Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvaliokunnan johtoon Kanervan tilalle nousemassa Petteri Orpo

Kokoomuksen ehdokas eduskunnan puolustusvaliokunnan johtoon on puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo. Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti kokouksessaan torstaina esittää tehtävään Orpoa. Eduskuntaryhmän päätös oli yksimielinen.

Orpo seuraa tehtävässä kansanedustaja Ilkka Kanervaa, joka kuoli kiirastorstaina vakavaan sairauteen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan päätös Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on tämän kevään tärkein päätös ja sen vuoksi puolue haluaa puheenjohtajansa eduskunnan puolustusvaliokunnan johtoon.

– Haluamme varmistaa tällä, että Orpolla on mahdollisuus mahdollisimman hyvin eri foorumeilla vaikuttaa tämän Nato-ratkaisun muotoutumiseen, Mykkänen perusteli Orpon valintaa toimittajille eduskunnassa.

– Nato-jäsenyys on selvästi tärkein päätös tänä vuonna, ja siihen laitamme tärkeimmät paukkumme lähikuukausien aikana. Siksi päädyimme ratkaisuun, että puolueen puheenjohtaja ottaa valiokunnan johdettavakseen, Mykkänen jatkoi.

Mykkäsen mukaan Orpo toimii puolustusvaliokunnan puheenjohtajana Nato-jäsenyysprosessin ajan.

– Katsomme sitten uudestaan tilannetta, kun tämä asia on selvemmillä vesillä, Mykkänen sanoi.

Orpo parhaillaan Yhdysvalloissa

Orpo on parhaillaan vierailulla Yhdysvalloissa yhdessä Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin kanssa. Puheenjohtajat tapaavat matkallaan yhdysvaltalaisia poliitikkoja ja asiantuntijoita, ja asialistalla on muun muassa Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys.

Suomalaisen sisarpuolueensa tavoin Ruotsin maltillinen kokoomus on kannattanut Ruotsin Nato-jäsenyyttä jo pitkään.

Kokoomuksen tiedotteessa myös Orpo painottaa, että päätös mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on tämän kevään tärkein päätös.

– Haluan omalta osaltani olla varmistamassa, että eduskuntaan tuotu ajankohtaisselonteko saa perusteellisen mutta ripeän käsittelyn. Päätös Nato-jäsenyydestä on tehtävä jo lähiviikkojen aikana. Eduskunnan velvollisuus on varmistaa Suomen ja suomalaisten turvallisuus, Orpo sanoo tiedotteessa.

Orpo sanoo olevansa surullinen, että puheenjohtajan tehtävä tuli täytettäväksi.

– Olisin sydämestäni toivonut, että puolustusvaliokuntaa olisi saanut johtaa erityisesti tällaisena aikana eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja Ilkka Kanerva. Puhemiehen sanoin hän jätti korvaamattoman aukon perheeseen, eduskuntaan ja koko Suomeen. Otan osaa Kanervan omaisten ja läheisten suruun, Orpo sanoo.

Lopullinen sinetti tiistaina

Eduskunnan työjärjestyksen mukaisesti valiokunta valitsee puheenjohtajan keskuudestaan. Orpo on määrä valita puolustusvaliokunnan jäseneksi eduskunnan täysistunnossa perjantaina, jolloin puolustusvaliokunta asetetaan uudelleen.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajan Jari Ronkaisen (ps.) mukaan puheenjohtajavalinta tehdään puolustusvaliokunnan kokouksessa ensi tiistaina.

Eduskuntaryhmien välisessä paikkajaossa puolustusvaliokunnan puheenjohtajuus kuuluu kokoomukselle tämän vaalikauden ajan.

Ilkka Kanerva toimi puolustusvaliokunnan puheenjohtajana kolmeen eri otteeseen yhteensä yli kymmenen vuoden ajan vuosina 1999–2003, 2015–19 ja 2019–22.