Ukraina ja Venäjä ehdottavat vanginvaihtoa: Ukraina haluaa taistelijansa ja Mariupolin siviilit vastineena oligarkista, Venäjä tarjoaa kahta brittiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Venäjää halusta tuhota koko Donbassin alue Itä-Ukrainassa. Samanlaisia syytöksiä Ukrainan päättäjät ovat esittäneet satamakaupunki Mariupolista.

Ukrainan viranomaiset ovat vedonneet Donbassissa oleviin ihmisiin, jotta nämä pakenisivat Venäjän suurhyökkäystä Ukrainan länsiosiin. Sunnuntai-illan lausunnossaan Zelenskyi sanoi Venäjän haluavan "kirjaimellisesti tehdä lopun Donbassista ja tuhota sen".

Venäjä pyrkii nyt ottamaan hallintaansa sekä Donbassin että Mariupolin ja luomaan maayhteyden jo itseensä liittämälleen Krimin niemimaalle.

Ukraina on vannonut puolustavansa Mariupolia. Sunnuntaina Venäjä ilmoitti, että jäljellä olevien ukrainalaisjoukkojen on laskettava aseensa ja antauduttava Mariupolissa, mutta näin ei tapahtunut.

Mariupolista on tullut symboli Ukrainan vimmaiselle vastarinnalle Venäjän hyökättyä maahan helmikuun 24. päivänä. YK:n ruokaohjelma WFP on sanonut, että yli 100 000 siviiliä Mariupolissa on nälänhädän partaalla eikä vettä ja lämmitystä ole.

Siviilien tilannetta kaupungissa on useaan otteeseen kuvailtu katastrofaaliseksi, ja Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet dokumentoivansa todisteita Venäjän epäillyistä sotarikoksista kaupungissa Haagiin toimitettavaksi.

Evakuoinnit idässä edelleen tauolla

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoi maanantaina, että evakuoinnit Ukrainan itäosista eivät edelleenkään onnistu. Myös sunnuntaina hän ilmoitti, ettei humanitaarisista käytävistä ollut saatu aikaan sopua venäläisjoukkojen kanssa, minkä takia evakuointeja ei voitu tehdä.

Vereshtshuk syyttää Venäjän joukkoja reittien tulittamisesta ja kulkemisen estämisestä vastoin kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Luhanskin viranomaiset kertoivat ukrainalaismedialle, että joitakin kymmeniä ihmisiä kuitenkin evakuoitiin sunnuntaina vaarasta huolimatta.

Lvivin aamuisissa iskuissa kuoli useita

Venäjän iskut ovat jatkuneet viime päivinä myös muualla maassa, ja hyökkääjä on tehnyt ilmaiskuja esimerkiksi pääkaupunki Kiovan alueella sijaitseviin sotatarviketehtaisiin. Monissa iskuissa eri puolilta maata on raportoitu kuolonuhreista ja haavoittuneista.

Maanantaina Länsi-Ukrainassa sijaitsevan Lvivin kaupungin pormestari kertoi Venäjän tehneen viisi ohjusiskua kaupunkiin. Alueen kuvernöörin mukaan iskuissa sekä kuoli että loukkaantui useita ihmisiä, joukossa ainakin yksi lapsi.

Iskuista kertoi myös muiden muassa Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak. Viranomaiset ovat neuvoneet ihmisiä pysymään suojissa.

Lvivin asukas kertoo uutistoimisto AFP:lle nähneensä paksuja savupilviä taivaalla asuintalon yläpuolella, ja kuvia savusta ovat jakaneet monien kansainvälisten medioiden toimittajat. Ukrainan rautatieyhtiön edustaja on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa näkyy savua ja liekkejä rautatien vierellä olevassa rakennuksessa. Hänen mukaansa rautatieinfraa on vahingoittunut ja liikenteessä voi olla viivästyksiä, mutta matkustajia tai henkilökuntaa ei ole loukkaantunut.

Lviv on tähän asti suurelta osin säästynyt taisteluilta. Aiemmin Venäjä on iskenyt Lvivissä ja sen lähellä esimerkiksi sotilaskohteisiin.

Monet Ukrainan sisällä sotaa paenneet ovat menneet Lviviin, ja useat länsimaat siirsivät sinne suurlähetystöjään Kiovasta sodan alkuvaiheessa.

Ukraina ja Venäjä ehdottavat vanginvaihtoa

Ukrainan turvallisuuspalvelu ja Venäjän valtiontelevisio ovat julkaisseet videot ehdottaen vanginvaihtoa.

Ukrainan videossa on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena pidetty ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk, joka katsoo suoraan kameraan ja pyytää Putinia ja Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä vaihtamaan hänet Ukrainan taistelijoihin ja saarretun Mariupolin kaupungin asukkaisiin.

Venäjän televisiossa näytetyssä videossa sanotaan olevan kaksi brittiä, jotka ovat taistelleet Ukrainan puolella. Videolla miehet kertovat haluavansa tulla vaihdetuiksi Medvedtshukiin ja pyytävät Britannian pääministeriä Boris Johnsonia neuvottelemaan heidän vapauttamisestaan. On epäselvää, kuinka vapaasti miehet ovat voineet puhua.

Zelenskyi kutsui Macronin katsomaan tuhoja omin silmin

Ukrainan pohjoisosista vetäytyneet Venäjän joukot jättivät jälkeensä valtavaa tuhoa ja siviilien ruumiita. Butshan kaupungin pormestari on sanonut venäläissotilaiden raiskanneen niin miehiä, naisia kuin lapsiakin.

Presidentti Zelenskyi kertoi viikonloppuna CNN:n haastattelussa, että hän on kutsunut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Ukrainaan todistamaan omin silmin Venäjän tekemää "kansanmurhaa". Macron on itse välttänyt termin käyttöä.

BBC:lle viime viikolla antamassaan haastattelussa Zelenskyi kertoi pitävänsä Macronin kanssa tiiviisti yhteyttä. Ranska on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

Zelenskyi on pyytänyt länsimaita toimittamaan Ukrainalle välittömästi lisää raskasta aseistusta. Venäjä puolestaan on varoittanut Yhdysvaltoja seurauksista, jos maa toimittaa Ukrainalle asejärjestelmiä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka