaattiteitse 12 kuukauden irtisanomisajalla.

– Sopimuksen päättyessä Suomen tulee sopimuksen mukaan luovuttaa korvauksetta kahdeksan kuukauden kuluessa Venäjän sopimuspuolelle kaikki vuokra-alueella olevat rakennukset ja rakenteet normaalia käyttöä vastaavassa kunnossa, Kivimäki sanoo sähköpostitse STT:lle.

Suomi noudattaa hänen mukaansa vuokrasopimusta sovitun mukaisesti.

– Tiedossa ei ole, etteikö myös Venäjä noudattaisi sopimusta. Venäjä ei ole nostanut tällaista esiin maiden kanavavaltuutettujen välisessä yhteistyössä eikä muissakaan valtioidemme välisissä keskusteluissa, Kivimäki lisää.

"Kanavan toimintaympäristössä tapahtunut useita muutoksia"

Kivimäki sanoo sähköpostiviestissä, että viime aikoina toimintaympäristössä on tapahtunut useita muutoksia.

– Venäjän päätökset raakapuunviennin merkittävästä rajoittamisesta tulivat voimaan 1.11.2021, ja Venäjältä aluksilla tuotavat raakapuukuljetukset Saimaan kanavalla loppuivat. Myös luotsausmaksuihin tehtiin Venäjällä korotuksia vuoden alusta.

Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikeuttaa Kivimäen mukaan Venäjän vientiä ja tuontia.

Jokatalvisen liikennekatkoksen jälkeen kanava avattiin liikenteelle 28. maaliskuuta. Kanavan jäänmurtoavustus ei kuitenkaan käynnistynyt.

– Liikennettä Saimaan kanavan vuokra-alueella ei tällä hetkellä ole, Kivimäki sanoo sähköpostiviestissä.

Venäläislehdessä kerrotusta kanavasopimuksen purkuhaluista kertoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat.