Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n pääsihteeri matkaa Moskovaan ensi viikolla, tapaa Putinin ja Lavrovin

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres matkustaa Moskovaan ensi tiistaina. Hän keskustelee sekä presidentti Vladimir Putinin että ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa.

Asiasta ilmoitti sekä YK että Kreml perjantaina, mutta muita yksityiskohtia tapaamisesta ei annettu.

Putinilla ei ole ollut kontakteja Guterresiin sen jälkeen, kun tämä sanoi Venäjän sotatoimien Ukrainassa olevan YK:n peruskirjan vastaisia.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoi perjantaina, että eräät Venäjän toimet Ukrainassa voivat täyttää sotarikoksen tunnusmerkit. Hän viittasi muun muassa asutusalueiden umpimähkäisiin pommituksiin, siviilien tappamisiin sekä sairaaloiden ja koulujen tuhoamisiin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja keskusteli Putinin kanssa

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoo keskustelleensa puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Michel tviittasi vaatineensa Putinilta voimakkaasti välitöntä humanitaarista pääsyä Mariupoliin sekä turvallista poistumistietä sieltä ja muista Ukrainan piiritetyistä kaupungeista.

Michel kertoi myös toistaneensa EU:n tukevan vankkumatta Ukrainaa ja sen itsenäisyyttä sekä tuomitsevan Venäjän hyökkäystoimet.

Putin puolestaan syytti Ukrainaa siitä, ettei se salli ukrainalaisjoukkojen antautumista piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa. Kremlin mukaan Putin oli sanonut Michelille, että kaikille aseensa laskeville sotilaille taataan henkiin jääminen, kansainvälisen oikeuden mukainen kunnollinen kohtelu sekä lääkintähuolto.

Lavrov: Venäjän ja Ukrainan neuvottelut pysähtyneet

Venäjän ja Ukrainan väliset neuvottelut ovat pysähtyneet, kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perjantaina. Hänen mukaansa Venäjä ei ole saanut vastausta viitisen päivää sitten lähettämäänsä ehdotukseen.

Toisaalta Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinski sanoi puhuneensa ukrainalaisen kollegansa kanssa perjantaina.

Viime viikolla Ukraina sanoi, että sodan päättämiseen tähtäävät neuvottelut Venäjän kanssa ovat "erittäin vaikeat".

Putin syytti puhelinkeskustelussa EU:n Michelin kanssa Ukrainaa epäjohdonmukaisuudesta. Putinin mukaan Ukraina "ei ole valmis etsimään molempia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja".