Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan puolustusministeri varoittaa "valtavasta tuhosta" tulevina viikkoina, Puola ryhtyy oikeudellisiin toimiin Gazpromia vastaan – seuraamme sotaa hetki hetkeltä keskiviikkona

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.57 Seurasimme sotaa tässä jutussa keskiviikkona. Seuranta jatkuu jälleen huomenna aamulla.

22.53 Venäjän hallituksen hakkerit tekivät yhteensä 37 tuhoisaa kyberhyökkäystä Ukrainassa 23. helmikuuta ja 8. huhtikuuta välisenä aikana, kertoi Microsoft tänään. Asiasta uutisoi muun muassa Sky News.

Raportoidut tunkeutumiset – joista osaa ei ole aiemmin julkistettu – viittaavat siihen, että hakkeroinnilla on ollut suurempi rooli konfliktissa kuin mitä on julkisesti tiedetty.

22.25 Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa, että mikä tahansa Ukrainan asioihin puuttuva maa kohtaa Moskovan "salamannopean" vastauksen, kertovat muun muassa CNN ja The Guardian.

– Jos joku aikoo puuttua meneillään oleviin tapahtumiin (Ukrainassa) ulkopuolelta ja luo meille kestämättömiä strategisia uhkia, hänen pitäisi tietää, että vastauksemme näihin iskuihin on nopea, salamannopea, Putin sanoi puheessaan lainsäätäjille Pietarissa.

– Meillä on tähän kaikki työkalut – sellaiset, joilla muut eivät voi rehvastella. Käytämme niitä tarvittaessa. Ja haluan kaikkien tietävän tämän, hän lisäsi.

CNN:n mukaan Putin ei kertonut tarkempia tietoja "työkaluista", joihin hän viittasi.

– Kaikki päätökset on tehty tässä suhteessa, Putin sanoi lainsäätäjille vannoen saavuttavansa "kaikki tavoitteet" Venäjän "erikoisoperaatiossa" Ukrainassa.

22.05 Puola aikoo ryhtyä "asianmukaisiin oikeudellisiin toimenpiteisiin" venäläistä kaasuyhtiö Gazpromia vastaan, sanoo maan presidentti Andrzej Duda.

Asiasta uutisoi BBC.

Presidentin mukaan yhtiöltä tullaan vaatimaan "asianmukaisia korvauksia" sopimusrikkomuksen vuoksi.

Gazprom keskeytti kaasun tuonnin Puolaan ja Bulgariaan, kun ne eivät suostuneet maksamaan laskujaan ruplissa.

21.39 "Hallitus lahjoittaa Tullin takavarikoimien bitcoinien myynnin tuloutuksen ansiosta kymmeniä miljoonia Ukrainan auttamiseen", valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi keskiviikkoiltana Twitterissä.

Saarikko kirjoittaa päätöksen olleen historiallinen. Ratkaisua hän luonnehtii oikeudentuntoiseksi.

Aiemmin tänään kerrottiin, että hallitus aikoo Helsingin Sanomien tietojen mukaan tukea Ukrainaa Tullin takavarikoimilla bitcoineilla. 

HS: Hallitus aikoo tukea Ukrainaa takavarikoiduilla bitcoineilla

21.38 Ukrainalla on edessään "erittäin vaikeita viikkoja", sanoo maan puolustusministeri Oleksiy Reznikov.

Hän varoitti edessä olevasta valtavasta tuhosta Venäjän jatkaessa hyökkäystä Ukrainan itäisissä osissa.

Puolustusministeri sanoo, että Venäjä on kerännyt joukkoja suurta hyökkäystä varten Itä-Ukrainassa.

21.17 Patron-jackrussellinterrieri on työskennellyt etulinjassa Ukrainassa ja haistanut yli 150 räjähdelaitetta ja maamiinaa Venäjän hyökkäyssodan alusta lähtien, kertoo Sky News. Patron tarkoittaa suomeksi patruunaa.

Tšernihivin räjähdeyksikön armeijan maskotin viiden viikon vanhalla Instagram-sivulla on yli 140 000 seuraajaa.

Sky Newsin jakamalla videolla koira etsii räjähteitä. Päivän päätteeksi palkinnoksi työstä saa palan juustoa.

21.04 Venäjä erotettiin keskiviikkona YK:n alaisen Maailman matkailujärjestön UNWTO:n toiminnasta. Järjestön mukaan Venäjän valtuuskunta kieltäytyi puolustamasta paikkaansa ja sen sijaan ilmoitti vetäytyvänsä UNWTO:sta ennen kuin keskustelu järjestössä alkoi.

Matkailujärjestö ei ole koskaan aikaisemmin äänestänyt jäsenmaan erottamisesta.

– UNWTO:n jäsenet ovat lähettäneet selvän viestin: turismi on rauhan ja kansainvälisen ystävyyden tukipilari, ja UNWTO:n jäsenten täytyy ylläpitää näitä arvoja tai ne kohtaavat seurauksia, poikkeuksetta, sanoi UNWTO:n pääsihteeri Zurab Pololikashvili.

Matkailujärjestö on jo aikaisemmin varoittanut, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa hidastaa matkailun muutenkin takkuista toipumista koronapandemiasta.

20.36 Espanjan ulkoministerin José Manuel Albaresin mukaan Suomi on vakaa demokratia, joten sen paikka sotilasliitto Natossa tuntuu luonnolliselta. Tiedotustilaisuudessa tiistaina hän kuitenkin muistutti, että mahdollinen päätös hakea Naton jäsenyyttä on tietenkin Suomen itsenäinen päätös.

Albares sanoi keskustelleensa isäntänsä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa muun muassa Ukrainan tilanteesta.

– Me kohtaamme nyt (Venäjän presidentin Vladimir) Putinin epäoikeudenmukaisen ja perusteettoman sodan seuraukset, Albares sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Haaviston mukaan Suomi ja Espanja tuomitsevat voimakkaasti Venäjän provosoimattoman hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

Haavisto sanoi, että nyt täytyy keskittää pyrkimykset Venäjän painostamiseen esimerkiksi pakotteiden kautta. Lisäksi Ukrainaa täytyy tukea, jotta se voi puolustaa itseään. Niin ikään apua tarvitsevat siviilit Ukrainassa sekä Ukrainasta rajojen yli paenneet.

Kansainvälisen yhteisön vastaus Venäjän toimiin on Haaviston mukaan ollut voimakas ja EU:n ja Naton yhtenäisyydellä on ollut keskeinen merkitys.

Tiedotustilaisuudessa Haavistolta kysyttiin, jatkuvatko maakaasutoimitukset Venäjältä ja maksaako Suomi toimitukset ruplilla.

– Olen ymmärtänyt, että kaasu virtaa normaalisti, Haavisto sanoi.

Maksuvaluutasta hänen mukaansa tietää eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Tuppurainen kertoi Helsingin Sanomissa, että Suomi ei aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasutoimituksissa. Tästä on hänen mukaansa tehty päätös huhtikuun alussa hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Venäläinen Gazprom katkaisi kaasutoimitukset keskiviikkona Bulgariaan ja Puolaan.

19.35 YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoo Twitterissä saapuneensa Ukrainaan vierailtuaan Moskovassa.

– Jatkamme työtämme laajentaaksemme humanitaarista tukea ja varmistaaksemme siviilien evakuoinnin konfliktialueilta. Mitä nopeammin tämä sota päättyy, sitä parempi – Ukrainan, Venäjän ja maailman vuoksi, Guterres kirjoittaa.

19.22 Jääkiekon KHL:ssä pelaavan Pietarin SKA:n suomalaispelaajat Leo Komarov ja Mikko Lehtonen eivät jatka seurassa. Asia käy ilmi SKA:n nykyisen päävalmentajan ja seuran rahoittajiin kuuluvan Roman Rotenbergin Allhockey.ru-sivustolle antamasta haastattelusta.

Lehtosen ja Komarovin Venäjällä pelaaminen on herättänyt runsaasti keskustelua sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainassa. Lehtonen on valittu Leijonien MM-leiriryhmään.

Venäläismedia: Komarov ja Lehtonen lähtevät Pietarin SKA:sta – Roman Rotenberg ehdottaa ulkomaalaispelaajien määrän vähentämistä KHL:ssä

19.20 Ukrainalainen komentaja piiritetyssä Mariupolin kaupungissa esittää Facebook-videolla kiireellisen vetoomuksen, kertoo The Guardian.

Hänen mukaansa Azovstalin terästehtaalla on yli 600 loukkaantunutta siviiliä ja taistelijaa.

36. merijalkaväkiprikaatin komentaja Serhii Volynan mukaan haavoittuneille ei ole lääkitystä eikä olosuhteita hoidon saamiselle. Hän lisäsi, että sadat siviilit, mukaan lukien lapset, elävät epähygieenisissä olosuhteissa ja heiltä loppuu ruoka ja vesi.

Volyna esitti kiireellisen vetoomuksen joukkojen ja siviilien Dunkerque (engl. Dunkirk) -tyylisestä evakuoinnista Mariupolista.

19.08 Jos Suomi päättäisi ilmaista halukkuutensa Nato-jäsenyyteen toukokuun aikana, pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää todennäköisenä, että nykyinen eduskunta ehtisi päättää jäsenyydestä. Uusi eduskunta valitaan alle vuoden päästä.

Suomen Nato-jäsenyys vaatii kaikkien nykyisten jäsenmaiden hyväksynnän.

– Tietenkään meillä ei ole varmuutta siitä, kuinka pitkä ratifiointiprosessi tulisi olemaan, mikäli Suomi hakisi jäsenyyttä. Uskon, että tässä kansainvälisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ratifiointiprosessi olisi kohtuullisen nopea, Marin sanoo Uutissuomalaiselle.

Voit lukea koko haastattelun linkistä alta.

Nykyinen eduskunta ehtisi hyväksyä Nato-jäsenyyden, arvioi pääministeri Sanna Marin Uutissuomalaiselle

18.47 Iltalehti kertoo Kroatian ulkoministerin sanoneen Twitter-viestissä, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys tulisi erottaa Bosnian ja Hertsegovinan pyrkimyksistä kohti EU:n ja Naton jäsenyyttä.

– Tämä on jälleen tilanne, jossa me joudumme punastumaan presidenttimme lausuntojen vuoksi samalla tavalla kuin silloin, kun Itävallan ja Bulgarian lähettiläät kutsuttiin keskustelemaan, Grlić-Radman toteaa.

Itävalta ja Bulgaria kutsuivat viime vuonna Kroatian suurlähettiläät keskusteluun presidentin puheiden vuoksi.

Ulkoministeri kertoi Twitterissä myös käyneensä keskustelut Haaviston ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linden kanssa ja vahvisti, että valtio tukee Naton avoimien ovien politiikkaa.

IL: Kroatian ulkoministeri kertoi Twitterissä joutuvansa punastumaan presidenttinsä Nato-puheista

18.31 Hallitus aikoo Helsingin Sanomien tietojen mukaan tukea Ukrainaa Tullin takavarikoimilla bitcoineilla. Kyse on mahdollisesti erittäin suuresta lisäavusta Ukrainalle.

Takavarikoitujen bitcoinien arvo on nykykurssilla noin 73 miljoonaa euroa. HS kertoo, että Ukrainalle lahjoitettavan summan koko on auki, mutta poliittinen linjaus bitcoinien käyttämisestä on tehty.

Helmikuussa Suomi päätti 14 miljoonan euron lisätuesta Ukrainalle sisältäen humanitaarista apua sekä kehitysyhteistyövaroja. Jos bitcoineista saatu summa menisi kokonaisuudessaan Ukrainalle, se olisi noin kuusinkertainen verrattuna helmikuussa annettuun tukeen.

Raha-apu Ukrainaan kulkee lisäbudjetin kautta. Hallituksen on määrä päättää asiasta virallisesti seuraavien viikkojen aikana. Lisäbudjetti on parhaillaan valtiovarainministeriön käsittelyssä, ja se annetaan eduskunnalle toukokuun loppupuolella.

18.07 Venäjä karkottaa kolme norjalaista ja kahdeksan japanilaista diplomaattia vastatoimena sille, että maat karkottivat aiemmin saman verran venäläisiä diplomaatteja.

Venäjän ulkoministeriö sanoo tiedotteessa Norjan epäystävällisen linjan aiheuttaneen vakavaa vahinkoa maiden välisille suhteille.

Japania Venäjä syyttää "avoimen vihamielisestä venäjänvastaisuudesta". Japani ilmoitti aiemmin lopettavansa venäläisen kivihiilen tuonnin.

17.24 Uutistoimisto Bloombergin mukaan neljä eurooppalaista yhtiötä on jo maksanut kaasuostojaan ruplissa Putinin vaatimusten mukaisesti. Bloombergin uutinen perustuu Gazpromia lähellä olevaan lähteeseen.

Lisäksi Bloombergin mukaan kymmenen eurooppalaista yhtiötä on avannut tilin Gazprombank-pankkiin Venäjän maksuvaatimusten täyttämiseksi. Bloomberg ei erittele uutisessaan, toimivatko kyseiset eurooppalaiset yhtiöt EU-maissa vai niiden ulkopuolella.

Bloombergin lähteen mukaan ei ole todennäköistä, että uusia kaasutoimitusten katkaisuja tulisi ennen toukokuun toista puolikasta.

17.18 Saksan hallitus on leikannut ennustettaan tämän vuoden talouskasvusta. Talousministeriön mukaan maan talouden arvioidaan nyt kasvavan 2,2 prosenttia, kun tammikuussa ennuste oli 3,6 prosenttia.

Syynä ennusteen reivaamiseen alaspäin on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka on nostanut energian hintoja voimakkaasti. Seurauksena on ollut inflaation kiihtyminen korkeimmilleen sitten Länsi- ja Itä-Saksan yhdistymisen vuonna 1990.

Saksan hallitus pudotti talousennustettaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi

16.46 Valko-Venäjän parlamentin alahuone on päättänyt, että terrorismin yrityksestä voitaisiin jatkossa rangaista kuolemanrangaistuksella.

Asiasta kertoo Guardian-lehti.

Rikoslain uudistus vaatii vielä parlamentin ylähuoneen ja presidentti Aljaksandr Lukashenkan tuen, ennen kuin laki tulee voimaan.

Lakiuudistuksen taustalla on aktivistien yritys sabotoida rautatieverkostoa, jotta venäläisten sotajoukkojen kuljettaminen Ukrainaan vaikeutuisi.

Valko-Venäjä ottamassa kuolemanrangaistuksen käyttöön terroristeille

16.45 Saksan ulkoministeri on herättänyt kysymyksiä siitä, kuka on viime päivien aikana Moldovan Transnistrian separatistialuetta järisyttäneiden iskujen takana, kertoo Sky News.

Tänään alue kertoi, että Ukrainasta ammuttiin laukauksia kohti kylää, jossa on ammusvarasto.

Ulkoministeri Annalena Baerbock sanoi, että on epäselvää, kuka oli iskujen takana, mutta Moldovan tilanne on "erittäin kriittinen".

16.14 Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Venäjältä tulevien kaasutoimitusten maksaminen ruplilla rikkoo EU-pakotteita, jos alkuperäisessä sopimuksessa ei ole sovittu maksujen toimittamisesta ruplina.

Von der Leyenin mukaan lähes kaikissa kaasusopimuksissa maksut on määritelty toimitettavaksi euroina tai dollareina.

Venäjä on vaatinut kaasutoimitusten maksuja ruplissa. EU:n von der Leyen sanoo, että vaatimus on täysin yksipuolinen eikä yhtiöiden tulisi taipua Venäjän käskyihin.

15.40 EU-komissio esittää tuontitullien poistamista kaikilta Ukrainasta tulevilta tuotteilta vuoden ajaksi.

Esityksen tarkoituksena on tehostaa Ukrainan vientiä EU:hun, komissio kertoo. Tullien poisto helpottaisi komission mukaan ukrainalaisten tuottajien ja viejien vaikeaa tilannetta, joka johtuu Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä.

Komission esitys on vielä hyväksyttävä EU-parlamentissa ja EU:n neuvostossa.

EU-komissio esittää tuontitullien poistamista kaikilta Ukrainasta tulevilta tuotteilta

15.38 Venäjän joukot käyttivät kyynelkaasua hajottaakseen ukrainalaiset ​​mielenosoittajat Venäjän miehittämässä H’ersonin kaupungissa, kertoo muun muassa The Guardian.

Paikallisen sairaalan mukaan kolme ihmistä sai palovammoja. Yhden jalka myös murtui.

Alla lehden jakama valkovenäläisen toimittajan tviitti.

Tiistaina Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että sen joukot ovat "vapauttaneet" koko H’ersonin alueen Etelä-Ukrainassa.

14.46 Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan Venäjän yritykset vaikuttaa vilkasta Nato-keskustelua käyvään Suomeen ovat toistaiseksi olleet rajallisia. Tästä huolimatta suomalaisten täytyy olla valmiina Venäjän yrityksiin käynnistää erityisesti kyber- ja informaatio-operaatioita Suomessa, Pelttari sanoo.

Pelttarin mukaan Venäjän alhaista aktiivisuutta Suomessa selittää se, että maan tiedusteluviranomaisten huomio on keskittynyt Ukrainassa käytävään sotaan sekä vakauden ylläpitämiseen kotimaassa. Venäjän mahdollisuudet henkilötiedusteluun ovat puolestaan rajalliset, koska suomalaisten halukkuus tehdä yhteistyötä venäläisten diplomaattien kanssa on alhainen, Pelttari lisäsi.

Pelttari tapasi tänään Helsingissä Ruotsin ja Norjan turvallisuuspoliisien päälliköt.

Suomen ja Ruotsin turvallisuuspalvelut varuillaan Venäjän vaikutusyrityksistä Nato-päätöksien alla

14.32 Kremlin tiedottaja Dmitry Peskovin mukaan Venäjän oli pakko katkaista kaasutoimitukset jotta sen vaatimuksiin kaasun maksamisesta ruplilla suostuttaisiin. Peskov sanoi Reutersin mukaan Venäjän olevan luotettava energiantoimittaja eikä se kiristä ketään energialla.

14.23 Puolan pääministeri Mateusz Morawicki kutsui kaasutoimitusten lopettamista suoraksi hyökkäykseksi Puolaa kohtaan.

Puheessan Puolan parlamentille pääministeri vakuutti, että Puola ei tarvitse venäläistä kaasua syksyn tullen ja sanoi, että maa saa kaasua muiden reittien kautta.

– Me emme alistu kiristykseen. Haluan vakuuttaa puolalaisille, että Putinin toimet eivät vaikuta Puolan tilanteeseen. Venäjä ei ole hyökännyt pelkästään brutaalisti ja murhanhimoisesti Ukrainaa vastaan, vaan myös meidän energia- ja ruokaturvaamme vastaan.

14.05 Venäjän talousministeriö laskee maan talouden kutistuvan tämän vuoden aikana 8,8 prosenttia tai 12,4 prosenttia laskentatavasta riippuen. Konservatiivisempi laskutapa, joka ennustaa yli 10 prosentin supistumista, on uutistoimisto Reutersin mukaan linjassa maan entisen talousministeri Alexei Kudrinin arvion kanssa, joka myös arvio yli 10 prosentin kutistumista. Kyseessä olisi Venäjän bruttokansantuotteen pahin sukellus sitten vuoden 1994.

13.47 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kutsuu Venäjän Belgorodin, Voronezin ja Kurskin alueilla tapahtuneita räjähdyksiä "karmaksi" viestipalvelu Telegramissa.

Podoljak ei kuitenkaan sanonut Ukrainan olleen vastuussa tapahtumista.

13.42 Venäjä kieltää 287 Britannian parlamentin alahuoneen edustajan maahantulon vastauksena Britannian Venäjän duuman 386 jäsenelle asettamista pakotteista. Venäjän ulkoministeriö ilmoitti asiasta tänään.

Venäjä kielsi lähes kolmeltasadalta brittiparlamentaarikolta maahantulon

12.13 Lisää maakaasua sen paremmin Puolalle kuin Bulgariallekaan ei ole luvassa ainakaan Norjasta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Norjan Vaar Energin mukaan se ei tällä hetkellä pysty tuottamaan yhtään enempää kaasua.

Vaar Energin mukaan kaasun tuotantoa ei myöskään ole lyhyellä aikavälillä mahdollista lisätä. Yhtiö kertoo niin ikään ohjaavansa jo nyt niin paljon kaasua kuin mahdollista Eurooppaan, missä hinnat ovat korkeammat kuin Britanniassa.

Norja oli viime vuonna Euroopan unionin toiseksi tärkein maakaasun toimittaja Venäjän jälkeen.

12.07 Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman puhemies Vjatseslav Volodinin mukaan Gazpromin päätös keskeyttää kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan on laillinen ja oikea.

Volodin myös kirjoitti Telegram-kanavallaan, että Venäjän tulisi katkaista kaasutoimitukset kaikkiin "epäystävällisiin" maihin.

11.11 Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen syyttää Venäjää yrityksestä kiristää unionia kaasutoimitusten avulla, CNN kertoo. Venäläinen kaasujätti Gazprom ilmoitti tänään keskeyttäneensä kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan.

– Gazpromin ilmoitus on jälleen uusi yritys Venäjältä yrittää kiristää meitä kaasun avulla. Olemme valmistautuneet tähän ja suunnittelemme EU:n koordinoitua vastausta, von der Leyen kirjoitti Twitterissä.

10.41 Ukrainan valtionsyyttäjän toimiston mukaan Ukrainassa on kuollut 217 lasta ja haavoittunut yli 600 Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Eniten uhreja on tullut Donetskin, Harkovan ja Kiovan alueilla. Asiasta kertoi ukrainalainen The Kyiv Independent.

10.33 Maahanmuuttoviraston mukaan yli 20 000 ukrainalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

10.21 Ukrainan asevoimien mukaan Venäjän joukot ovat vallanneet useita kyliä ja pieniä kaupunkeja Ukrainan itäosissa. Ukrainan puolustusministeriön mukaan ainakin Zaritshnen ja Novotoskivsken kylät Donetskin alueella ovat siirtyneet Venäjän hallintaan.

10.07 Venäjä voisi purkaa Saimaan kanavan vuokrasopimuksen, jos Suomi liittyy sotilasliitto Natoon, kirjoitti venäläislehti Izvestija keskiviikkona.

Izvestijan mukaan Venäjän Helsingin-suurlähetystössä seurataan ja analysoidaan nyt tarkasti Suomessa meneillään olevaa Nato-keskustelua.

Vajaan 58 kilometrin mittainen Saimaan kanava yhdistää Saimaan Suomenlahteen. Suomi vuokraa Venäjältä vajaan parinkymmenen kilometrin mittaista, Venäjän puolella kulkevaa osaa.

Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2062.

10.00 Venäjän kaasujätti Gazprom ilmoitti yhdeksän jälkeen tänä aamuna keskeyttäneensä kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan, Reuters kertoo. Syyksi Gazprom kertoo sopimusrikkomuksen, sillä maat kieltäytyivät maksamasta kaasusta ruplilla.

– Gazprom on keskeyttänyt kaasunjakelun Bulgargazille (Bulgaria) ja PGNiG:lle (Puola) täysin maksujen laiminlyönnin vuoksi, Gazprom tiedotti.

Yhtiö myös varoitti, että kaasuntoimitukset maiden läpi tullaan katkaisemaan, mikäli se havaitsee kaasun ottamista laittomasti.

Ainakin PGNiG vahvisti, että toimitukset on katkaistu. Yhtiön mukaan Gazprom syyllistyy sopimusrikkomukseen.

9.13 Venäjä on varoittanut Britanniaa tiistaina rohkaisemasta Ukrainaa suorittamaan iskuja Venäjän maaperälle, Reuters raportoi. Venäjä varoitti, että Ukrainan iskut Venäjälle johtavat "välittömään samansuuruiseen vastaukseen".

Venäjän puolustusministeriö viittasia Britannian asevoimista vastaavan ministeri James Heappeyn BBC:lle antamiin kommentteihin. Heappey totesi, että Ukrainalla on täysi oikeus iskeä syvällä Venäjän puolella sijaitseviin kohteisiin hyökkäysjoukkojen huollon häiritsemiseksi.

– Kuten olemme varoittaneet, Venäjän asevoimilla on täysi valmius kostoiskuihin pitkän matkan aseilla kellon ympäri Kiovan hallintorakennuksiin, Venäjän puolustusministeriö totesi lausunnolla.

Puolustusministeriö myös lisäsi, että Venäjälle ei myöskään tuota ongelmia suorittaa iskuja tietyn länsimaan edustajien ollessa paikalla Kiovassa.

9.04 Britannian ulkoministeri Elizabeth Trussin odotetaan tänään vaativan liittolaismaita nostamaan puolustusteollisuuden tuotantoaan Ukrainan tueksi. The Guardian kertoo uutistoimisto AFP:n saaneen nähtäväkseen luonnoksen Trussin tälle päivälle suunnitellusta puheesta.

– Raskaita aseita, tankkeja, lentokoneita – kaivautuminen syvälle varastoihimme, tuotannon nostaminen. Meidän pitää tehdä tätä kaikkea, puheen luonnoksessa sanotaan.

– Arkkitehtuuri, joka rakennettiin turvaamaan rauha ja vapaus, on pettänyt Ukrainan.

8.16 Britannian sotilastiedustelun tilannekatsauksen mukaan Ukraina hallitsee edelleen suurinta osaa maan ilmatilasta. Brittien mukaan Venäjä on epäonnistunut Ukrainan ilmavoimien ja ilmapuolustuksen tuhoamisessa.

Venäjän ilmatoiminta on keskittynyt tilannekatsauksen mukaan eteläiseen ja itäiseen Ukrainaan. Maan pohjois- ja länsiosiin se joutuu iskemään pääasiassa pitkän matkan aseistuksella. Venäjä jatkaa brittien havaintojen mukaan iskuja Ukrainan sotilaskohteita ja logistiikkaa vastaan koko maan laajuudelta.

Mariupolin pommittamiseen Venäjä käyttää lähinnä vanhanaikaisia ohjaamattomia pommeja. Brittien mukaan näiden aseiden käyttäminen vähentää venäläisten kykyä tehokkaasti osoittaa maaleja, mikä lisää riskiä siviiliuhreista.

7.30 Kiinalainen droonivalmistaja DJI on ilmoittanut lopettavansa tuotteidensa mynnin Venäjälle ja Ukrainanaan. DJI:n mukaan myynti lopetetaan, jotta yhtiö voi varmistaa, ettei sen tuotteita käytetä taistelukentällä. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

DJI on ensimmäinen suuri kiinalaisyhtiö, joka lopettaa toiminnan Venäjällä sodan seurauksena. Yhtiön tiedottaja kuitenkin sanoi, että asian ei ole tarkoitus toimia lausuntona mitään maata kohtaan, vaan viestiä yhtiön periaatteista.

– Tuotteidemme käyttäminen vahingoittamistarkoituksessa on inhottavaa ja siksi keskeytämme myynnin näihin maihin, jotta voimme varmistua, ettei droonejamme käytetä taisteluissa.

6.39 Venäjän Belgorodin alueella on kuulunut aamuyöllä räjähdyksiä ja alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkovin mukaan Staraja Nelidovkan kylässä palaa ammusvarasto, Reuters kertoo.

Gladkovin mukaan siviilejä ei ole vahingoittunut. Belgorod sijaitsee Ukrainan rajalla kovien taistelujen keskellä olevien Harkovan, Luhanskin ja Sumyn alueiden vieressä.

6.15 Venäjä pyrkii horjuttamaan lähialuetta sotilastoimillaan Moldovassa Transnistrian separatistialueella, arvioi Venäjän hyökkäyssotaa torjuvan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi CNN:n mukaan.

Zelenskyin mukaan Venäjä uhkailee Moldovaa ja Transnistrian tapahtumilla pyritään näyttämään Moldovalle miten käy, jos maa tukee naapurimaataan Ukrainaa.

Venäjä-mielisten separatistien alueella Transnistriassa tapahtui maanantaina räjähdysten sarja. Kohteena oli muun muassa Transnistrian "turvallisuusministeriö".

Ukraina syytti tiistaina Venäjää siitä, että se yrittää luoda rauhattomuutta Transnistriassa. Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta ja sillä on alueella myös joukkoja.