Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Butshassa kuolleista ihmisistä löytyi nuoliammuksia, kertoo The Guardian: "Ei tulisi koskaan käyttää siviilialueilla"

Ukrainalaisen Butshan kaupungin joukkohaudoista nostetuista ruumiista on löydetty nuoliammuksia, kertoo brittilehti The Guardian oikeuslääkärien tietoihin nojaten.

Ruumiinavauksissa on löydetty pieniä metallisia nuolia useiden kuolleiden yläruumiista ja päistä. Tapauksia on tusinoittain eli ainakin kymmeniä.

The Guardianin pyynnöstä ammuksia arvioinut riippumaton asiantuntija vahvistaa oikeuslääkärien väitteen siitä, että pienet metallinuolet ovat nuoliammuksia, eli flechetteja. Niitä käytettiin The Guardianin mukaan laajasti ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta ovat harvinaisia nykyaikaisessa sodankäynnissä.

Yksi kuori voi sisältää jopa 8 000 pientä metallista nuolta, jotka ovat tyypillisesti 3–4 senttimetriä pitkiä ja räjähtävät satojen metrien laajuudelle. Osuessaan uhriinsa nuolet usein taipuvat ja katkeavat aiheuttaen sisäisiä vammoja useaan kohtaan.

Ne myös läpäisevät tehokkaasti kypärät, sirpaleliivit ja muut suojavarusteet.

Kansainväliset säädökset eivät kiellä nuoliammusten käyttöä, mutta aseen käyttö tiiviisti asutetussa kaupunkiympäristössä rikkoo humanitaarista oikeutta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan nuoliammuksia ei koskaan tulisi käyttää rakennetuilla siviilialueilla.

The Guardianin kirjeenvaihtaja Lorenzo Tondo jakoi Twitterissä kyseisen jutun, jossa näkyy myös kuva nuoliammuksesta.

– Haastattelimme oikeuslääkäreitä Ukrainassa ja löysimme tusinoittaan butshalaisia siviilejä, jotka on tapettu pienillä metallinuolilla, jotka on ammuttu venäläisohjuksista ja joita on laajasti käytetty ensimmäisen maailmansodan aikaan. Niiden ampuminen siviilejä kohti loukkaa humanitaarista lakia, Tondo kirjoittaa.