Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyin mukaan Ukrainan on vaikeaa neuvotella venäläisjoukkojen Butshassa tekemien julmuuksien jälkeen – Mariupoliin matkalla ollut Punaisen Ristin avustusryhmä pysäytettiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili maanantaina Kiovan lähistöllä Butshan kaupungissa, josta on venäläisjoukkojen lähdön jälkeen löydetty siviilien ruumiita. Luodinkestävään liiviin pukeutunut Zelenskyi sanoi, että kyse on sotarikoksista ja että maailma tulee tunnustamaan Butshan surmat kansanmurhaksi.

Ukraina on vaatinut Venäjää tilille sotarikoksista sen jälkeen, kun Butshasta saatiin valokuvia ja videoita ruumiista kaduilla sekä joukkohaudoista.

Venäjä kiistää edelleen, että venäläisjoukot olisivat tappaneet siviilejä Butshan kaupungissa.

Zelenskyin mukaan Ukrainalle on "hyvin vaikeaa" neuvotella Venäjän kanssa Venäjän joukkojen Butshassa tekemien julmuuksien jälkeen.

– On hyvin vaikeaa neuvotella, kun näkee mitä he ovat tehneet täällä, Zelenskyi sanoi CNN:n mukaan.

BBC kysyi presidentiltä, onko Venäjän kanssa yhä mahdollista neuvotella rauhasta.

– Kyllä, koska Ukrainan täytyy saada rauha. Me olemme Euroopassa 21. vuosisadalla. Me jatkamme pyrkimyksiä diplomaattisin ja sotilaallisin keinoin, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan Butshan hirmuteot edustavat "Venäjän armeijan luonnetta" ja lisäsi heidän "kohtelevan ihmisiä huonommin kuin eläimiä".

YK:n turvallisuusneuvosto hylkäsi Venäjän pyynnön

YK:n turvallisuusneuvosto on hylännyt Venäjän pyynnön kokoontua keskustelemaan Venäjän väittämästä "ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta" ukrainalaisessa Butshan kaupungissa, kertoi New York Times .

Turvallisuusneuvoston on määrä keskustella Ukrainan sodasta tiistaina.

Venäjä on kiistänyt, että sen joukot olisivat vastuussa siviilien tappamisesta Butshassa. Venäjä on väittänyt, että videot Butshasta olisivat väärennettyjä. Venäjämielisillä sosiaalisen median tileillä pyöritettiin hidastettua versiota videosta, jonka väitettiin osoittavan, että yhden tiellä olleen ruumiin käsi olisi liikkunut.

Venäjän Kanadan-suurlähetystö julkisti videon Twitterissä ja sanoi sen osoittavan, että kyse oli valeruumiista. BBC kertoi, että video on rakeinen ja sen tarkempi tutkinta paljastaa, että väitetty käden liike on itse asiassa jälki auton tuulilasin alakulmassa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi tänään olevansa huolissaan Butshassa mahdollisesti tapahtuneista sotarikoksista.

– Olen kauhistunut kuvista siviileistä makaamassa kuolleina kadulla ja haudoista Butshassa Ukrainassa, Bachelet sanoi.

– Tältä ja muiltakin alueilta tulleet raportit herättävät vakavia kysymyksiä mahdollisista sotarikoksista ja rikoksista kansainvälistä oikeutta vastaan.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati sunnuntaina riippumatonta tutkimusta siviilikuolemista Butshan kaupungissa.

YK:n ihmisoikeusneuvosto n mukaan ainakin yli 1 400 siviiliä on kuollut ja yli 2 000 siviiliä on haavoittunut Ukrainassa Venäjän hyökättyä maahan.

Piiritetyn Mariupolin infrastruktuurista suurin osa tuhoutunut

Venäläisjoukkojen piirityksessä olevan Mariupolin kaupungin infrastruktuurista 90 prosenttia on tuhoutunut, sanoi pormestari Vadym Boitshenko tiedotustilaisuudessa tänään. Boitshenkon mukaan kaupungissa on edelleen loukussa noin 130 000 ihmistä.

Kansainvälinen Punainen Risti (ICRC) kertoi puolestaan, että poliisi pitää järjestön avustusryhmää Venäjän kontrolloimalla alueella Etelä-Ukrainassa.

Avustusryhmän tarkoituksena oli auttaa siviilien evakuoinnissa Mariupolista. Ryhmä kuitenkin pysäytettiin ennen kuin se pääsi määränpäähänsä.

ICRC:n tiedottaja Caitlin Kelly kertoi sähköpostitse uutistoimisto AFP:lle, että avustusryhmää pidetään Mangushin kaupungissa parikymmentä kilometriä Mariupolista länteen.

– ICRC on ollut suorassa kontaktissa kollegoihimme ja keskustelee kaikkien osapuolten kanssa, jotta saataisiin selvyys tilanteeseen ja sallittaisiin heidän (avustustyöntekijöiden) jatkaa humanitaarista työtään, Kelly sanoi.

ICRC:n toinen tiedottaja Jason Straziuso kertoi uutistoimisto Reutersille , että kyse ei ole panttivankitilanteesta.

Mariupolin satamakaupungin valtaus on lähes varmasti Venäjän keskeinen tavoite Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö Ukrainan tilannekatsauksessaan . Mariupolin valtauksen myötä Venäjä saisi luotua maayhteyden miehittämälleen Krimin niemimaalle.

Brittiministeriön mukaan raskaat taistelut jatkuvat Mariupolissa, mutta Ukrainan joukot pitävät edelleen tiettyjä alueita hallussaan.

Venäjän on viime aikoina arveltu siirtävän sotatoimiensa painopistettä Itä- ja Etelä-Ukrainaan.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

STT-TYÖRYHMÄ: Elias Peltonen, Anniina Korpela, Eeva Nikkilä-Kiipula, Niilo Simojoki