Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä jatkaa joukkojen keskittämistä Ukrainan itärajalle ja yrittää murtaa Ukrainan puolustuksen, kertoo Britannian puolustusministeriö – Ukraina saa ilmatorjuntaohjuksia Norjasta

Venäjä jatkaa joukkojensa keskittämistä Ukrainan itärajalle samaan aikaan kun taistelut Donbassin alueella kiihtyvät ja Venäjän joukot yrittävät murtautua läpi Ukrainan puolustuslinjoista, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä katsauksessaan Twitterissä.

Venäjän ilmavoimien toiminta Ukrainan pohjoisosissa pysynee vähäisenä, koska joukot ovat vetäytyneet Kiovan pohjoispuolelta. Täsmäiskujen vaara on kuitenkin olemassa kaikkialla Ukrainassa, puolustusministeriö varoittaa. Hyökkäyksillään kaupunkeihin ympäri Ukrainaa Venäjä yrittää häiritä täydennysjoukkojen ja aseiden kuljettamista maan itäosaan.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä iski keskiviikon vastaisen yön aikana yli tuhanteen sotilaskohteeseen Ukrainassa. Venäjä sanoo niin ikään tuhonneensa toistakymmentä panssariajoneuvoa tai tankkia ja kuusi miehittämätöntä lennokkia.

Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Venäjä tehnyt kymmeniä ilma-iskuja

Venäjä jatkoi myös iskujaan Itä-Ukrainassa, ilmoitettuaan tiistaina aloittaneensa "uuden vaiheen operaatiossa".

Itäisen Luhanskin kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Ukrainan joukot sinnittelivät taistelujen kovetessa Donbassin alueella. Venäjän mukaan sen joukot ovat tehneet 73 ilmaiskua ympäri Ukrainaa kymmeniin eri kohteisiin, mihin ukrainalaisjoukot olivat keskittyneet.

Itäisessä Kramatorskissa Donetskin alueella asukkaat odottivat jo pahinta.

– Tämä tulee olemaan sekamelska. Mitään hyvää ei ole odotettavissa, sanoi 53-vuotias Alexander AFP:lle.

Yli miljoona ukrainalaista palannut kotimaahansa, Ukrainan rajavartiosto kertoo

Noin 1,1 miljoonaa ukrainalaista on palannut kotimaahansa Venäjän hyökkäyksen alettua helmikuun lopulla, Ukrainan rajavartioston edustaja on kertonut toimittajille.

YK:n mukaan Ukrainasta on paennut Venäjän hyökkäyssotaa jo noin viisi miljoonaa ihmistä.

Maan rajojen ulkopuolelle lähteneistä 90 prosenttia on naisia ja lapsia. Ukrainassa 18–60-vuotiaat miehet on kutsuttu sodan vuoksi asevoimien palvelukseen, eivätkä he ole voineet lähteä maasta.

Lähes kaksi kolmasosaa kaikista Ukrainan lapsista on joutunut lähtemään kodeistaan, mukaan lukien kodeistaan maan rajojen sisällä toisaalle paenneet.

Norja antaa Ukrainalle ilmatorjuntaohjuksia

Norjan hallitus kertoo toimittaneensa Ukrainalle sata ranskalaisvalmisteista Mistral-ilmatorjuntaohjusta, kertoo uutistoimisto AFP. Norja vastaa toimituksella Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin maaliskuun lopussa maan parlamentille tekemään pyyntöön toimittaa Ukrainaan ilmatorjuntaohjuksia.

Maan puolustusministeriön mukaan ohjukset olivat aiemmin Norjan laivaston alusten aseistuksena. Puolustusministeri Bjørn Arild Gramin mukaan Norjan armeija on luopumassa Mistral-ohjusten käytöstä, mutta ne ovat edelleen moderneja ja tehokkaita aseita, joista tulee olemaan paljon hyötyä Ukrainassa.

Norja on jo aiemmin toimittanut Ukrainaan 4 000 panssarintorjunta-asetta sekä muuta pienempää sotakalustoa.