Mariupolin läheltä vaikuttaa satelliittikuvien perusteella löytyneen taas uusi joukkohauta – siviilejä yritetään evakuoida kaupungista

Etelä-Ukrainassa otettujen satelliittikuvien uskotaan paljastaneen jälleen uuden venäläisjoukkojen jälkeensä jättämän joukkohaudan Mariupolin satamakaupungin lähellä. Asiasta kirjoittavat muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post ja Radio Svoboda.

Mariupolin kaupunginvaltuusto on jakanut yhdysvaltalaisen satelliittiyhtiö Maxarin ottamat kuvat Telegram-kanavallaan, ja viestissä arvioidaan haudoista löytyvän ainakin tuhat venäläisjoukkojen tappamaa mariupolilaista.

– Tulemme näkemään yhä enemmän ja enemmän tällaisia hautaamisia. Valitettavasti, sanoo Mariupolin kaupunginjohtaja Vadym Boitshenko kaupunginvaltuuston Telegram-viestin mukaan.

Boitshenko arvioi kuolonuhrien määrän Mariupolissa voivan nousta liki 15 000:een.

Vain päivää aiemmin Maxar julkaisi Mariupolin läheltä Manhushista otettuja satelliittikuvia, joissa näkyy joukkohaudoiksi epäiltyjä rivimuodostelmia. Asiasta kirjoittivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutiskanava CNN.

Kuvat ottaneen Maxarin mukaan hautojen määrä on lisääntynyt paikalla maaliskuun puolestavälistä lähtien. BBC ei ole pystynyt vahvistamaan kuvia.

Mariupolin kaupunginvaltuusto on arvioinut Telegram-viestipalvelussa, että Manhushin joukkohaudoissa voi olla jopa 3 000–9 000 siviilin ruumiit, kirjoitti Ukrainan uutistoimisto Ukrinform.

Lisäksi BBC kertoi lauantaina, että Mariupolin päätien varrella on kuvattu videolle ainakin parinkymmenen ihmisen hautaamattomat ruumiit. BBC sanoo laskeneensa tutkimistaan videokuvista, että ruumiita olisi yhteensä 23.

Pääministeri: Venäläiset tuhoavat kaiken

Venäläisjoukkojen jo hyökkäyksen alkuvaiheessa saartamassa satamakaupungissa on edelleen jumissa arviolta 100 000 ihmistä. Kaupunkiin jääneille asukkaille ei ole saatu vietyä ruokaa, vettä tai lääkkeitä.

Mariupolista yritetään jälleen lauantaina evakuoida ihmisiä turvaan. Asiasta kertoi Mariupolin kaupunginjohtajan avustaja Petro Andrjushtshenko CNN:n mukaan.

Evakuointibussien on suunniteltu kulkevan muiden muassa Manhushin ja Berdjanskin läpi Zaporizhzhjaan. Busseihin pääsevät vain naiset, lapset ja vanhukset, mutta myös yksityiset ajoneuvot voivat liittyä kulkueeseen.

CNN:n mukaan ukrainalaisviranomaiset ovat lisäksi arvioineet, että yli 20 000 ihmistä olisi kuollut kaupungissa Venäjän aloitettua hyökkäyksensä helmikuun lopulla.

Uutiskanava ei ole kyennyt varmistamaan viranomaisten arvioita, sillä tarkkoja tietoja kaupungin kuolonuhreista ei ole saatavilla. Venäläisjoukkojen pommitukset ovat moukaroineet Mariupolia viikkokausia ja kaupungin on kerrottu tuhoutuneen lähes täysin.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal kuvaili CNN:n mukaan Mariupolin tilanteen olevan "suurin humanitaarinen katastrofi" Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Shmyhal arvioi Mariupolin voivan olla jopa vuosisadan pahin katastrofi.

Pääministeri kommentoi Mariupolin tilannetta lehdistötilaisuudessa Washingtonissa. Hänen mukaansa kaupungissa on kuollut tuhansia ihmisiä.

– Näemme kauhistuttavat hirmuteot, kun se (Mariupol) vapautetaan venäläisiltä, hän sanoi.

Pääministerin mukaan venäläiset tuhoavat kaiken, mukaan lukien suojat, joiden turvaan siviilit ovat hakeutuneet.

Mariupolin viimeinen linnake

Venäjä on jatkanut ilmaiskuja Azovstalin tehdasalueelle, kertoi Zelenskyin neuvonantaja Oleksi Arestovitsh Guardianin mukaan ukrainalaisella televisiokanavalla.

– Vihollinen yrittää kuristaa Mariupolin puolustajien viimeistäkin vastarintaa Azovstalin alueella, Arestovitsh sanoi.

Venäjä väitti torstaina saaneensa Mariupolin hallintaansa, lukuun ottamatta Azovstalin tehdasaluetta. Tehdasalueelle on kerrottu linnoittautuneen paitsi sotilaita myös siviilejä. Sosiaalisessa mediassa levitettiin lauantaina videoita lapsista tehdasalueen tunneleissa. Videoiden aitoutta ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Mariupolin kaupunki "jatkaa vastarintaa" huolimatta siitä, että Venäjä väittää valloittaneensa sen.

Zelenskyi vakuutti videopuheessaan, että Mariupol "jatkaa Venäjän vastustamista huolimatta kaikesta, mitä miehittäjät sanovat".

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan on kyseenalaista, onko Venäjä saanut Mariupolin hallintaansa. Bidenin mukaan ei ole todisteita siitä, että Mariupol "olisi kaatunut kokonaan".

Brittitiedustelu: Venäjän joukot etenevät hitaasti

Britannian puolustusministeriön uusimman tiedusteluraportin mukaan taistelut Mariupolissa ovat jatkuneet kiivaina siitä huolimatta, että Venäjä ilmoitti kaupungin olevan "vapautettu".

Raportin mukaan taistelujen jatkuminen Mariupolissa hidastaa Venäjän etenemistä Itä-Ukrainan Donbassissa, jonne se on kertonut keskittyvänsä.

– Lisääntyneistä yrityksistä huolimatta Venäjän joukot eivät ole edenneet merkittävästi viimeisen 24 tunnin aikana, Twitterissä julkaistussa raportissa kerrottiin lauantaiaamuna.

Venäjän presidentinkansliasta kerrottiin kuitenkin CNN:n mukaan, että kuluneen vuorokauden aikana Venäjän joukot olisivat saaneet haltuunsa 42 asuinaluetta Donetskissa.

YK:n Guterresin määrä tavata Ukrainan Zelenskyi

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tapaa Ukrainan presidentin Zelenskyin ensi viikolla. YK kertoo asiasta lausunnossaan. Zelenskyin lisäksi Guterres tapaa Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

Ennen Ukrainaa Guterres matkustaa Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan, jossa hän tapaa tiistaina presidentti Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Zelenskyi: Venäjä aikoo hyökätä myös muihin maihin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seurannut sota ovat vasta alkusoittoa, varoitti Ukrainan presidentti Zelenskyi öisessä puheessaan. Zelenskyin puheesta kirjoittaa Guardian-lehti. Zelenskyin mukaan Venäjän Moldovaan liittyvät lausunnot todistavat Venäjän aikovan hyökätä myös muihin maihin.

Venäjän keskisen sotilasalueen varakomentaja, kenraalimajuri Rustam Minnekajev sanoi aiemmin Venäjän haluavan luoda maayhteyden Krimin niemimaalta Venäjän tukemalle Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.

Lausunnon jälkeen Moldovan ulkoministeriö kutsui Venäjän Moldovan-suurlähettilään puhutteluun.

Minnekajev sanoi muun muassa, että Transnistriassa venäjää puhuvia ihmisiä sorretaan. Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka