Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Venäjän ohjukset lensivät Euroopan suurimman ydinvoimalan yli

Ukrainan valtiollinen ydinvoimayhtiö kertoo, että venäläiset ohjukset lensivät alhaisella korkeudella Euroopan suurimman ydinvoimalan yllä Etelä-Ukrainassa tiistaina, ja toisti varoitukset, että Venäjän hyökkäys voi johtaa "ydinkatastrofiin". Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhtiön mukaan risteilyohjukset olivat lentäneet Zaporizhzhian ydinvoimalan yli ilmaiskun aikana, joka paikallisviranomaisten mukaan osui liikerakennukseen Zaporizhzhian kaupungissa tappaen ainakin yhden ihmisen.

– Matalalla korkeudella suoraan Zaporizzhian ydinvoimalan, jossa on seitsemän ydinlaitosta, joissa on valtava määrä ydinmateriaalia, yläpuolella lentävät ohjukset aiheuttavat valtavia riskejä, Energoatomin vt. johtaja Petro Kotin sanoi.

– Loppujen lopuksi ohjukset voivat osua yhteen tai useampaan ydinlaitokseen, ja tämä uhkaa ydin- ja säteilykatastrofilla ympäri maailmaa, hän sanoi myös Energoatomin Telegram-viestisovelluksessa antamassa lausunnossa.

Energoatom sanoi, että venäläiset joukot, jotka ovat miehittäneet laitosta 4. maaliskuuta lähtien, pitävät raskasta kalustoa ja ammuksia paikalla.

– Kolmekymmentäkuusi vuotta Tshernobylin tragedian jälkeen Venäjä altistaa koko maailman ydinkatastrofin toistumisen vaaralle!, lausunto sanoi.

Venäjä ei heti kommentoinut Energoatomin lausuntoa.

IAEA:n johtaja: Tshernobylin miehitys oli "erittäin vaarallinen"