Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ajatushautomo: Venäjä pyrkii näännyttämään Azovstalin terästehtaassa jäljellä olevat puolustajat ja siviilit

Venäjän joukot pyrkivät näännyttämään jäljellä olevat puolustajat ja siviilit Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Perjantaina julkaistun analyysin mukaan Venäjän joukot eivät todennäköisesti päästä tehtaassa loukussa olevia siviilejä lähtemään.

Raportissa kerrotaan ukrainalaisviranomaisten tiedoista, joiden mukaan Venäjän joukot ovat jatkaneet tehtaan pommittamista ja kieltäytyneet toistuvasti ukrainalaisten pyynnöistä humanitaaristen käytävien avaamiseksi siviilien evakuoimista varten.

Ajatushautomon mukaan Venäjän ja Donetskin "kansantasavallan" joukot vahvistavat edelleen Mariupolin tärkeimpien rakennusten hallintaa ja "todennäköisesti luovat edellytykset miehityshallinnon asettamiseksi".

Ajatushautomo viittaa Venäjän puolustusministeriön perjantaiseen lausuntoon siitä, että Venäjä on valmis humanitaariseen tulitaukoon, jos tehtaassa olevat ukrainalaissotilaat antautuvat.

Ministeriö sanoi lausunnossaan, että Venäjä olisi valmis tehdasalueella olevien siviilien evakuoimiseen. Tulitauko alkaisi, kun Ukrainan joukot "nostavat valkoisia lippuja alueen reunoilla tai tietyissä Azovstalin osissa”.

Ajatushautomo ISW kirjoittaa kuitenkin tilannekatsauksessaan, että Venäjän joukot eivät todennäköisesti päästä siviilejä lähtemään.

Venäjä sanoi torstaina saaneensa Mariupolin satamakaupungin hallintaansa lukuun ottamatta Azovstalin tehdasaluetta, jossa on yhä satoja ukrainalaisia siviilejä ja sotilaita.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu videoita, joissa näkyy Mariupolista lähteviä venäläisjoukkoja. Ajatushautomolla ei kuitenkaan voi tällä hetkellä vahvistaa, mitkä Venäjän joukot ovat kyseessä ja mihin ne ovat matkalla.

Ajatushautomon tuoreimmasta tilannekatsauksesta ovat uutisoineet esimerkiksi brittilehti The Guardian ja yleisradioyhtiö BBC.