Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi ehdottaa Venäjälle maanpetoksesta epäillyn ukrainalaisoligarkin vaihtamista sotavankeihin – "Vaihdamme teidän miehenne meidän poikiimme ja tyttöihimme"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdottaa Venäjälle ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshukin vaihtamista ukrainalaisiin sotavankeihin.

Maanpetoksesta epäilty Medvedtshuk pakeni kotiarestistaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Zelenskyi kertoi tiistaina, että Ukrainan tiedustelupalvelu otti Medvedtshukin kiinni erikoisoperaatiossaan.

– Ehdotan Venäjälle, että vaihdamme tämän teidän miehenne meidän poikiimme ja tyttöihimme, jotka ovat Venäjän vankeina, Zelenskyi kertoi ehdotuksestaan Telegram-viestipalvelussa julkaistussa puheessaan.

Zelenskyi julkaisi kiinniotetusta Medvedtshukista myös kuvan, jossa hänellä on Ukrainan armeijan asepuku päällään.

– Jos Medvedtshuk on päättänyt laittaa päälleen sotilaspuvun, häntä koskevat sodankäynnin säännöt, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Zelenskyi korostaa Medvedtshukin toimivan myös varoittavana esimerkkinä venäläissotilaille.

– Kun edes entiset oligarkit eivät pääse pakoon, niin entä Venäjän takamailta tulleet yksinkertaisemmat rikolliset? Me saamme kiinni kaikki, Zelenskyi sanoi.

Kremlin edustaja Dmitri Peskov kieltäytyi tiistai-iltana kommentoimasta Medvedtshukin kiinniottoa. Peskovin mukaan Ukraina levittää niin paljon valheellista tietoa, että väitteet on ensin tarkistettava.

Putinin arveltiin kaavailleen Medvedtshukia Ukrainan johtoon

Myös lakimiehenä ja kansanedustajana toiminut oligarkki Viktor Medvedtshuk on yksi Ukrainan rikkaimmista ihmisistä. Hän oli skandaaleissa marinoituneen Ukrainan entisen presidentin Leonid Kutshman kansliapäällikkönä vuosina 2002–2005.

Medvedtshukilla on läheiset suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Medvedtshuk on itse kertonut, että Putin on hänen nuorimman tyttärensä kummisetä.

Venäjän hyökkäyksen alkaessa muun muassa yhdysvaltalaislehti Newsweekin haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että Putin aikoisi asettaa Medvedtshukin Ukrainan johtoon sen jälkeen, kun Venäjä olisi saanut Zelenskyin syrjäytettyä.