Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina sanoo Venäjän vallanneen useita kyliä maan itäosassa

Ukrainan mukaan Venäjän joukot ovat tunkeutuneet syvemmälle maan itäosaan ja ottaneet haltuunsa useita kyliä.

Hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvä Venäjä pyrkii saamaan hallintaansa Donbassin alueen Itä-Ukrainassa.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä on työntänyt Ukrainan joukkoja pois kahdesta kylästä Harkovan alueen eteläosassa sekä saanut haltuunsa taajaman Donetskissa ja toisen Luhanskissa.

Puolustusministeriö myös varoitti Venäjän joukkojen jatkavan hyökkäystään Sjevjerodonetskin eteläpuolella.

Zelenskyi: Venäjä yrittää näyttää Moldovalle mitä tapahtuu, jos se tukee Ukrainaa

Venäjä pyrkii horjuttamaan lähialuetta sotilastoimillaan Moldovassa Transnistrian separatistialueella, arvioi Venäjän hyökkäyssotaa torjuvan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan Venäjä uhkailee Moldovaa ja Transnistrian tapahtumilla pyritään näyttämään Moldovalle miten käy, jos maa tukee naapurimaataan Ukrainaa.

Zelenskyiltä kysyttiin Moldovan tilanteesta tämän tavattua Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin kanssa. Ukrainalaispresidentin kommenteista ovat kertoneet muun muassa uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä, ei edes Venäjä. Sen sijaan Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta ja Venäjällä on myös joukkoja siellä.

Viime päivien aikana Ukraina on syyttänyt venäläisjoukkojen ampuneen ohjuksia ja suorittaneen sotilasoperaatioita Transnistriassa.

Zelenskyi kuvailee omissa kommenteissaan Transnistrian aluetta "väliaikaisesti miehitetyksi".

Hänen mukaansa Ukraina tietää alueella monia vuosia olleiden venäläisjoukkojen olevan "jatkuvassa valmiudessa" ja odottavan vain käskyä.

– Mutta tiedämme heidän kyvykkyytensä, Ukrainan asevoimat ovat valmiina tähän, eivätkä pelkää heitä, hän lisäsi Guardianin mukaan.

Separatistialueella oli räjähdysten sarja maanantaina

Venäjä-mielisten separatistien alueella Transnistriassa tapahtui maanantaina räjähdysten sarja. Kohteena oli muun muassa Transnistrian "turvallisuusministeriö".

Ukraina syytti tiistaina Venäjää siitä, että se yrittää luoda rauhattomuutta Transnistriassa.

– Venäjä haluaa horjuttaa Transnistrian aluetta ja vihjaa, että Moldovaan on odotettavissa "vieraita". Hyviä uutisia: Ukraina takaa ehdottomasti alueen strategisen turvallisuuden. Mutta meidän täytyy toimia tiiminä, sanoi Ukrainan presidentin avustaja Mihailo Podolyak Twitterissä.

Venäjä puolestaan esitti "huolensa" räjähdyksistä. Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti siteerasi Transnistrian "hallituksen" lähdettä, joka väitti hyökkääjien tulleen Ukrainasta.

Moldova pelkää joutuvansa Venäjän seuraavaksi kohteeksi

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) Moldovassa tviittasi tuomitsevansa "kaikki yritykset horjuttaa tilannetta" Transnistriassa ja sen puskurivyöhykkeellä.

Räjähdysten sarja Transnistriassa tapahtui samaan aikaan, kun sota naapurimaa Ukrainassa jatkuu. Tämä on herättänyt pelkoja Moldovassa, että siitä saattaisi tulla Venäjän seuraava kohde.

Viime viikolla Venäjän armeijan kenraalimajuri Rustam Minnekajev linjasi Venäjän tavoitteita Ukrainassa. Siinä yhteydessä hän sanoi, että Venäjän tavoitteena on valloittaa eteläinen Ukraina ja luoda yhteys Krimiltä Transnistrian separatistialueelle Moldovassa. Hän myös suututti Moldovan viittaamalla venäjää puhuvien ihmisten "sortoon" Transnistriassa.

Ukrainalla edelleen ilmaherruus valtaosassa Ukrainaa

Ukraina hallitsee edelleen valtaosaa ilmatilastaan, koska Venäjä ei ole onnistunut tuhoamaan maan ilmavoimia ja tukahduttamaan Ukrainan ilmatorjuntaa, kertoo Britannian puolustusministeriö tilannekatsauksessaan Twitterissä.

Venäjän ilmavoimat keskittyvät toiminnassaan Ukrainan etelä- ja itäosaan ja tukevat Venäjän maajoukkoja. Sen sijaan Ukrainan pohjois- ja länsiosassa Venäjän ilmavoimilla on rajoitetut mahdollisuudet toimia.

Sen sijaan Venäjä jatkaa iskujaan sotilas- ja logistiikkakohteisiin ympäri Ukrainaa, katsauksessa sanotaan.

Viikkokausia piiritettynä olleessa Mariupolin satamakaupungissa Ukrainan eteläosassa Venäjä on jatkanut ilmaiskuja. Niissä käytetään pääosin vapaasti putoavia pommeja, joita ei voi ohjata. Tämä lisää riskiä siviiliuhrien määrän kasvamisesta, ministeriö toteaa.