Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bellingcatin tutkija: Ukrainaan lähetettiin 8 000 Wagnerin palkkasoturia taistelemaan Venäjän rinnalla, heistä jo 3 000 kuollut taisteluissa

Tutkivan journalismin sivusto Bellingcatin Venäjään erikoistunut tutkija Christo Grozev on arvioinut todistajalausunnossaan Britannian ulkoasiavaliokunnalle, että Ryhmä Wagnerin palkkasotureita on kuollut Ukrainassa jo 3 000. Bellingcatin tietojen mukaan kaikkiaan 8 000 Wagnerin sotilasta lähetettiin taistelemaan Venäjän rinnalla sen aloittamassa hyökkäyssodassa.

Grozevin lausunnosta uutisoivat esimerkiksi Daily Mail ja Independent.

Wagnerin toiminnasta perillä olevat lähteet ovat kertoneet Bellingcatille, että Venäjän joukoissa taistelevien palkkasotilaiden määrä on "paljon odotettua suurempi". Kolmesta Ukrainan konfliktiin osallistuvasta palkka-armeijasta Wagnerin joukkovahvuus on lähteiden mukaan mittavin.

Wagnerin 8 000 hengen miehitykseen sisältyy Grozevin mukaan 200 sellaista henkilöä, jotka lähetettiin Kiovaan ennen varsinaista konfliktin alkua salamurhaamaan poliittisesti tärkeitä henkilöitä - tässä kuitenkaan onnistumatta. "Suuri määrä" sotilaita on sittemmin lähetetty Ukrainaan niiden saattueiden mukana, jotka etenivät Valko-Venäjältä kohti Kiovaa.

Grozev sanoi valiokunnalle, että Wagnerin sotilaita oli paikalla myös Butshassa. Venäläisjoukkojen vetäydyttyä alueelta on löytynyt satoja tapettuja siviilejä. Epäiltyjä sotarikoksia tutkitaan yhä, mutta esimerkiksi perjantaina YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet vahvisti, että Butshassa on dokumentoitu ainakin 50 siviiliä, jotka on todistetusti "tapettu laittomasti".

Erään entisen Wagner-jäsenen mukaan palkkasotilaista 10-15 prosenttia on "sosiopaatteja" ja "ihmisiä, jotka taistelevat, koska he nauttivat tappamisesta".

Amerikkalaisen War Studies - ajatushautomon mukaan Venäjän hätkähdyttävät tappiot ja viimeisin tavoite vallata Donbassin alue viittaisivat siihen, että Wagnerin johto on matkustanut valvomaan joukkojensa toimintaa Itä-Ukrainaan.

Venäläisoligarkki Jevgeni Prigožinin eli "Putinin kokin" uskotaan parhaillaan olevan Donbassissa. Häntä pidetään yleisesti Wagnerin omistajana, vaikka hänellä ei ajatushautomon tietojen mukaan ole sotilaallista kokemusta. Hänen tehtävään on operaatioiden rahoittaminen sekä niitä koskevat rekrytoinnit. Ryhmä Wagner on tehnyt laajasti yhteistyötä Venäjän Tiedustelupäähallinnon (GRU) kanssa ja ryhmän alkujaan perusti GRU:n eläköitynyt prikaatinkomentaja.