Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi selvittää Vantaan vankilan toimintaa – tammikuussa sellissä surmattuun uhriin oli kohdistettu "brutaalia" väkivaltaa päivien ajan, tukehdutettiin lopuksi muovipussilla

Vantaan vankilan matkasellissä tammikuussa kuolleeseen uhriin kohdistettiin raakaa väkivaltaa jopa kahden vuorokauden ajan. Lopuksi uhri tukehdutettiin kuoliaaksi muovipussilla, kertoo poliisi tiedotteessa.

Poliisi kertoo tekevänsä selvityksen Vantaan vankilan osalta siitä, miksi uhriin kohdistunut väkivalta on jäänyt huomaamatta. Selvityksessä käydään poliisin mukaan läpi vankeinhoitoon liittyvät lait, määräykset ja ohjeet erityisesti vankien käsittelystä matkaselliosastolla.

Poliisi kertoo arvioivansa selvityksen perusteella henkilökunnan toimintaa tapahtumaan liittyen sekä sitä, onko viranomaisia syytä epäillä rikoksesta.

Poliisin mukaan teon motiivilla yhteys uhrin rikolliseen taustaan

Poliisin mukaan noin 20-vuotiaan uhrin henkirikoksesta epäillään 19- ja 23-vuotiaita miehiä. Poliisi on tutkinut asiaa murhana.

– Epäilemme, että 19-vuotias ja 23-vuotias mies murhasivat samassa sellissä olleen miehen suunnitelmallisesti raakaa ja julmaa väkivaltaa käyttäen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä tiedotteessa.

Poliisin mukaan pitkäkestoinen väkivalta yltyi lopulta erittäin raa'aksi ja julmaksi. Väkivalta oli poliisin mukaan "brutaalia" ja siinä oli käytetty erilaisia välineitä. Teosta epäillyt miehet ovat olleet vangittuina tammikuusta lähtien.

Poliisin mukaan uhrilla olisi ollut mahdollisuus kertoa kokemastaan väkivallasta vankilan henkilökunnalle esimerkiksi ruokailujen tai ulkoilun aikana. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Poliisin mukaan esitutkinnassa on selvinnyt, että teon motiivilla on iso yhteys uhrin rikolliseen taustaan. STT:n tietojen mukaan uhri oli tuomittu muun muassa törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä.

Kolme muuta sellissä ollutta todistivat väkivaltaa

Samassa matkasellissä oli uhrin ja kahden epäillyn lisäksi kolme muuta miestä. Heidät vangittiin esitutkinnan alkuvaiheessa niin ikään henkirikoksesta epäiltynä, mutta vapautettiin myöhemmin, kun poliisi ja syyttäjä päätyivät epäilemään murhasta 19- ja 23-vuotiaita miehiä.

Poliisin mukaan kolme muuta sellissä ollutta miestä ovat asiassa todistajan asemassa.

– He ovat tienneet väkivallasta ja joutuneet näkemään sitä, mutta eivät mahdollisesti ole uskaltaneet kertoa väkivallasta vankilan henkilökunnalle. He olivat jossain määrin pyrkineet auttamaan uhria, mutta kokonaisarvion mukaan heillä ei käytännössä ollut mahdollisuutta puuttua tilanteeseen, kertoo Tyynelä.