Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pormestari: Harkovassa raskas ja useita uhreja vaatinut pommitus, Venäjä pidätti tunnetun Kremlin kriitikon – seurasimme maanantain tapahtumia

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.49 Päätämme seurannan tältä päivältä. Päivittyvä seuranta pyörii jälleen aamulla!

22.43 Presidentti Sauli Niinistö vahvisti Helsingin Sanomille, että Helsingissä kokoontui viime viikolla niin sanottu Jakobsonin-Wallenbergin ryhmä. Diplomaatti Max Jakobsonin takavuosina perustama epävirallinen keskusteluryhmä pitää yhteyttä ja käy keskusteluja Suomen ja Ruotsin suhteiden edistämiseksi.

Ruotsalaislehti Expressen uutisoi aiemmin, että Ruotsin valtiovarainministeri Mikael Damberg, maan puolustusvoimien komentaja Micael Bydén ja joukko ruotsalaisia yritysjohtajia kävi Suomessa salaisessa Nato-kokouksessa viime viikolla.

Expressen: Suomen ja Ruotsin salainen Nato-tapaaminen viestitti ruotsalaisille, että Natosta jääminen voi saada taloudellisia seurauksia

22.09 Venäjän hyökkäyksen jälkeen sodassa on kuollut 183 ja haavoittunut 342 lasta, Ukrainan syyttäjävirasto on kertonut CNN:n mukaan. Luvut eivät ole kattavia, syyttäjäviraston tiedotteessa huomautetaan, koska sotatoimet ovat yhä käynnissä useilla alueilla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi aiemmin "kymmenientuhansien" ihmisten kuolleen pelkästään saarretussa Mariupolin kaupungissa. Ukrainan antamia lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

21.42 Venäjän poliisi on ottanut kiinni tunnetun oppositiohahmon Vladimir Kara-Murzan Moskovassa. Asiasta uutisoivan CNN:n mukaan Kara-Murzan kiinniotosta on raportoinut sekä toinen oppositiopoliitikko että Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti.

Kara-Murza otettiin kiinni asuntonsa ulkopuolella Moskovassa. Hän on aiemmin selviytynyt kahdesta epäillystä myrkyttämisyrityksestä. Syy Kara-Murzan kiinniottamiseen on toistaiseksi epäselvä, mutta hän on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja antanut aiemmin maanantaina julkaistun haastattelun CNN:lle.

Tunnettu oppositiohahmo on otettu kiinni Moskovassa

21.24 Viikkoja piiritetyn Mariupolin varapormestari Serhi Orlov kertoo BBC:lle, taistelut kaupungin hallinnasta jatkuvat, ja kiistää Facebookissa kiertäneen väitteen, jonka mukaan ukrainalaisjoukkojen ammukset olisivat loppumassa. Päivityksen on allekirjoittanut Ukrainan 36. merijalkaväkiprikaatin edustaja, mutta sen aitoudesta ei ole varmuutta.

Saman päivityksen mukaan yli puolet Ukrainan taisteilijoista olisi haavoittunut, ja että Ukraina on menettämässä Mariupolin. Orlovin mukaan kaupunki pitää yhä pintansa Venäjää vastaan.

20.44 Suomen pääkaupunki Helsingissä järjestettiin Nato-aiheinen kokous, johon osallistui suomalaisia ja ruotsalaisia poliitikkoja ja yritysjohtajia, kertoo ruotsalaislehti Expressen. Suomessa asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan kokoukseen osallistui muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin valtiovarainministeri Mikael Damberg. Lisäksi paikalla olivat lehden mukaan Suomen puolustusvoimien komentaja (Timo Kivinen) ja hänen ruotsalainen kollegansa Micael Bydén. Tapaamisen järjesti Max Jakobson -ryhmä, joka on nimetty edesmenneen suomalaisdiplomaatin mukaan.

Paikalla oli myös raskaan sarjan yritysjohtajia kuten sijoitusyhtiö Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob Wallenberg. Ruotsalaislehden mukaan kokouksessa tapetilla olivat Nato-jäsenyys ja sen vaikutuksen liike-elämään. Expressen hallituslähteiden mukaan poliittisessa keskustelussa on pohdittu, mitä Naton ulkopuolelle jättäytyminen ja Ukrainan sota tarkoittaisi esimerkiksi talouskasvulle, työpaikoille ja investoinneille.

Expressen yritti tavoittaa kommenttia niiltä yritysjohtajilta, joiden kerrotaan osallistuneen kokoukseen. He eivät suoraan ottaneet kantaa Helsingin kokoukseen tai Nato-jäsenyyteen. Ruotsin valtiovarainministeri ei suostunut kommentoimaan asiaa.

Expressen: Helsingissä pidettiin viime viikolla vaivihkaa Nato-aiheinen kokous – paikalla Suomen ja Ruotsin poliittisen- sekä yritysmaailman kerma

19.54 Melkein kaksi kolmasosaa Ukrainan lapsista on joutunut jättämään kotinsa Venäjän hyökättyä Ukrainaan kuusi viikkoa sitten.

Asiasta kertoi YK:n lastenjärjestö Unicefin edustaja Manuel Fontaine maanantaina CNN:n mukaan. Ukrainaan jääneistä, arviolta noin 3,2 miljoonasta lapsesta melkein puolet on vaarassa kärsiä nälästä, hän lisäsi.

Lasten tilanne on pahin Mariupolin ja Hersonin kaupungeissa, joissa lapset perheineen ovat viikkoja eläneet pommisuojissa tai kellareissa ilman juoksevaa vettä, riittävää ruokaa tai terveyspalveluja.

19.51 MTV Uutisten teettämässä kyselyssä jo 68 prosenttia vastaajista kannatti Nato-jäsenyyden hakemista. Maanantaina julkaistussa kyselyssä Nato-jäsenyyden vastustajien määrä oli 12 prosenttia.

MTV:n kyselystä selvisi myös, että hieman yli puolet vastaajista haluaisi, että Suomi hakisi Naton jäsenyyttä kuukauden sisällä, jos mahdollista. Kysely oli toteutettu internetpaneelina, ja vastaajia oli 1 863.

19.43 Itä-Ukrainassa sijaitsevaa Harkovaa on pommitettu raskaasti maanantaina, kertoo kaupungin pormestari Ihor Terekhov televisiohaastattelussa. Asiasta uutisoi Reuters.

Terekhovin mukaan pommitus on vaatinut runsaasti uhreja ja esimerkiksi yhden lapsen. Terkhovilta kysyttiin haastattelussa Venäjän uuden hyökkäyksen uhasta. Hänen mukaansa kaupungissa ei ole paniikkia ja että Ukrainan joukot ovat valmiita puolustautumaan.

19.05 Tällä hetkellä nopein tapa Ukrainan puolustautumisen tukemiseen on aseiden toimittaminen, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). EU-maiden ulkoministerit keskustelivat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan kokouksessaan maanantaina.

EU on lisäämässä edelleen Ukrainalle annettavaa aseapua. Haaviston mukaan nyt tavoitteena on, että EU:n rauhanrahaston avulla Ukrainalle voitaisiin toimittaa aseita ja puolustustarvikkeita 1,5 miljardin euron edestä, kun aiemmin summaksi oli kaavailtu yhtä miljardia.

Venäjä on koonnut joukkojaan Itä-Ukrainaan, ja odotettavissa on, että taistelut vielä kiihtyvät alueella. Ukraina on toivonut länsimailta lisää aseapua.

Ukraina toivoo länneltä yhä raskaampaa aseapua, kun sodan painopiste siirtyy itään – EU-maiden ulkoministerit keskustelivat jälleen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

18.30 Itävallan liittokansleri Karl Nehammerin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Moskovassa on päättynyt. CNN:n mukaan tapaaminen kesti yli tunnin.

Nehammer oli ensimmäinen Putinin luona vieraileva EU-maan johtaja Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Itävalta ei ole sotilasliitto Naton jäsen, ja se on vaalinut hyviä suhteita Venäjään vuosikymmenien ajan. Puolueettomana maana Itävalta on usein esiintynyt neuvottelijana Venäjän ja Euroopan välisissä suhteissa.

Nehammerin mukaan vierailu ei ollut tarkoitettu "ystävyyden osoitukseksi" vaan sen viesti oli, että sodan Ukrainassa on loputtava kaikkien osapuolten parhaaksi.

– Mainitsin vakavat sotarikokset Butshassa ja muualla, ja painotin, että niistä vastuussa olevat on saatettava oikeuteen, Nehammer sanoi.

Itävallan liittokanslerin mukaan tapaaminen Putinin kanssa Moskovassa oli "suora, avoin ja vaikea"

17.41 Ukraina odottaa Venäjän aloittavan suurhyökkäyksen maan itäosassa "pian", kertoi puolustusministeriön tiedottaja Oleksandr Motuzyanyk maanantaina. Asiasta uutisoi AFP.

– Emme tiedä tarkalleen milloin se tapahtuu, mutta valmistautuminen (hyökkäykseen) on lähes valmis, hän kertoi.

Ukrainan torjuttuaan hyökkäyksen Kiovan seudulla länsimaiset tiedustelijatiedot ovat ennakoineet, että Venäjä keskittää hyökkäyksensä Ukrainan itä- ja eteläosiin. Motuzyanyk uskoo Venäjän havittelevansa kulkuyhteyttä Krimin pohjoispuolella sijaitsevalle Hersonin alueelle, jota se hallitsee.

Motuzjanykin mukaan Venäjän sotamenestys itä- ja eteläosissa vaikuttaa siihen, päättääkö se hyökätä Kiovaan uudestaan. Venäjän presidentin Vladimir Putinin uskotaan havittelevan jonkinlaista voittoa ennen 9. toukokuuta vietettävää voiton päivää, jolloin Moskovassa järjestetään perinteinen paraati juhlistamaan natsi-Saksasta saatua voittoa.

17.19 Ukrainan hätäviranomainen Oleg Bondar kertoo BBC:n mukaan, että noin 300 000 neliökilometriä eli puolet Ukrainan pinta-alasta täytyy raivata maamiinoista, ja merkittävä määrä räjähteitä lojuu edelleen alueilla, josta venäläisjoukot ovat vetäytyneet.

Erityisesti raivaustöitä riittää Kiovan seudulla ja muualla maan pohjoisosissa. Raivaustyöt ovat päättyneet esimerkiksi Irpinissä lähellä pääkaupunkia. Myös yksityisomisteisia maa-alueita on vielä kartoittamatta, sillä niiden tutkimiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Tilannetta tarkastetaan maamiinojen osalta myös Harkovan ja Nikolajevin alueella, vaikka siellä taistelut ovat yhä käynnissä.

16.54 S-ryhmä on ollut Pietarissa jo oikeudessa vetäytymisestään Venäjän markkinoilta, kertoo RBC-lehti. Venäjän hyökättyä Ukrainaan S-ryhmä päätti lopettaa pikaisesti kaikki 16 Prismaansa Pietarissa.

Liikekeskusten hallintayhtiöt ovat vaatineet vuokrasaataviaan oikeusteitse. Niitä edustava Europolis Baltic Rus on venäläismedia RBC:n mukaan perännyt S-ryhmän venäläiseltä tytäryhtiötä 3,8 miljoonaa ruplaa vuokrasopimusrikkomuksesta. S-ryhmältä on vaadittu oikeusteitse myös omaisuuden takavarikointia.

S-ryhmä ei halua kommentoida oikeuskäsittelyä mitenkään. Markkinointi- ja viestintäjohtaja Pekka Haverinen toteaa Uutissuomalaiselle, että kaikki Pietarin Prismat on suljettu. Lue hänen haastattelunsa kokonaisuudessaan upotuksen jutusta.

S-ryhmältä vaadittu oikeudessa miljoonia ruplia "vuokrasopimusrikkomuksista" Pietarista vetäytymisen takia – Kansallistaako Venäjä maan Prismat?

16.07 Ruotsidemokraatit näyttää vihreää valoa Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Puolueen hallitus oli tänään koolla lyhyellä varoitusajalla sen jälkeen kun puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoi viikonloppuna muuttaneensa kantaansa.

Puoluehallitus asettui Åkessonin kannalle, jonka mukaan Ruotsin pitää hakea Naton jäsenyyttä, jos Suomikin päättää niin tehdä. Puoluehallitus antoi käytännössä puolueen johdolle valtuudet tukea jäsenyyshakemuksen jättämistä. Ruotsidemokraatit on aiemmin suhtautunut varauksellisesti jäsenyyteen Natossa.

15.59 Ukraina-mielinen tiedusteluryhmä kertoo viestipalvelu Telgeramissa, että se on havainnut Venäjän siirtäneen junilla merkittävän määrän armeijan kalustoa Valko-Venäjälle. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Valkovenäläisen tiedusteluryhmän mukaan armeija kalustolla lastatut junat havaittiin pääkaupunki Minskissä ja maan kaakkoisosissa rautatieasemilla. Siellä on nähty kuorma-autoja ja tankkeja sekä lastausta odottavia ilmatorjuntajärjestelmiä.

Ryhmän mukaan myös hävittäjiä ja kuljetuskoneita nähtiin lentokentillä Valko-Venäjän länsiosissa, sekä venäläishelikoptereita Minskin seudulla. Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka on tukenut Venäjää koko sen hyökkäyssodan ajan.

15.38 Britannian puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan pääkaupunki Kiovan seudun pohjoispuolella on edelleen ainakin kaksi venäläisten asejoukkojen ryhmittymää. Ministeriön Twitterissä julkaiseman kartan mukaan nämä ryhmittymät eivät kuitenkaan ole Ukrainan valtiollisten rajojen sisällä, vaan esimerkiksi Valko-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa.

Puolustusministeriön julkaisema kartta osoittaa odotetusti, että Venäjä on keskittänyt sotilaallista toimintaansa Ukrainan itäosissa esimerkiksi miehittämällä joukkojaan uudelleen.

15.30 Hesburger on ilmoittanut lopettavansa toimintansa Venäjällä maaliskuun alussa. Hesburgerin kaikkien omien ravintoloiden ovet sulkeutuvat Venäjällä huhtikuun puolivälin ja huhtikuun viimeisen päivän välisenä aikana.

Hesburgerin tiedotteen mukaan paikallisille yrittäjille on lähtenyt myös purkuilmoitus, jossa heille on ilmoitettu, että ravintoloiden ovet on suljettava välittömästi. Tiedotteen mukaan ravintoloiden sulkemisaikataulua ovat hidastaneet huoli henkilökunnan turvallisuudesta ja juridiset haasteet.

Hesburgerilla on myös seitsemän ravintolaa Ukrainassa. Kaikki ravintolat sijaitsevat Kiovassa.

– Tietojemme mukaan kaikki ukrainalaiset työntekijämme ovat elossa. Ravintoloita ei ole myöskään tuhoutunut taisteluissa. Emme avaa yhtään ravintolaa, ennen kuin se on täysin turvallista kaikille työntekijöille ja asiakkaille. Maksamme kaikille paikallisille työntekijöille edelleen täyttä palkkaa. Ajatuksemme ovat urheiden ukrainalaisten puolella ja toivomme sydämen pohjasta, että rauha saataisiin takaisin maahan, kertoo Hesburgerin toimitusjohtaja Kari Salmela.

14.54 Saksalainen Die Welt -lehti kertoi maanantaina ottaneensa palkkalistoilleen venäläisen toimittajan Marina Ovsjannikovan. Hän nousi kuuluisuuteen protestoituaan Ukrainan sotaa vastaan Venäjän television suorassa uutislähetyksessä.

Die Weltin mukaan Ovsjannikova työskentelee freelancekirjeenvaihtajana raportoiden "muun muassa Venäjältä ja Ukrainasta". Lisäksi hänestä tulee Die Weltin tv-kanavan vakituinen avustaja.

Saksalaislehti palkkasi sotaa vastaan protestoineen venäläistoimittajan

14.18 Mariupolin satamakaupunkia viikkokausia puolustaneet sotilaat kertoivat maanantaina olevansa menettämässä kaupungin.

– Tämän päivän taistelu jäänee viimeiseksi, koska ammukset ovat loppumassa. Se merkitsee kuolemaa osalle meistä ja vankeutta lopuille, kirjoitti kaupunkia puolustavan 36. merijalkaväkiprikaatin edustaja Facebookissa.

Ukrainalaissotilaat kirjoittivat olevansa venäläisjoukkojen saartamina.

13.52 Ukrainan mukaan Venäjä on menettänyt hyökkäyksen aikana 19 500 sotilasta. Ukrainalaistiedot kertovat myös, että sotatoimien käynnistyttyä Venäjältä on tuhottu 1 923 panssaroitua miehistön ajoneuvoa, 137 helikopteria, 725 tankkia ja 154 lentokonetta.

Tietoja ei ole pystytty varmistamaan riippumattomista lähteistä. Venäläiset ovat itse puhuneet merkittävistä tappioista.

13.33 Liettua aloittaa uudelleen ukrainalaisten sotilaiden kouluttamisen Liettuassa. Asevoimien komentajan kenraaliluutnantti Valdemaras Rupsysin mukaan koulutuksen painopiste on panssarintorjunta-aseissa.

Rupsys ei paljasta Liettuaan tulevien koulutettavien määrää, mutta sanoo koulutuksen alkavan päivien tai viikkojen kuluessa. Liettua on Naton jäsen, mutta Rupsysin mukaan koulutus perustuu kahdenväliseen sopimukseen Ukrainan kanssa eikä kyse ole Naton toiminnasta.

13.10 Puolaan tulevien ukrainalaisten sotapakolaisten määrä on laskenut huomattavasti viime viikkoina, kertoo Puolan rajavartiosto BBC:n mukaan. Tämän lisäksi Puolasta Ukrainaan palaavien määrä on kasvanut.

Sunnuntaina Puolaan tuli Ukrainasta 28 500 ihmistä. Runsas kuukasi sitten, kun Puolaan tulijoiden määrä nousi ennätyksellisen korkeaksi, maahan tuli yli 142 000 ihmistä Ukrainasta yhden päivän aikana.

13.05 Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan venäläisten piirittämässä Mariupolin kaupungissa on todennäköisesti kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä. Zelenskyi esitti arvionsa puhuessaan tänään etäyhteydellä Etelä-Korean parlamentille, kertoo muun muassa Guardian-lehti.

Mariupolin satamakaupunki Etelä-Ukrainassa on venäläisille strategisesti tärkeä, koska maayhteys Krimiltä Itä-Ukrainaan edellyttää kaupungin valtaamista.

12.13 Suomen asema investointikohteena ja yritysten toimintaympäristönä on edelleen vakaa Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyksestä huolimatta, arvioi valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera.

Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki viittaa kansainvälisten luottoluokittajien arvioihin Suomen tulevaisuudennäkymistä. Kotamäen mukaan luottoluokittajat eivät vaikuta olevan erityisen huolissaan Suomen luottokelpoisuudesta Venäjän rajanaapurina, kun sekä Fitch Ratings että S&P Global Ratings ovat pitäneet Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomen valtion luottoluokituksen ennallaan.

Finnvera: Suomen asema investointikohteena on edelleen vakaa

12.08 Luxemburgissa EU-maiden ulkoministerit keskustelevat tänään Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan näyttää todennäköiseltä, että tilanne kärjistyy entisestään Itä-Ukrainassa, jonne Venäjä on koonnut joukkojaan.

Itävallan liittokansleri Karl Nehammer tapaa tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa. Nehammer on ensimmäinen eurooppalainen poliittinen johtaja, joka tapaa Putinin kasvokkain Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

Haaviston mukaan odotukset tapaamisen suhteen eivät ole korkealla.

Haaviston mukaan odotukset Itävallan liittokanslerin Moskovan-vierailusta eivät ole korkealla

11.15 Nesteytetyn maakaasun maahantuonnin mahdollistava Haminan LNG-terminaali on valmistumassa kaupalliseen käyttöön ensi lokakuussa, kertoo Hamina LNG Oy.

Haminan LNG-terminaali on valmistuttuaan Suomen ensimmäinen kansalliseen kaasun siirtoverkkoon kytketty LNG-terminaali. Terminaali vähentää Suomen riippuvuutta Venäjältä putkea pitkin tuotavasta maakaasusta.

10.58 Puolustusvoimat kartoittaa valmistajia uuden lennokkijärjestelmän toimittamisesta Suomelle ensi vuonna. Puolustusvoimien logistiikkalaitos on julkaissut lennokkijärjestelmästä osallistumishakemusilmoituksen, johon odotetaan vastauksia 9. toukokuuta mennessä, tiedottaa Maavoimat.

Tavoitteena on hankkia 1 000–2 000 suorituskykyistä lennokkia, joilla voidaan operoida ympäri vuoden olosuhteista riippumatta.

10.25 Taistelut viikkokausia piiritettynä olleessa Mariupolin satamakaupungissa Ukrainan eteläosassa ovat jatkuneet, kun venäläiset ovat yrittäneet vallata yhden Ukrainan suurimmista terästehtaista.

Harkovan osittainen saarto jatkuu edelleen, ja osia kaupungista on tulitettu pitkin yötä.

Donetskin ja Luhanskin alueella Ukraina kertoo torjuneensa neljä venäläisten hyökkäystä kuluneen vuorokauden aikana.

10.18 Ukrainassa venäläisjoukkojen odotetaan jatkavan hyökkäyksiään liikenneyhteyksiä vastaan, jotta tavaravirrat maahan ulkomailta saataisiin katkaistua, kertoo Ukrainan armeija päivittäiskatsauksessaan yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Ukrainan mukaan venäläisjoukot saattavat myös ryhtyä "provokatiivisiin toimiin" Venäjä-mielisellä Transnistrian alueella Moldovassa, jotta Venäjä voisi syyttää Ukrainaa hyökkäyksestä naapurimaahansa.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on käyttänyt fosforiammuksia Donetskissa ja voi käyttää niitä myös Mariupolissa. Samoin venäläiset käyttävät runsaasti ohjaamattomia pommeja, mikä lisää entisestään siviiliuhrien määrää.

9.20 Uusilla EU-pakotteilla on merkittävä vaikutus Nokian Renkaiden toimintaan, rengasvalmistaja kertoo tiedotteessaan.

Unionin asettamat pakotteet kieltävät renkaiden tuonnin Venäjältä EU:hun ja tiettyjen raaka-aineiden viennin EU:sta Venäjälle sekä rajoittavat kuljetuksia Venäjältä ja Venäjälle.

Nokian Renkaat: Uusilla EU-pakotteilla merkittävä vaikutus yhtiöön

9.15 Lähes kaikkien Suomen ja Venäjän välistä kauppaa käyvien yritysten liikevaihto supistuu Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi, kertoo Suomalais-venäläinen kauppakamari. Kauppakamarin tekemän kyselyn vastaajista 87 prosenttia kertoo yrityksensä liikevaihdon supistuvan. Vastaajista kymmenesosa kertoo, ettei tilanteella ole vaikutusta liikevaihtoon.

Reilu kolmannes kyselyyn vastanneista yrityksistä joutuu hyökkäyksen vuoksi vähentämään henkilöstöään Suomessa paljon tai jonkin verran.

Lähes kaikkien Suomen ja Venäjän välistä kauppaa käyvien yritysten liikevaihto supistuu Ukrainan sodan vuoksi

8.58 Tshetshenian itsevaltaisen johtajan Ramzan Kadyrovin mukaan Ukrainan sota ei tule loppumaan maan itäosien valtaamiseen.

– Ensin vapautan itäosan Luhanskin ja Donetskin kokonaan, minkä jälkeen vapautamme Kiovan ja muut kaupungit. Vakuutan teille, ettei askeltakaan oteta taaksepäin, Kadyrov uhosi Telegram-kanavallaan yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Venäjä on aikaisemmin ilmoittanut, että sen joukkojen päämääränä on Donbassin "täydellinen vapauttaminen", millä se viittaa Luhanskin ja Donetskin alueisiin.

8.35 Ukrainalaislähteiden mukaan venäläiset varastivat radioaktiivista materiaalia Tshernobylista. Brittiläinen Sky News kertoo, että venäläisjoukkojen matkaan lähti ydinvoimalan tutkimuslaboratorioista mahdollisesti tappavaa radioaktiivista ainetta.

Ukrainalaisten viranomaisten mukaan jo pieni määrä varastettua ainesta voi olla tappavan vaarallista, jos sen kanssa toimii "epäammattimaisesti ja kontrolloimattomasti". Viranomaisten lausunnon mukaan kadoksissa olevan materiaalin sijaintia ei tiedetä.

Ukraina: venäläiset varastivat radioaktiivista materiaalia Tshernobylista – "Epäammattimaisissa käsissä tappavan vaarallista"

8.18 Reserviläisliitto tukee yhdistyksiään korotetulla asehankintatuella vuoden 2022 ajan. Asehankintatuella yhdistykset voivat hankkia aseita jäsentensä yhteiskäyttöön.

Reserviläisliittoon on alkuvuoden aikana liittynyt yli 7 000 uutta jäsentä. Suurin jäsenpiikki tapahtui heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta edelleen jäsenkasvu on jatkunut hyvin poikkeuksellisena.

7.52 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan maan olevan valmis Venäjän suureen hyökkäykseen Ukrainan itäosassa. Zelenskyi syytti Moskovaa valehtelusta, kun syytettä sodasta yritetään torjua.

– He ovat tuhonneet miljoonien elämän, hän sanoi.

7.18 Ukrainassa maan pääkaupungin Kiovan lähialueilta on löytynyt jo yli 1 200 venäläisjoukkojen tappamaa ihmistä, kertoo valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova.

Venäläisjoukkojen siviiliväestöön kohdistama terrori alkoi paljastua sen jälkeen kun joukot vetäytyivät Kiovan ympäristöstä viime viikolla. Muun muassa Butshasta ja Borodjankasta on löytynyt joukkohautoja, ja alueen asukkaat ovat kertoneet kidutuksista ja raiskauksista.

Mariupolin apulaispormestari vakuuttaa taistelun kaupungista jatkuvan – Zelenskyin mukaan kaupungissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä

6.34 Sotilasliitto Naton entisen pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan Suomi tarvitsee suojaa sille aikavälille, kun se on hakenut Naton jäsenyyttä mutta ei ole vielä jäsenmaa eikä siten Naton turvatakuiden piirissä. Fogh Rasmussen kertoo näkemyksestään Helsingin Sanomissa.

Entisen pääsihteerin mukaan Suomen tulisi saada Nato-liittolaisilta väliajaksi artikla viiden kaltaiset turvatakuut. Artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on hyökkäys kaikkia jäsenvaltioita vastaan. Fogh Rasmussenin arvio on, että isoimmat Nato-maat antaisivat turvatakuut Suomelle kahdenvälisesti liki automaattisesti.

HS: Naton entisen pääsihteerin mukaan Suomen pitää saada turvatakuut Nato-hakemusprosessin ajaksi

6.30 Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Intian pääministerin Narendra Modin on määrä keskustella tänään virtuaalisesti Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Valkoisen talon tiedottajan mukaan Bidenin on määrä jatkaa Modin kanssa keskustelua Venäjän brutaalista sodasta Ukrainassa ja sodan vaikutuksista maailmantalouteen.

Biden on aiemmin kuvaillut Intian reaktiota Venäjän aloittamaan sotaan "huteraksi". Intia on pidättäytynyt äänestämästä YK:n Venäjän sotatoimet tuomitsevista päätöslauselmista, ja maa jatkoi samalla linjalla myös viime viikolla, kun YK:n yleiskokous päätti erottaa Venäjän väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta.

6.28 EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat tänään Luxemburgiin. Kokouksen yhtenä pääaiheena on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. EU:n ulkoministerit käyvät myös epävirallisen keskustelun Islannin ja Norjan ulkoministerien kanssa.

Luxemburgissa Suomea edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Luxemburgissa – keskustelussa Venäjän hyökkäys Ukrainaan

6.24 Maailmanpankin tuoreen arvion mukaan Ukrainan talous kutistuu tänä vuonna 45 prosenttia. Syynä talouskurimukseen on Venäjän aloittama hyökkäyssota.

Sodasta johtuva talouskurimus osuu myös Venäjään itseensä. Maailmanpankin arvio on, että Venäjän talous supistuu hieman päälle 11 prosenttia.

Lisäksi lähialueet joutuvat kärsimään sodan taloudellisista seurauksista. Itä-Euroopan maiden bruttokansantuote supistuu Maailmanpankin arvion mukaan yli 30 prosenttia. Tilanne tulee vaikuttamaan erityisesti myös Euroopan ja Keski-Aasian kehittyvien maiden talouteen.

Maailmanpankki ennustaa Ukrainan talouden kutistuvan 45 prosenttia

6.17 Kiovassa viikonloppuna vieraillut Itävallan liittokansleri Karl Nehammer tapaa tänään maanantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa. Nehammer on ensimmäinen eurooppalainen poliittinen johtaja, joka tapaa Putinin kasvokkain Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

Nehammerin tiedottajan mukaan tapaamisen tarkoituksena on edesauttaa vuoropuhelua Venäjän ja lännen välillä. Lauantaina Nehammer vieraili Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin luona.

Itävallan liittokansleri matkustaa Moskovaan ja tapaa Putinin ensimmäisenä eurooppalaisjohtajana sodan aikana